Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Elevii români stau 12 ani în școală, dar învață doar 8 – Raport Banca Mondială. Copiii care se nasc azi în România au aceeași șansă de (sub)dezvoltare ca cei din Afganistan, Ecuador și Thailanda; Un elev român pe care ministerul nu l-a putut trimite la Olimpiada Internațională de Astronomie a câștigat medalia de aur! A ajuns la competiție cu bani din donații!; Cum sunt cheltuiți banii bucureștenilor: 60 de milioane de lei pentru aparate dentare și analize medicale

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

Elevii români stau 12 ani în școală, dar învață doar 8 – Raport Banca Mondială. Copiii care se nasc azi în România au aceeași șansă de (sub)dezvoltare ca cei din Afganistan, Ecuador și Thailanda.Timpul petrecut la școală de un elev este de 12 ani, în medie, potrivit raportului Băncii Mondiale numit Indicele Capitalului Uman. Ca să afle cât de mult învață elevii la școală, experții au suprapus indicii de calitate ai învățământului, peste această durată a perioadei școlare (incluzând aici învățământul primar, gimnaziul și liceul) până la împlinirea vârstei de 18 ani. Iar acești indici au fost obținuți din testările internaționale (PISA, TIMMS, PIRLS) la care România a participat. Rezultatul este dezarmant: din cei 12,2 ani petrecuți la școală, elevii învață propriu-zis doar 8,8 ani. Rezultă o diferență de 3,4 ani – practic aceasta este o perioadă de pierdere de timp, potrivitEdupedu.

Un elev român pe care ministerul nu l-a putut trimite la Olimpiada Internațională de Astronomie a câștigat medalia de aur! A ajuns la competiție cu bani din donații!David Turturean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Stefan cel Mare” din Suceava, a câștigat metalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie, organizată în Sri Lanka. Adolescentul de 16 ani a mers acolo cu bani strânși din donații, după ce Ministerul Educației nu i-a putut deconta transportul și diurna, notează Obiectiv de Suceava. La sfârșitul lunii iulie 2018, Ministerul Educației l-a înștiințat pe David Turturean că nu îi poate deconta deplasarea și diurna pentru a participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, citeazaLibertatea.

Comuna din România unde munca este sfântă. Are un singur asistat social, şi acela grav bolnav, iar sătenii fac treabă de dimineaţa până seara.Comuna Mitoc se află în nordul extrem al României, chiar pe malurile Prutului. Este o zonă exclusiv agrară. Singurele ocupaţii ale localnicilor sunt creşterea animalelor şi cultivarea pământului. În afara marilor fermieri, doar câţiva au mici afaceri private. Este un ţinut aspru, unde cine nu munceşte nu mănâncă, iar această filosofie de viaţă a localnicilor se vede şi în statisticile oficiale ale Agenţiei Judeţene de Protecţia şi Intervenţie Socială, cea însărcinată cu acordarea ajutoarelor sociale în judeţ: la Mitoc nu există asistaţi social. Doar unul singur este plătit la venitul minim garantat, din cauza unei boli grave care-l face incapabil de muncă. Toţi sătenii în putere muncesc cum pot, trăiesc din ce pot, dar nu cer bani de la stat, potrivitAdevarul.

Cum sunt cheltuiți banii bucureștenilor: 60 de milioane de lei pentru aparate dentare și analize medicale.Primăria București pregătește o nouă serie de subvenții și ajutoare pentru bucureșteni din bugetul generos al Capitalei, în timp ce marile proiecte de de investiții trenează sau sunt amânate. Cel mai controversat este proiectul car-sharing. Pornind de la ideea că locuim într-un oraș extrem de aglomerat, Gabriela Firea cere consilierilor să voteze un proiect prin care posesorii de mașini care se grupează să transporte elevi la școală sau să meargă în aceeași direcție vor primi un decont de carburant de 500 de lei pe lună, potrivitG4media.

Vieți distruse. Dependența care aduce profituri uriașe statului.Aproximativ o sută de mii de români sunt dependenţi de jocuri de noroc, în timp ce statul român ignoră fenomenul, inclusiv din motivul că încasează taxe uriaşe de la industria de gambling. Povestea unor jucători patologici încurajaţi să riște cât mai mult, într-un reportaj marca emisiunii „Din interior”. Datorii de mii de euro la bănci şi cămătari. Familii ruinate. Cariere distruse. La asta duce dependenţa de jocuri noroc, o problemă care îi afectează pe aproximativ 100.000 de români, potrivit unui studiu comandat de principalii operatori de jocuri de noroc din ţară, în 2016, potrivit Digi24.

Ce caută turiştii în Breb, satul cel mai vizitat din Maramureş: „Oamenii de aici nu au pierdut valorile adevărate: familia, viaţa simplă“.Dincolo de imagine şi peisaj, proverbul „omul sfinţeşte locul” este dovedit aici fără echivoc. Identitatea culturală este păstrată aşa cum a fost moştenită din străbuni, iar străinii care s-au stabilit în sat nu fac altceva decât să o perpetueze. Pensiunile au apărut una după alta şi, chiar dacă unele sunt mari, cu aspect contemporan, altele oferă spaţiu de cazare în căsuţe mici, din lemn, restaurate. Cel mai cunoscut dintre toţi străinii instalaţi la Breb este Duncan Ridgley, britanicul care a fotografiat vedete pentru marile tabloide britanice. După ce, timp de 10 ani a călătorit prin toată lumea, când a ajuns la Breb, a cumpărat o bucată de pământ şi a adus mai multe căsuţe vechi, din lemn, din tot judeţul, pe care le-a restaurat şi a făcut acolo un sat de vacanţă, potrivitAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro