Site gandit ca un ghid complet al alegatorului, lansat de Initiativa Romania: Sute de candidati penali, incompatibili, inamici ai statului de drept vor sa ajunga in Parlament
Miscarea civica Initiativa Romania a lansat duminica site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16), un amplu proiect de informare publica electorala si de prezentare a candidatilor, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor si rezultatelor electorale din 1990 pana astazi, drepturilor si obligatiilor legale ale alegatorului in ziua votului. Site-ul a fost gandit ca un ghid complet al alegatorului la alegerile din 11 decembrie 2016. In urma documentarii pentru realizarea site-ului, reprezentantii Initiativa Romania spun ca au constatat ca sute de candidati penali, incompatibili, in conflict de interese, traseisti sau inamici ai statului de drept vor sa ajunga in acest an in Parlament.
„Miscarea civica Initiativa Romania a lansat astazi site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16). AP16 este cel mai amplu proiect din ultimii 26 de ani de informare publica electorala si de prezentare a candidatilor, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor si rezultatelor electorale din 1990 pana astazi, drepturilor si obligatiilor legale ale alegatorului in ziua votului. AP16 este un ghid complet al alegatorului la alegerile generale din 11 decembrie 2016″,arata miscarea civica Initiativa Romania, intr-un comunicat.
Initiativa Romania a estimat generos un numar de 746 de candidati cu sanse de a intra in Parlament (zona eligibila), pe baza sondajelor de opinie realizate pana la data de 14 noiembrie 2016. Este vorba despre 220 de candidati PSD, 188 de candidati PNL, 104 candidati USR, 101 candidati ALDE, 96 de candidati PMP si 37 de candidati UDMR.
„Pentru fiecare dintre candidati s-a facut o evaluare de risc pe baza informatiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilitati, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea fata de statul de drept (e.g. initiative legislative de amputare a puterii judecatoresti sau de dezincriminare a unor fapte penale in interes partinic, voturi impotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunitatii parlamentarilor) si traseismul politic”, se arata in comunicat.
Rezultatele statistice sunt urmatoarele:
1. 72 de candidati dintre cei 101 candidati eligibili ai ALDE sunt in cel putin una dintre aceste situatii: penali, incompatibili, in conflict de interese, au schimbat doua sau mai multe partide, au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept sau alte fapte grave (71,3%).
2. 65 de candidati dintre cei 96 de candidati eligibili ai PMP sunt in cel putin una dintre aceste situatii: penali, incompatibili, in conflict de interese, au schimbat doua sau mai multe partide, au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept sau alte fapte grave (67,7%).
3. 115 candidati dintre cei 220 de candidati eligibili ai PSD sunt in cel putin una dintre aceste situatii: penali, incompatibili, in conflict de interese, au schimbat doua sau mai multe partide, au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept sau alte fapte grave (52,2%).
4. 16 candidati dintre cei 37 de candidati eligibili ai UDMR sunt in cel putin una dintre aceste situatii: penali, incompatibili, in conflict de interese, au schimbat doua sau mai multe partide, au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept sau alte fapte grave (43,2%).
5. 73 de candidati dintre cei 188 de candidati eligibili ai PNL sunt in cel putin una dintre aceste situatii: penali, incompatibili, in conflict de interese, au schimbat doua sau mai multe partide, au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept sau alte fapte grave (38,8%).
6. 11 candidati dintre cei 104 candidati eligibili ai USR sunt in cel putin una dintre aceste situatii: au schimbat doua sau mai multe partide sau au intreprins actiuni / declaratii impotriva statului de drept (10,6%).
(Nota: Initiativa Romania va reveni in zilele urmatoare cu lista completa a acestor candidati si cu alte statistici. Datele le gasiti si pe www.alegeriparlamentare2016.ro.)
Proiectul AP16 (www.alegeriparlamentare2016.ro) inseamna:
Profilurile a 746 de candidati (220 de candidati PSD, 188 de candidati PNL, 104 candidati USR, 101 candidati ALDE, 96 de candidati PMP, 37 de candidati UDMR), fiind prezentate:
a) Evaluare de risc (minim, mediu sau ridicat)* pentru fiecare candidat, pe baza informatiilor privind integritatea (e.g. problemele penale, incompatibilitati, conflicte de interese), respectul fata de statul de drept (e.g. initiative legislative de amputare a puterii judecatoresti sau de dezincriminare a unor fapte penale in interes partinic, voturi impotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunitatii parlamentarilor) si traseismul politic;
b) Studii, istoric profesional si prezenta online (60 de profiluri, inca in lucru);
CV-urile complete pentru 11 partide (orientare ideologica, afiliere internationala, presedintii de la infiintare pana astazi, rezultatele partidului la toate alegerile la care a participat, evenimente definitorii din istoria partidului);
Sintezele a 11 programe de guvernare (sau politice) ale partidelor care participa la alegeri;
Istoria alegerilor parlamentare din 1990 pana in 2016;
Infografic al fuziunilor si sciziunilor principalelor partide din 1990 pana astazi;
Ghid al alegatorului care este o sinteza si o prezentare intr-o forma simpla si atractiva a informatiilor de care are nevoie orice alegator in ziua votului;
Blog – sectiune de opinii si informatii.
Initiativa Romania arata ca „AP16 (www.alegeriparlamentare2016.ro) inseamna peste 3.000 de ore de munca facuta in regim de voluntariat de membrii si partenerii (studenti FSPUB) Initiativei Romania (o echipa de proiect de 44 de voluntari). Site-ul va fi dezvoltat in continuare si vom lansa functionalitati noi in saptamana care urmeaza: functie de comparator si test de compatibilitate politica.”
www.alegeriparlamentare2016 isi propune sa:
Aduca laolalta toate informatiile relevante despre actorii politici (persoane sau partide) si procesul electoral;
Prezinte intr-un format prietenos informatiile relevante despre fiecare candidat eligibil, despre programul de guvernare, istoria politica a partidului etc.;
Prezinte informatiile pe care partidele nu ar dori ca cetatenii sa le afle si care sunt pierdute in timp sau in sute de surse diferite (penali, traseisti, incompatibili, inamici ai justitiei independente si ai statului de drept etc.);
Le permita cetatenilor romani sa evalueze candidatii in functie de nivelurile de risc privind integritatea, respectul fata de statul de drept si traseismul politica.
Ideea de a avea o aplicatie web care sa ofere alegatorilor posibilitatea de a vedea comparativ profilul candidatilor a pornit de la nevoia membrilor miscarii civice Initiativa Romania de a vota in cunostinta de cauza, se arata in comunicatul citat.
Miscarea civica Initiativa Romania reaminteste riscul generat de coruptie si de cunoasterea insuficienta a candidatilor si recomanda votul pentru candidatii integri, care respecta domnia legii, independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei, care nu au facut din trecerea de la un partid la altul un mod de supravietuire politica.
Nota:
*Initiativa Romania a estimat pentru fiecare candidat riscuri de integritate, traseism politic si atitudine fata de statul de drept:
Risc Integritate: La aceasta categorie sunt marcati 1) cu Risc ridicat: candidatii urmariti penal, trimisi in judecata, condamnati penal nedefinitiv sau definitiv, incompatibili, in conflict de interese sau implicati in situatii foarte grave cu potential penal; 2) cu Risc mediu: candidatii implicati in alte situatii grave care pun sub semnul intrebarii integritatea lor; 3) cu Risc minim: candidatii fara probleme definite anterior.
Risc Stat de drept: La aceasta categorie sunt marcati 1) cu Risc ridicat: candidatii cu initiative legislative de limitare a atributiilor DNA, ANI, ICCJ sau de schimbare a legislatiei penale in sensul dezincriminarii unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi impotriva ridicarii imunitatii colegilor parlamentari sau cu declaratii repetate pentru subminarea credibilitatii institutiilor judiciare independente; 2) cu Risc minim: candidatii fara probleme definite anterior. Nota: nu exista nivel de risc mediu la aceasta categorie.
Risc Traseism: La aceasta categorie sunt marcati 1) cu Risc ridicat: candidatii care au schimbat trei sau mai multe partide; 2) cu Risc mediu: candidatii care au schimbat doua partide; 3) cu Risc minim: candidatii care nu au mai fost membri ai altui partid.