Sari direct la conținut

Opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de catre stat. Guvernul a decis infiintarea Fondului Brancusi pentru achizitionarea unor opere de arta contemporana

HotNews.ro
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax
Cumintenia Pamantului, Foto: Mediafax

Opera „Cumintenia Pamantului” va fi achizitionata de statul roman. Printr-o Ordonanta de urgenta adoptata miercuri, Guvernul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Sculptura va fi gazduita in curand de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, anunta Ministerul Culturii.

In cadrul campaniei nationale „Brancusi e al meu” s-au strans prin subscriptie publica 1.273.668 euro pana pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectati in ultimele doua luni si jumatate. Initial, pentru achizitionarea operei, Guvernul a alocat 5 milioane de euro si erau necesare inca 6 milioane de euro din donatii.

„De asemenea, prin Ordonanta de urgenta au fost stabilite masurile necesare pentru perioada tranzitorie dupa ce campania de subscriptie publica s-a incheiat in 30 septembrie. Astfel, sumele donate pana la aceasta data dar nevirate, vor putea intra in contul deschis pe numele Ministerului Culturii pana la 31 octombrie 2016”, se arata in comunicatul de presa emis miercuri de Guvernul Romaniei.

In plus, Guvernul a decis constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

„Fondul Brancusi incurajeaza implicarea societatii in sustinerea actului cultural si pune bazele unei viitoare strategii pentru achizitionarea de arta de catre stat. Fondul Brancusi va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donatii si alte liberalitati; sponsorizari si bugetul de stat. In completarea surselor de finantare a Fondului, Ministerul Culturii poate aloca Administratiei Fondului Cultural National, prin transfer, subventie de la bugetul de stat”, a mai anuntat Guvernul Romaniei.

Administratia Fondului Cultural National va anunta public contul in care pot fi depuse sume cu titlu de donatie, sponsorizare si va comunica public aceste informatii, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum si pe alte cai mediatice.

Achizitionarea operelor de arta si a bunurilor din Fondul Brancusi se va face pe baza selectiei unei comisii instituite prin ordin al ministrului Culturii si alcatuite din 7 membri, reprezentand institutii de profil de prestigiu si experti independenti in arte vizuale.

Institutiile care vor asigura administrarea operelor de arta achizitionate din Fondul Brancusi vor organiza expunerea lor publica.

In termen de maximum 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotarare de Guvern, normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi. De asemenea, legislatia va fi modificata astfel incat AFCN sa-si poata exercita dreptul de preemptiune pentru obiectele de tezaur scoase la vanzare.

„Rolul initierii Fondului Brancusi este consolidarea coeziunii sociale, a identitatii nationale, prin raportarea la valorile culturale. Scopul principal al constituirii acestui fond este protejarea patrimoniului cultural existent ca resursa neregenerabila si completarea lui, precum si sustinerea si promovarea accesului la cultura si participare la viata culturala ca drepturi fundamentale ale tuturor cetatenilor”, se mai arata in comunicatul executivului.

Despre „Cumintenia pamantului” si subscriptia publica

Cumintenia Pamantului este o sculptura de tinerete a lui Constantin Brancusi. Realizata in 1907, pe cand Pablo Picasso transforma pictura creand Domnisoarele din Avignon, Cumintenia Pamantului reprezinta trecerea catre un nou mod de a gandi sculptura si catre etapa de maturitate a operei lui Brancusi. Alaturi de Sarutul si Rugaciunea, Cumintenia Pamantului marcheaza inceputul celei mai apreciate perioade din creatia artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”. Influenta lui Brancusi asupra artei secolului XX nu poate fi subestimata.

In cadrul campaniei nationale „Brancusi e al meu” s-au strans prin subscriptie publica 1.273.668 euro pana pe 30 septembrie, dintre care mai bine de 800.000 euro au fost adunati in ultimele doua luni si jumatate.

