Sari direct la conținut

Guvernul german "saluta dorinta SUA de a ramane angajata militar in Afghanistan"

HotNews.ro

Guvernul german a reactionat pozitiv la strategia prezentata luni de presedintele Trump, cu privire la Afganistan. „Guvernul federal saluta dorinta SUA de a ramane angajata in Afganistan pe termen lung“, a declarat o purtatoare de cuvant a guvernului, marti la Berlin. „Scopul nostru comun este ca de pe pamant afgan sa nu fie lansate atacuri teroriste“, a adaugat ea pentru Welt.de.

Trump a anunțat strategia pentru Afganistan, luni, după o dezbatere interna lunga. Detasandu-se de critica sa anterioara, a misiunii din Hindukush, președintele american a spus ca o retragere pripita a trupelor americane ar lasa un „vid“ pentru „teroristi“. Astfel, Trump a deschis calea pentru o creștere a contingentului de trupe americane in Afganistan.

Guvernul german a subliniat, de asemenea: „Pe drumul de a stabiliza tara, este inca nevoie de angajamentul nostru. Așa e corect, iar guvernul federal a pledat mult timp, pentru ca incetarea angajamentului sa fie relationata la situatia din teren „.

Germania are – cu mult în urma SUA – al doilea cel mai mare contingent de trupe, in Hindukush. Plafonul de mandat pentru fortele armate a crescut in ianuarie 2016, de la 850 la 980 de soldati.

Eventualitatea trimiterii de si mai multi soldati germani in Afganistan nu este agreata de social-democrati. Liderul parlamentar SPD, Thomas Oppermann, a spus ca „nu crede ca are sens o creștere a numarului de militari germani”, adugand ca „din punct de vedere militar, acest conflict nu poate fi castigat”.

Despre „Misiunea imposibila Afghanistan” am relatat pentru Hotnews in 2010.

Au trecut deja aproape 16 ani, de cand SUA, ca raspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, a lansat atacuri aeriene asupra talibanilor in Afganistan, in cadrul operatiunii Enduring Freedom. Deși peste 2.300 de soldați americani au fost ucisi in acest razboi, se estimeaza ca talibanii ar avea mai multe zone sub controlul lor, decat in 2001.

Si numarul de victime in randul civililor a crescut, deoarece forțele internationale au delegat, in 2014, responsabilitatea pentru securitatea afganilor, forțelor locale. Potrivit datelor ONU de anul trecut, 11.418 civili au fost ucisi sau raniti in luptele dintre fortele guvernamentale si cele radical-islamice, ale talibanilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro