Sari direct la conținut

Aproape 28.000 de copii din Romania primesc alocatii de stat din Germania, potrivit Agentiei Federale de Munca

HotNews.ro

In Germania, numarul copiilor care depind de ajutoarele sociale este in crestere. Potrivit statisticilor Agentiei Federale pentru Ocuparea Fortei de Munca (Bundesagentur für Arbeit – BA), in luna iunie a acestui an, 2,05 milioane de copii si adolescenti sub 18 ani au primit ajutoare de la statul german, un plus de 5% fata de anul 2016. Cu 41% a crescut insa numarul copiilor straini beneficiari ai acestor drepturi. Fenomenul nu se datoreaza” doar migratiei refugiatilor, ci si imigratiei, in special din Romania si din Bulgaria”, noteaza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Fata de iunie 2016, mai mult cu 100.000 de copii au primit in 2017 ajutoare sociale de la statul german. Dintre cele 2 milioane de beneficiari ai acestor drepturi, numarul copiilor straini a crescut insa de la 170.000, la 583.639 in 2017.

In cazul refugiatilor, situatia se prezinta in felul urmator. Dupa ce au fost recunoscuti ca solicitanti de protectie de catre Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiai (BAMF), refugiatii nu mai primesc indemnizatiile de azil pe care le-au primit in timpul procedurilor in curs. Ei beneficiaza de ajutor de stat, asemanator celui primit de somerii germani pe termen lung, asa numitii beneficiari de Hartz IV.

Rata lunara a acestui ajutor social este in prezent 409 de euro pentru adultii singuri si pana la 311 de euro, pentru copii si adolescenti. La aceasta se adauga si acoperirea de catre stat a unor costuri rezonabile pentru locuinta.

Datorită procedurilor mai rapide de prelucrare a solicitarilor de azil, tot mai multi refugiati primesc acum ajutorul social minim garantat si rambursarea costurilor de cazare. Ministerul Federal al Finantelor a aprobat saptamana trecuta o suplimentare cu 900 de milioane de euro a fondurilor alocate in acest sens, pentru anul 2017.

Potrivit statisticilor BA, aproximativ 205.000 de copii sirieni au primit beneficii Hartz IV la mijlocul anului 2017 – cu circa 112.500 mai mult decat in ​​2016. Numarul copiilor afgani care apartin unor comunitati nevoiase a crescut cu aproximativ 25.000, la aproximativ 37.000. Pentru mijlocul anului 2017, studiul BA arata, de asemenea, aproximativ 51 000 de copii eligibili de a primi ajutoare sociale, din Irak. In anul 2016, numarul acestora a fost de 25.000.

Posibile fraude la incasarea alocatiilor pentru copii

Statisticile BA mai evidentiaza si faptul ca numarul solicitarilor de alocatii pentru copii din Romania si Bulgaria a crescut simtitor. De la inceputul anului 2014, cetatenii acestor tari au libertate de circulatie totala, in cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, ei au dreptul la ajutoare sociale de stat, doar daca au lucrat anterior in Germania. Conform informatiilor puse la dispozitie de BA, este suficient ca solicitantul sa aiba o activitate sezoniera, un mini-job sau o activitate independenta.

In iunie 2017, alocatiile au fost platite pentru 30.340 de copii din Bulgaria si 27.828 din Romania. Pana la mijlocul anului 2014, au existat doar 11.345, respectiv 9.225 de beneficiari din aceste tari, prin urmare numarul lor s-a triplat in ultimii trei ani. Potrivit BA, Germania a platit 537 milioane de euro unui numar de 168.400 de copii care traiesc in alte state ale UE, un numar de cinci ori mai mare decat cel din 2010.

Intr-un articol de anul acesta aparut in ziarul Bild, se scrie ca guvernul federal presupune ca multi straini din UE primesc in mod ilegal alocatia pentru copiii care traiesc in tara lor de origine. Intr-un raspuns din partea ministerului de finante la o petitie din Bundestag, citata de ziar, „exista constatari din controale si examinari aleatorii, privind cererea necorespunzatoare pentru alocatii pentru copii”. In plus, se poate observa „o crestere a abuzului la solicitarea de ajutoare de stat, intr-o forma organizata”.

Inainte de alegerile parlamentare din Germania, Partidul Crestin-Democrat a facut propuneri de scaderea alocatiei pentru copiii care nu traiesc in Germania ai muncitorilor sau sezonierilor din alte tari ale UE, la nivelul celei din tara de origine. Cu minimum 184 euro/luna, alocatia pentru copii in Germania este de zece ori mai mare decat cea din Romania, sau chiar din Polonia.

Curtea Europeana de Justitie a dat insa anul acesta o sentinta, potrivit careia lucratorii sezonieri au dreptul la alocatie pentru copii din Germania, chiar daca acesti copii locuiesc in patrie. Eventuala alocatie primita de acolo se scade din cuantumul la nivel german.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro