Speriați de pesta porcină, bulgarii au început construirea unui gard de sârmă ghimpată de 133 km la granița cu România
Bulgaria construiește un gard la granița cu România pentru a împiedica intrarea mistreților care ar putea fi purtători ai pestei porcine africane și pune în pericol industria cărnii din țara vecină, a declarat ministrul agriculturii de la Sofia, citat de Reuters. Anunțul vine în condițiile în care, în România, 45.000 de porci de la o fermă din Tulcea sunt eutanasiați, judeţul Giurgiu se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane, iar astfel de cazuri au fost raportate și în alte locuri din țară.
Deși nu a fost detectat niciun caz în Bulgaria, autoritățile sunt îngrijorate de răspândirea bolii în estul Europei. Uniunea Vânătorilor și Pescarilor din Bulgaria a estimat că o potențială epidemie ar aduce pagube industriei naționale a cărnii de circa 1,2 miliarde de dolari.
”Ridicarea gardului a început pe două secțiuni de la granița cu România și construcția va începe și pe a treia secțiune”, a spus ministrul agriculturii, Rumen Porozhanov.
El a spus că autoritățile din țara lui au decis ca gardul de 133 de kilometri să fie unul constituit din patru rânduri de sârmă ghimpată.
Petre Daea, a declarat luni că ministerul său a făcut toate demersurile pentru a primi sprijinul Uniunii Europene pentru acoperirea pagubelor produse fermierilor români de pesta porcină africană, potrivit Agerpres.
Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.
În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat și în Sălaj, în cazul a două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ cu Satu Mare şi Bihor, potrivit unei informări de marți a Prefecturii Sălaj.
Tot marți, directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, Liviu Florescu a spus că judeţul se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane, autorităţile luând o serie de măsuri pentru prevenirea acesteia.
Sâmbătă, virusul pestei porcine africane a fost confirmat și la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa.
Cazuri de pestă africană au fost raportate și în Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Estonia, Letonia și Lituania.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni. Aceasta este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.
Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.