Sari direct la conținut

Turcia acuză că raportul UE care spune că încalcă drepturile omului este „nefondat” și „părtinitor”

HotNews.ro
Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de externe, Hakan Fidan, Foto: Aytac Unal / AFP / Profimedia Images
Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de externe, Hakan Fidan, Foto: Aytac Unal / AFP / Profimedia Images

Raportul anual al Comisiei Europene privind progresele realizate de Turcia pe drumul mult-amânatei sale aderări la UE este „incorect şi părtinitor”, a acuzat Ministerul de externe turc, relatează joi Reuters și Agerpres.

Raportul executivului UE de miercuri a criticat Turcia pentru „recidivele grave” în materie de standarde democratice, stat de drept, drepturile omului şi independenţă judiciară.

„Respingem categoric afirmaţiile şi criticile nefondate şi incorecte, în special privind criteriile politice şi capitolul referitor la sistemul judiciar şi drepturi fundamentale”, susţine Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

De asemenea, raportul Comisiei Europene menţionează că Turcia nu a respectat principiile statului de drept, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.

Turcia a fost condamnată în mod repetat de către CEDO în ultimii ani din cauza nerespectării drepturilor omului, inclusiv în ceea ce privește libertatea de exprimare, însă a respins cu consecvență constatările curții internaționale și a refuzat să aplice deciziile executorii ale acesteia.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al disidentului Osman Kavala, care a fost încarcerat de Turcia timp de peste 4 ani, fără pronunțarea vreunei sentințe împotriva sa. El a fost în cele din urmă condamnat la închisoare pe viață de către o instanță turcă în luna aprilie a anului trecut, autoritățile de la Ankara acuzându-l de tentativă de răsturnare a puterii.

Turcia acuză un „dublu standard” în abordarea UE față de ea

Ministerul turc susţine joi că acuzațiile formulate de noul raport al Comisiei Europene sunt incorecte şi evidenţiază „nesinceritatea abordării UE şi un dublu standard clar”, adăugând că există chestiuni legate de drepturile fundamentale în privinţa cărora există dispute chiar între statele UE.

Raportul Comisiei este menit să evalueze progresele realizate de Turcia către îndeplinirea standardelor pentru aderarea la UE şi ar putea tensiona relaţiile deja problematice cu Ankara din cauza migraţiei şi, mai recent, a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza.

Procesul de aderare a Turciei la UE a fost îngheţat timp de ani de zile după ce au fost declanşate negocierile de aderare în 2005, acestea intrând în impas după ce Ankara a început un amplu proces de reprimare a disidenței după lovitura de stat eșuată din 2016.

Parlamentul European a cerut încă din 2019 ca Turciei să îi fie revocat statutul de țară candidată la aderarea la UE pe fondul regresului democratic al Ankarei, solicitând apoi din nou în 2021 suspendarea discuțiilor privind aderarea.

Rezoluțiile votate de legislativul european nu au însă un caracter obligatoriu pentru Comisia condusă de Ursula von der Leyen.

La începutul lunii trecute președintele Recep Erdogan a declarat că Turcia „nu mai așteaptă nimic” de la UE, furia sa părând să fie stârnită de o nouă condamnare la CEDO a țării sale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro