Doar 2.299 de romani din strainatate au cerut sa voteze prin corespondenta sau sa li amenajeze sectii de votare speciale
¬Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca pana luni, 11 iulie, 2.299 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au cerut sa fie inscrisi in Registrul Electoral astfel incat sa voteze prin corespondenta sau sa li se amenajeze sectii de votare in localitatea de domiciliu. „Dintre acestia, 1.717 au mentionat optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 582 au optat pentru votul in sectiile de votare”, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta, citata de News.ro.
Cele mai multe cereri privind votul prin corespondenta au venit din Spania-631, Italia-451, Franta-81, Belgia-75 si Germania-74, dar au venit solicitari si din cereri mai indepartate precum Vietnam, Sri Lanka sau Africa de Sud.
Pentru votul in sectii de votare cele mai multe solicitari au fost facute din Spania-223, Moldova-116 si Italia-72. Au venit solicitari si din Sri Lanka-6, Zimbabwe-3 si Malaezia-3.
„AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii”, mai arata Autoritatea Electorala Permanenta.
1.788 de romani erau inscrisi pe 1 iulie in Registrul electoral. Dintre acestia, 1.281 au mentionat optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 507 au optat pentru votul in sectiile de votare.
Registrul electoral pentru cetatenii romani din afara granitelor a fost deschis in urma cu 3 luni, pe 31 martie, iar inscrierile se pot face cel mai tarziu cu trei luni inainte de data alegerilor, ce urmeaza sa fie fixata de catre Guvern.
Potrivit noi Legi electorale, romanii din diaspora vor putea vota la ambasadele, consulatele si sediile Institutului Cultural Roman din strainatate. Pe langa aceasta posibilitate, romanii pot sa se inscrie in Registrul Electoral pentru a vota prin corespondenta sau pentru a cere infiintarea de sectii de votare in apropierea domiciliului, caz in care Ministerul de Externe trebuie sa primeasca cel putin 100 de solicitari din aceeasi localitate pentru a deschide acolo o sectie de votare.