Sari direct la conținut

Politic show: Surse: Președintele Klaus Iohannis îl va numi pe Felix Bănilă la șefia DIICOT; Revocarea nu opreşte suspendarea. Iohannis, acuzat de un complex de abateri constituţionale; Suspendări de 30 de zile pentru deputaţi şi fără pancarte în plen

HotNews.ro
politic, Foto: Hotnews
politic, Foto: Hotnews

Surse: Președintele Klaus Iohannis îl va numi pe Felix Bănilă la șefia DIICOT. Președintele Klaus Iohannis îl va numi pe Felix Bănilă la șefia Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, propus de ministrul justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Tudorel Toader a transmis propunerea CSM pe data de 14 mai, care i-a dat aviz pozitiv pe data de 5 iunie, iar pe data de 11 iunie propunerea a fost trimisă președintelui Iohannis. Pe data de 17 mai, procurorul general, Augustin Lazăr, i-a prelungit actualului șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, delegarea pe funcție cu șase luni. Doi parlamentari PSD, Cătălin Rădulescu și Adrian Țuțuianu, au amenințat marți cu suspendarea președintelui Iohannis din cauza faptului că întârzie cu numirea, însă potrivit surselorG4Media.rodecizia de numire nu are legătură cu o eventuală acțiune de suspendare.

Suspendări de 30 de zile pentru deputaţi şi fără pancarte în plen. Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorbail pe propunerea de modificare a Regulamentului deputaţilor, la propunerea lui Eugen Nicolicea, care prevede că, dacă deputaţii nu respectă regulamentul şi perturbă activităţile, pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, afişarea de bannere şi pancarte în plenul Parlamentului este interizsă, Nicolicea afirmând că prevederile sunt preluate din regulamentul Parlamentului European, transmite News.ro, citat deDigi24.

Estul nu crede că protecția i se cuvine ”din oficiu”.Președintele Klaus Iohannis participă miercuri și joi la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, ocazie cu care va reveni subiectul incomod al împărțirii cheltuielilor militare. Este de așteptat ca președintele Iohannis să pledeze pentru o mai bună relație transatlantică, așa cum a lăsat să se înțeleagă cu ocazia ultimei reuniuni a Consiliului European, atunci când deplângea pesimismul unui Donald Tusk. E cert că președintele Consiliului European nu vorbea în numele Poloniei, care pare foarte bine ancorată în relația transatlantică, ci mai curând al Germaniei, așa cum s-a întâmplat și marți în ajunul reuniunii NATO de la Bruxelles, potrivitDeutsche Welle.

Revocarea nu opreşte suspendarea. Iohannis, acuzat de un complex de abateri constituţionale. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că discuţiile privind suspendarea preşedintelui vor continua în partid şi în coaliţie, chiar dacă acesta a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. Dragnea pretinde că, deşi şedinţa de luni a Coaliţiei PSD-ALDE, în care urma să se discute suspendarea lui Iohannis, a fost amânată, subiectul nu a fost închis. „Dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniţă nu l-au crezut că ai nevoie de 30 de zile ca să citeşti decizia CCR,” comentează Dragnea, potrivitGandul.

Kovesi a demisionat, dar n-a scăpat de probleme. Secţia pentru procurori a CSM este aşteptată, miercuri, să pronunţe o soluţie în cazul acţiunii disciplinare în care fostul procuror-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, este cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară. „Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004, potrivitRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro