Klaus Iohannis a anuntat un acord cu Canada pentru ridicarea vizelor: eliminare totala a vizelor din 1 decembrie 2017 daca UE va semna acordul comercial CETA
„Am ajuns la un acord cu Canada, un acord rezonabil. Suntem in situatia sa ne retragem rezerva declarata fata de CETA. Romania nu mai are obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada”, a anuntat presedintele Klaus Iohannis vineri la Bruxelles. Acordul cu Canada privind ridicarea vizelor este unul etapizat: de la 1 mai 2017 Canada elimina vizele pentru romanii care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie 2017 Canada elimina vizele pentru toti cetatenii romani. Totul cu o conditie: daca UE semneaza acordul CETA, acord pus acum sub semnul intrebarii de opozitia unei regiuni din Belgia.
Iohannis a mai spus ca autoritatile canadiene si-au pastrat o posibilitate de a reveni asupra deciziei in cazul in care constata ca numarul de imigranti ilegali e foarte mare. Dar aceasta clauza poate fi activata doar in primii ani de la ridicarea vizelor, dupa 3 ani nu mai poate fi folosita de Canada.
Practic, in acest moment Romania nu mai are motiv sa isi foloseasca dreptul de veto in privinta acordului UE-Canada. Acordul comercial e totusi pus in pericol de opozitia regiunii belgiene Valonia. E nevoie si de acordul acesteia pentru ca Belgia sa poata aproba acordul. Pentru astazi sunt programate negocieri decisive intre liderii europeni, cei belgieni si cei ai regiunii Valonia.
Romania a cerut initial eliminarea tuturor vizelor intr-o singura miscare din partea Canadei, dar dupa negocieri s-a ajuns la eliminarea in doua etape, cu o distanta de sapte luni intre ele.
Intrebat de reporterul HotNews.ro cum s-a ajuns la aceasta etapizare, presedintele Iohannis a explicat ca a fost vorba despre negocierea dintre cele doua tari. El a spus ca autoritatile canadiene au propus initial ridicarea vizelor abia din 2018, iar clauza de reintroducere a vizelor in cazul unui numra mare de imigranti ilegali ar fi fost propusa la 5 ani. In cele din urma, dupa negocieri, s-a ajuns la ridicarea vizelor in doua etape (1 mai si 1 decembrie 2017), iar clauza poate fi reactivata doar in maximum trei ani de la semnarea acordului.
Iohannis a mai spus ca nu a fost definit numarul de imigranti ilegali romania de la care Canada poate activa clauza de reintroducere a vizelor. „Urmeaza sa fie stabilit de negociatori”, a spus presedintele Iohannis dupa terminarea Consiliului European.
Potrivit surselor HotNews.ro, negocierile intre Romania – Canada – UE s-au prelungit pana aproape de dimineata zilei de vineri; acordul final al Canadei a venit la ora 4 dimineata (ora Bruxelles-ului).
Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca si Bulgaria a ajuns la o intelegere similara.
Cuantumul nu este inca negociat.