Sari direct la conținut

ALEGERI SUA Cine este Mike Pence, vicepresedintele-ales: "optiunea sigura" a lui Trump, omul care sa impace si partidul, si Congresul, si pe cei ofensati de seful sau 

HotNews.ro
ALEGERI SUA Cine este Mike Pence, vicepresedintele-ales: "optiunea sigura" a lui Trump, omul care sa impace si partidul, si Congresul, si pe cei ofensati de seful sau 

Mike Pence, vicepresedintele-ales al SUA, este vazut in general drept vocea ratiunii in tabara lui Donald Trump si cel care „face curatenie” dupa derapajele sefului sau. Politician si „om al sistemului”, Pence ocupa functii publice importante de 16 ani – intai ca membru al Camerei Reprezentantilor, apoi guvernator al statului Indiana – si reprezinta aripa profund conservatoare a Partidului Republican.

In varsta de 57 de ani, Mike Pence este unul dintre cei sase copii ai unei familii de catolici irlandezi din Indiana. Influentat de orientarea democrata a parintilor, in tinerete l-a considerat un erou al sau pe John F. Kennedy. In anii ’80, insa, sub influenta presedintiei Reagan, s-a alaturat curentului republican din politica americana si a gazduit o emisiune radiofonica la un post conservator. Tot in 1985 s-a casatorit si are, cu sotia sa Karen, trei copii.

In actualele alegeri, Mike Pence a fost considerat „alegerea sigura” pentru a fi partenerul lui Donald Trump pentru Casa Alba, din partea unui Partid Republican ai carui lideri moderati s-au dezis de candidatul ales si au intrat in conflict deschis cu acesta. Ca vicepresedinte ales, Pence este vazut drept punctul de stransa legatura intre Casa Alba si partid/electoratul republican traditional.

El a ajuns in aceasta ipostaza prin cariera politica pe care si-a construit-o. A incercat de doua ori sa intre in Congres, in 1988 si in 1990, iar dupa cariera media din anii ’90 a candidat cu succes in 2000, obtinand un loc in Camera Reprezentantilor, pe care l-a pastrat pana in 2013. In 2009, a fost printre primii care si-au exprimat sustinerea pentru curentul profund conservator Tea Party. A ocupat mai multe pozitii in fruntea partidului, iar in 2012 a fost ales Guvernator al statului Indiana.

In locul sau de obarsie, el a promovat cu succes cele mai mari reduceri de taxe din istoria statului Indiana si a promovat educatia, dar a si starnit controverse printr-o serie de initiative legislative referitoare la avort si libertatile religioase.

Se declara „crestin, conservator, republican – in aceasta ordine”.

Pence a renuntat la a doua candidatura pentru postul de guvernator pentru a i se alatura lui Trump in campania pentru presedintie, in vara acestui an.

Pana in acel moment, el a fost un critic dur al celui alaturi de care avea sa castige Casa Alba. In alegerile primare, l-a sprijinit pe candidatul republican Ted Cruz si, inainte ca Trump sa fie desemnat candidatul Partidului Republican pentru functia de presedinte, a calificat drept „ofensatoare si neconstitutionale” declaratiile acestuia de a interzice intrarea musulmanilor in SUA.

Si dupa ce i s-a alaturat lui Trump, Pence a abordat diferit diverse probleme in care seful sau prefera scandalul. Cand Trump s-a luat de parintii unui musulman american ucis pe frontul din Irak, Pence a avut doar cuvinte de lauda. Cand Trump s-a declarat un admirator al lui Putin si al interventiilor Rusiei in Siria, Pence a avut o pozitie mai dura la adresa Moscovei.

Unii au vazut aici diferente ireconciliabile intre Trump si cel pe care l-a ales sa ii fie mana dreapta la conducerea tarii. Altii au vazut un vicepresedinte pregatit sa curete dupa derapajele lui Trump – care, de altfel, l-a ales partener ca sa imbuneze partidul, ca sa aiba pe cineva care sa il ajute in relatia cu Congresul, dar si pentru ca nu avea nevoie de „un alt caine care sa atace”.

Pentru Mike Pence, Trump este „un om bun”, dupa cum a spus cand a acceptat nominalizarea pentru functia de vicepresedinte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro