Business report: Câţi bani au trimis acasă cei 3,7 milioane de români care trăiesc în afara ţării; Cea mai mare criză a legumelor din ultimii 40 ani va lovi din plin România; Cât costă chiria în marile centre universitare: topul oraşelor cu cele mai mari chirii
Câţi bani au trimis acasă cei 3,7 milioane de români care trăiesc în afara ţării. La finalul anului 2017, Banca Mondială a numărat 3.662.849 de emigranţi români. Iată clasamentul ţărilor preferate de concetăţenii noştri: Italia: 1,02 milioane, Spania: 640.000, Germania: 533.000, Marea Britanie: 340.000. Potrivit datelor Băncii Mondiale, în cei 11 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, remitenţele emigranţilor români, adică sumele de bani trimise acasă prin intermediul băncilor sau al sistemelor de transfer s-au ridicat la 24,5 miliarde de dolari, potrivitEconomica.
Cât costă chiria în marile centre universitare: topul oraşelor cu cele mai mari chirii. Un studiu realizat de imobiliare.ro arată că suma medie solicitată pentru o garsonieră din Bucureşti a ajuns la circa 240 de euro pe lună, în creştere cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când chiria medie cerută era de 228 de euro. Avansul vine în contextul în care, în centrele universitare, cererea pe piaţa închirierilor de apartamente a început deja să crească încă din perioada de vară, înainte ca studenţii să înceapă noul an şcolar. În Bucureşti, cei interesaţi pot găsi, însă, şi oferte mai accesibile: o garsonieră de 40 mp situată într-o vilă poate fi închiriată cu 200 de euro pe lună în zona 13 Septembrie, potrivitAdevarul.
Se întâmplă în toate magazinele din România! „Știm că se doreşte instaurarea panicii”. Retailerii aduc mai multă carne din import odată cu apariţia pestei porcine africane. Ministerul Agriculturii trebuie să intervină sunt de părere cei de la Pro Agro. ” Solicităm sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instituţiile pe care le coordonează, să intervină în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din ţara noastră. Noi fermierii ştim că se doreşte instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor şi aducerea unor cantităţi mari de carne din alte state”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei citat de Agerpres, potrivitCapital.
Vestea primită de şoferii care au fost amendaţi pentru lipsa rovinietei. Măsura intră în vigoare din toamnă. Începând cu luna septembrie 2018 amenda pentru lipsa se va prescrie în patru luni, faţă de sase, cât este termenul în prezent. Şoferul nu va mai putea fi amendat pentru lipsa rovinietei în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, întrucât nu se pot încheia alte procese verbale de constarea a contravenţiei pentru lipsa rovinietei pentru acelaşi vehicul, potrivitGandul.
Un maidan de nouă hectare din Bucureşti se transformă în proiect imobiliar. La zece ani de când dezvoltatorul Bel Rom obţinea avizul urbanistic pentru construcţia unui mall şi a unor clădiri de birouri pe terenul fostei fabrici Helitube din Colentina şi anunţat investiţii de 100 de milioane de euro, proeictul ar putea fi continuat de alţi investitori. Fondul belgian Mitiska şi-a adjudecat maidanul de 9 ha pentru suma de 16,8 milioane de euro, potrivitEconomica.
Cea mai mare criză a legumelor din ultimii 40 ani va lovi din plin România.Seceta extremă care a lovit centrul și vestul Europei în această vară, precum și inundațiile din sud-estul continentului au determinat cea mai gravă criză a legumelor din ultimii 40 de ani, potrivit Asociației Europene a procesatorilor de fructe și legume (PROFEL). „Va fi o situație fără precedent. Prețurile alimentelor nu vor crește cu 5-10%, ci cu procente la care acum nici nu ne putem gândi. Nu numai că legumele vor fi mult mai scumpe, dar multe vor lipsi de pe piață, pentru că cererea va fi foarte mare în toate țările, iar marfa insuficientă.“, a declarat Tudor Dorobanțu, secretar general al Federației Sindicatelor din Agricultură TERRA, potrivitRomania Libera.
Proiecte de 300 de milioane de lei, pe masa CL: Clădiri vechi şi tramvaie noi. Muzeul de Istorie Naturală din Iasi va fi reabilitat cu fonduri europene. Primăria a primit vestea zilele trecute, iar mâine a fost convocat plenul Consiliului Local (CL) pentru a aproba cofinanţarea proiectului. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13,3 milioane lei, iar municipalitatea va suporta doar 2% din această sumă. Investiţia va fi eşalonată pe trei ani, timp în care o parte dintre obiectele de patrimoniu vor fi găzduite temporar de către Muzeul Municipal. Acesta nu e singurul proiect ce va fi aprobat mâine, în total consilierii urmând a decide asupra unor investiţii de circa 300 milioane lei, iar cea mai mare parte a banilor provine din fonduri nerambursabile, potrivitZiarul de Iasi.