„Un fapt istoric mai putin cunoscut este ca o alta subscriptie publica majora la care au participat romanii, cea pentru inceperea constructiei Ateneului Roman, s-a realizat printr-o loterie nationala cu doua extrageri care au avut loc in 1886, adunand suma neta de 352.132 lei de aur (cf. studiului istoricului Gh. Adamescu, publicat in revista „Boabe de grau”, v. https://goo.gl/zClM5z). Valoarea relativa a leului de aur fata de leul actual nu este simplu de calculat, dar ce stim cu siguranta e ca o paine costa 10 bani in 1886. Daca ne bazam pe aceasta informatie, valoarea relativa a unui leu de aur de la sfarsitul secolului al XIX-lea ar fi de circa zece ori mai mare decat a leului din 2016. Asadar, suma adunata prin colecta publica „Dati un leu pentru Ateneu!” in 1866 a fost de aproximativ 3.500.000 lei la valoarea lor actuala (echivalentul a 781.000 euro). Deci romanii din 1866 au donat (printr-o loterie la care puteau sa si castige, de altfel) cu circa 40% mai putin decat conationalii lor din 2016. Trebuie spus ca strangerea de fonduri a continuat prin donatii pana la inaugurarea Ateneului in 1889, cu alte cateva colecte publice care s-au realizat intermitent pana in anul 1939, cand se incheie lucrarile de amenajare. Romanii au dat, astfel, cate un leu pentru Ateneu de-a lungul a 53 de ani, nu doar in patru luni si jumatate!”, se arata intr-un comunicat emis miercuri de Ministerul Culturii.

„Imi permit sa observ, ca om experimentat in strangerea de fonduri pentru proiecte culturale inainte de a fi ministru, ca subscriptia publica initiata de Guvernul Romaniei pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului este unul dintre cele mai originale modele propuse in momentul acesta intr-o tara europeana. Prin realizarea acestei forme de crowdfunding national, putem pune in dezbatere, finanta si aproba proiecte de interes public chiar cu sprijinul publicului carora li se adreseaza, prin contributiile unor mari grupuri de oameni uniti de o idee comuna. Asta va permite in timp crearea unor modele mixte, participative de finantare a culturii in statele unde administratia culturala e depasita de cererile si nevoile sistemului viu, dinamic. Cetateanul redevine astfel responsabil si beneficiar direct al actului cultural”, afirma Ministrul Culturii, Corina Suteu.

„Ca urmare a campaniei „Brancusi e al meu”, statul roman va dispune de o serie de instrumente esentiale, dar inexistente pana acum, pentru crearea unei subscriptii publice. Campania pentru Cumintenia Pamantului este si un exemplu de debirocratizare a actului cultural, de deschidere catre marele public pentru realizarea unui proiect de importanta nationala. Campania „Brancusi e al meu” a pornit o dezbatere necesara in spatiul public romanesc si a readus in atentia societatii personalitatea lui Constantin Brancusi, importanta si valoarea artei sale. O serie de organizatii non-guvernamentale, institutii publice de cultura, artisti, operatori publici si privati s-au alaturat campaniei intr-o solidaritate fara precedent in Romania ultimelor decenii”, se mai arata in comunicatul Ministerului Culturii.

Printre personalitatile care si-au aratat sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc: Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul – ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Margareta Paslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spoturile publicitare isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stanescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Iantu, Dora Dumitrescu.

Printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara: Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald’s, Auchan, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank Romania, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Bacania Veche, Dexter Print, Humanitas si Carturesti.

Ministerul Culturii multumeste celor implicati: Academiei Romane, Teatrului National din Bucuresti, Romfilateliei (care a realizat o serie speciala de plicuri cu o lucrare de Mircea Cantor despre Cumintenia Pamantului), Federatiei Romane de Fotbal, Notarilor Publici din Romania, Uniunii Ziaristilor Profesionisti, trupei Subcarpati (care a sustinut un concert la Targu Jiu dedicat Cuminteniei Pamantului), sportivului Avram Iancu (care a traversat inot Canalul Manecii pentru Cumintenia Pamantului), organizatorilor Electric Castle, Anonimul, Ideo Ideis, Summer Well, Caravana NexT, Caravana TIFF, SoNoRo, Concursului International George Enescu, Festivalului de Film de la Campulung, Mausolee pe bicicleta (Directia Judeteana pentru Cultura Vrancea).

Campania a fost sprijinita pro bono de: grupul GMP (la realizarea campaniei oficiale de comunicare), Muzeul BNR (care a gazduit sculptura intre 16 iunie-31 octombrie), bancile partenere in subscriptia nationala (Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, ING Bank), site-ului eMag (pentru facilitarea procesului de donatie online), platforma donatie.ro (prin Asociatia pentru Relatii Comunitare) si Asociatiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor (pentru sprijinul acordat in obtinerea numarului de SMS al campaniei), Omniasig (pentru asigurarea pro bono a operei, pe toata perioada campaniei), Augmented Space Agency (pentru aplicatia mobila „Cumintenia calatoreste”).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro