Sari direct la conținut

Cătălin Predoiu dă explicații azi în Parlament privind strategia pentru combaterea traficului de droguri

HotNews.ro
Cătălin Predoiu în Parlament , Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu în Parlament , Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este chemat marţi în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea „Ora Guvernului”, la solicitarea USR, pentru a da explicații despre strategia privind combaterea traficului de droguri, fenomen readus pe agenda publică după tragedia de la 2 Mai.

Dezbaterea, amânată luna trecută, are tema „Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri”.

În 8 septembrie, USR i-a cerut lui Predoiu să vină în Parlament pentru a explica situaţia actuală a Poliţiei Române.

  • „PNL a distrus Poliţia Română în 1.404 zile. Da, PNL conduce Ministerul de Interne de aproape patru ani. Rezultatele? Poliţia Română a ajuns în cea mai jalnică stare. Un poliţist din Braşov a fost prins cu un kilogram de cocaină. La 2 Mai, poliţiştii au lăsat un tânăr drogat să plece pentru a ucide. Sunt doar două cazuri dintr-o serie interminabilă care a indignat România.
  • De aceea, USR îl cheamă în Parlament, la Ora Guvernului, pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Îi poate aduce şi pe Lucian Bode şi Bogdan Despescu cu el. Să explice cu toţii cum au distrus Poliţia Română”, a spus liderul USR, Cătălin Drulă.

Tragedia de la 2 Mai și eșecul Poliției Române

Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne și a readus în spațiul public fenomenul traficului și consumului de droguri.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în acest caz. Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

La zece zile de la accident, șeful Poliției Române, Benone Matei, a avut prima ieșire publică, la Constanța, pentru instalarea unei noi conduceri a Poliției Județene. El a vorbit despre mai multe „erori impardonabile” în acest caz, spunând că „100% accidentul putea fi evitat”.

Predoiu: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”

În 29 august, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spunea că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”.

El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri nu sunt suficiente și că așteaptă de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Predoiu spunea că la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române:

  • „Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.
  • Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații după ce a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro