Subiectele zilei: Mii de români vor fi obligați să își schimbe buletinul și permisul de conducere; Viața copiilor supradotați în România. Marginalizați de societate, ajung să sufere de depresie, anxietate și alienare; Medicii s-ar putea pensiona la 67 de ani
Mii de români vor fi obligați să își schimbe buletinul și permisul de conducere. Toţi românii al căror nume conţine litera „î” sau care provin din localităţi a căror denumire conţine această literă la interior vor fi nevoiţi să îşi schimbe buletinele, paşapoartele sau permisele de conducere. Un proiect votat joi în Senat prevede că toate localităţile vor folosi în denumirea lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei, iar toate actele de identitate vor trebui schimbate în acest sens, potrivitCapital.
Viața copiilor supradotați în România. Marginalizați de societate, ajung să sufere de depresie, anxietate și alienare. Statul este total dezinteresat de subiect și așteaptă ca părinții și ONG-urile să se ocupe de mințile sclipitoare. Legea privind educația tinerilor supradotați, capabili de performanță înaltă, votată în unanimitate și publicată în Monitorul Oficial a intrat în vigoare încă din februarie 2007, fără ca să fie vreodată respectată. Pur și simplu, copiii excepționali au drepturi numai pe hârtie de mai bine de zece ani, potrivit Digi24.
Medicii s-ar putea pensiona la 67 de ani. Proiectul de lege, depus pe 3 iulie la Senat de cei doi parlamentari PSD, vizează modificarea art. 391, alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii astfel: „Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare”, potrivit textului iniţiativei legislative, relateazaGandul.
Povestea românului care a devenit călugăr budist tibetan şi caută educarea minţii. Îl cheamă Marcel, s-a născut într-un sat din judeţul Bacău în urmă cu 39 de ani.Acum este călugăr budist tibetan, poate singurul român din această categorie, şi poartă zilnic arhicunoscuta ţinută în culorile vişiniu şi portocaliu. ”În 2008 am plecat în India, a fost o perioadă de reflecţie şi nemulţumire personală şi am zis că, mai mult decât orice, căutările sufletului sunt mai importante”, a povestit el, potrivitZiarul de Iasi.
Case memoriale în paragină. În România există peste 30.000 de monumente istorice. Aici fiind incluse de la monumente funerare, statui şi până la casele memoriale. În spatele promisiunilor făcute de autorităţi se află doar rămăşiţele a ceea ce mai poate fi palpabil din istoria României Mari – clădiri care stau să cadă, cu pereţii scorojiţi şi inundaţi de vremea rea. La Bădăcin, în judeţul Sălaj, istoria era să rămână numai în manuale. Casa unde a copilărit Iuliu Maniu, unul dintre organizatorii Marii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, a fost la un pas să dispară, potrivitDigi24.
Ce s-a ales de visul unui milionar: În două luni, vindeau şi turnul la fier vechi. La doar doi km de Slobozia, pe Drumul Naţional 2, drumul vechi spre mare, vezi şi azi poarta pe care scrie mare “Hermes”. Imaginea din complex este însă o umbră palidă a ceea ce a fost. Pe uşă scrie “Hotel Dallas în renovare”, iar pe geam se zăresc câteva covoare strânse. Nici urmă de mobilă. O angajată spune, în treacăt, că se vor face investiţii în zonă şi este aproape sigură că oamenii vor veni din nou să vadă “minunea”, potrivitGandul
.