Sari direct la conținut

Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni-documentar

HotNews.ro
Sfantul Nicolae, Foto: Doxologia
Sfantul Nicolae, Foto: Doxologia

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni, s-a nascut pe vremea imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305) in cetatea Patara din Asia Mica. Parintii sai au parasit insa aceasta viata destul de devreme, iar Sfantul Nicolae a ramas in grija unui unchi, episcop, care purta acelasi nume ca al sau, potrivit Agerpres.

A primit din copilarie o crestere aleasa, urmand cursurile celor mai vestite scoli ale epocii.

Si a urmat din tinerete reguli de viata deosebita, cu multa rugaciune, post si priveghere. Iubind virtutea, viata curata si daruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetatii Mira din tinutul Lichia (astazi localitatea Demre din Turcia, aflata pe malul Marii Mediterane).

Sfantul Nicolae a fost intemnitat in timpul persecutiilor decretate de imparatii romani Diocletian si Maximilian.

In urma Edictul de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplina crestinismului, Sfantul Nicolae s-a intors in scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alaturi de alti Parinti ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic aparator al credintei crestine impotriva ereziei ariene. Despre Sfantul Nicolae se istoriseste ca, aprinzandu-se de dragostea pentru adevarul lui Dumnezeu, in mijlocul soborului fiind, l-a lovit peste fata pe ereticul Arie.

Pentru acest lucrul i s-au ridicat de catre ceilalti parinti participanti la sinod, insemnele arhieresti. Evanghelia si omoforul i-au fost inapoiate insa prin minune Dumnezeiasca, acest lucru fiind adeverit chiar de parintii mai imbunatatiti care erau de fata. Traditia pomeneste unele fapte minunate savarsite de Sfantul Nicolae: salvarea de la moarte a trei barbati condamnati fara vina de un slujbas imperial, aducerea unor ajutoare neasteptate unor familii aflate pe punctul de a savarsi nelegiuiri pentru a-si castiga painea si multe altele.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datoreaza bunatatii cu care era inzestrat Sfantul Nicolae si obiceiului sau de a ajuta pe cei nevoiasi. De s-ar povesti milele lui una cate una si cate indurari a aratat catre cei saraci, pe cati flamanzi a hranit, pe cati goi a imbracat si pe cati a rascumparat de la datornici, nu ajunge timpul pentru a le face cunoscute, se arata in istorisirea vietii acestui mare ierarh al Bisericii lui Hristos.

Sfantul Ierarh Nicolae a trecut la cele vesnice dupa multi ani, timp in care a stralucit in mijlocul cetatii Mirelor, fiind ingropat in biserica episcopala in ziua a sasea a lunii decembrie. Moastele Sfantului Ierarh Nicolae, care s-au aratat izvoratoare de mir, au savarsit multe minuni in Mira Lichiei.

In prezent, sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, in Catedrala „Sfantul Nicolae”, care este un important centru de pelerinaj, atat pentru italieni, cat si pentru crestinii ortodocsi din estul Europei.

documentar Agerpres

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro