Sari direct la conținut

Călin Georgescu prezentat de un canal TV din Rusia, care avertizează că „multe vor depinde de rezultatul alegerilor parlamentare”

HotNews.ro
Călin Georgescu / FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Călin Georgescu / FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

RBC, cea mai mare televiziune financiară din Rusia, i-a dedicat un amplu material lui Călin Georgescu, după ce acesta a câștigat ca independent primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. 

Canalul rus îi informează pe spectatorii și cititorii săi că în timpul campaniei electorale Georgescu „și-a câștigat în presă reputația de candidat pro-rus datorită criticilor sale dure la adresa apropierii României de NATO și acordarea de asistență militară Ucrainei”. Numai că lucrurile sunt mai complicate, a spus un analist. 

După ce i-au prezentat CV-ul, jurnaliștii de la RBC au trecut apoi în revistă mai multe informații și analize despre Georgescu apărute în presa din România și cea internațională.

Sunt amintite unele declarații ale sale, ca de exemplu aceea în care el a numit Ucraina un „stat fictiv” și cea în care a descris scutul de la Deveselu drept o „rușine diplomatică”. „În plus, Georgescu a susținut că Alianța Nord-Atlantică nu și-ar apăra niciunul dintre membrii săi dacă ar fi atacați de Rusia”, își informează RBC urmăritorii.

Televiziunea rusă amintește de admirația lui Georgescu pentru Putin

Sunt amintite și afirmații pe care acesta le-a făcut în 2022 la Realitatea Plus, unde a spus că România ar avea mai mult de câștigat dacă ar menține relații mai bune cu China și Rusia. „În același timp, l-a numit patriot pe Vladimir Putin, deși a negat orice legătură cu Kremlinul”, subliniază RBC, citându-l apoi pe Georgescu:

„Vladimir Putin este un om care își iubește țara. Este o persoană care, din punctul meu de vedere, cunoaște foarte bine aspectele diplomatice, le stăpânește și este înconjurat de buni profesioniști”.

Din presa internațională e amintit interviul acordat de Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca, pentru Financial Times. Ciobanu a spus că rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au fost un „cutremur politic” și că nimeni nu se aștepta la un asemenea rezultat.

„Și The Guardian a numit și rezultatele primei runde ‘șocante’. Chestionat de publicație, Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai (România), nu a exclus amestecul Rusiei în procesul electoral”, mai notează canalul financiar rusesc. 

Nu sunt trecute cu vederea laudele la adresa mareșalului Antonescu

RBC notează însă și un aspect pe care rușii îl vor considera dezagreabil la politicianul român:

„Georgescu a devenit celebru și pentru evaluările sale asupra activităților dictatorului român mareșalul Ion Antonescu, care a condus țara între 1940 și 1944. În ianuarie 2022, Georgescu i-a numit pe acest colaborator nazist și susținătorii săi eroi prin care ‘a trăit istoria națională’. Procuratura Generală a țării a deschis ulterior un dosar penal împotriva lui Georgescu, acuzându-l că i-a laudat pe cei vinovați de genocid (de atunci nu au existat rapoarte publice despre derularea acestei anchete; se pare că dosarul nu a fost urmărit)”.

RBC amintește și de datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială, care arată că România ocupă locul 31 în clasamentul partenerilor Ucrainei în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.

„București a oferit Kievului, într-o formă sau alta, 127 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind ajutor umanitar. În același timp, România a fost una dintre puținele țări care au acceptat să transmită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot (în septembrie, guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens)”, transmite televiziunea rusă în articolul publicat pe site-ul său.

Un academician rus spune că votul dat pentru Călin Georgescu a fost unul de protest

E citat apoi Pavel Kandel cercetător principal în cadrul Institutului Europei din cadrul Academiei Ruse de Științe.

„Succesul lui Călin Georgescu se datorează votului de protest”, a declarat Kandel pentru RBC, adăugând că alegătorii români și-au arătat astfel nemulțumirea față de actualele autorități.

„De altfel, pentru România nu este o noutate. În anii ’90, un personaj similar a fost naționalistul și anti-sistemistul Vadim Tudor. Atunci, toți cei de dreapta din republică s-au luptat împotriva președintelui de atunci al social-democraților și fostul comunist Ion Iliescu. Cu toate acestea, când s-a aflat că în turul al doilea va intra Tudor, toți cei de dreapta au fost nevoiți să se unească în jurul lui Iliescu, pe care îl urau, doar pentru a opri radicalul. Și cred că de data aceasta se va întâmpla la fel”, a declarat academicianul rus.

El a spus de asemenea că este o „mare exagerare” ca Georgescu să fie considerat pro-rus: „Este o tendință de a-și imagina ceea ce și-ar dori” și „afirmațiile potrivit cărora Alianța Nord-Atlantică nu protejează suficient România sunt tipice pentru acest gen de politicieni”.

„Dar noi confundăm sau amestecăm în mod intenționat lucrurile pro-ruse cu cele anti-ucrainene”, a mai spus academicianul rus, adăugând totodată că „politicienii de dreapta din România atrag atenția asupra legii lingvistice adoptate în Ucraina, care a dus și la discriminarea limbii române acolo”.

„Multe vor depinde de rezultatul alegerilor parlamentare”

„Al doilea aspect este grâul ucrainean. La insistențele Bruxelles-ului, România a participat la toate tranzacțiile de export al acestuia în Europa, dar când a devenit clar că agricultorii români suferă din cauza acestui fapt, Bucureștiul, la fel ca și Varșovia, s-a opus. Și această carte este jucată de Călin Georgescu”, a mai declarat pentru RBC cercetătorul din cadrul Academiei Ruse de Științe.

Kandel consideră de asemenea că Georgescu nu va reuși să schimbe politica externă a României, dacă va avea un parlament și guvern ostil.

„Mai mult, aceasta (n.r. România) este o republică prezidențial-parlamentară și șeful statului de acolo are, evident, mai puține puteri decât, să zicem, liderul Statelor Unite”, a afirmat academicianul rus pentru RBC.

„Așa că, chiar dacă Georgescu, care nu are echipă, tot câștigă în turul doi, elitele, după cum se spune, îi vor face față. „Multe vor depinde de rezultatul alegerilor parlamentare, care vor avea loc chiar înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale”, a conchis el.

INTERVIURILE HotNews.ro