UPDATE: Procurorii DNA au cerut pedeapsă maximă pentru Alina Bica judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să dezbată miercuri ultimul termen în dosarul ANRP, în care sunt judecaţi Alina Bica, omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş. Procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă pentru Bica, pentru cele două infracțiuni pentru care este judecată – abuz în serviciu și luare de mită.
UPDATE: DNA cere pedeapsa maximă pentru Alina Bica, pentru abuz în serviciu și luare de mită, relatează Digi 24. Astfel, Bica riscă 15 ani de închiosare cu executare, în cazul în care judecătorii ar accepta propunerea DNA. Fosta șefă a DIICOT este judecată în lipsă, după ce s-a refugiat în Costa Rica, împreună cu Elena Udrea.
Reprezentantul DNA la proces a solicitat în instanţă condamnări cu executare la pedepse orientate spre maximum și pentru Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu, Stelian Gheorghe şi Ionuţ Florentin Mihăilescu. Pentru Dorin Cocoş, care a făcut mai multe denunţuri, DNA a solicitat închisoare cu executare, dar „în limite reduse”, în timp ce pentru fiul acestuia, Alin Cocoş, procurorul a cerut condamnare cu suspendare.
La termenul trecut, judecătorii au respins cererea Alinei Bica de a fi audiată prin videoconferinţă în dosarul ANRP, deoarece documentele depuse de avocat nu dovedesc imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces.
„Actele medicale prezentate nu dovedesc imposibilitatea de prezentare. Instanţa constată că Alina Bica nu are statutul de refugiat, ci are un carnet provizoriu al solicitantului cu valabilitate până le 30 ianuarie 2019”, a anunţat preşedintele completului de judecată, Lucia Rog.
Pe de altă parte, Instanţa supremă a decis să trimită o adresă la DNA, pentru a se comunica în ce a constat sprijinul de specialitate al SRI în efectuarea actelor de urmărire penală în acest dosar.
În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.
Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.
Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.
Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.