Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Parlamentul European si statele UE sa decida daca vor impune regimul de vize cetatenilor din SUA si Canada, in urma tratamentului aplicat romanilor

HotNews.ro
Viza de SUA, Foto: http://united-states.visahq.co.uk
Viza de SUA, Foto: http://united-states.visahq.co.uk

Comisia Europeana a invitat, marti, Parlamentul European si statele membre UE sa decida daca vor impune sau nu un regim de vize cetatenilor americani si canadieni care vor sa intre pe teritoriul Uniunii Europene. Executivul comunitar avea marti termen sa reactioneze ca urmare a faptului ca SUA si Canada impun un regim strict de vize cetatenilor din Romania, Bulgaria si alte state membre UE, in conditiile in care cetatenii americani si canadeni se bucura de libera circulatie in Uniunea Europeana. Comisia a constatat astfel lipsa de reciprocitate in privinta vizelor, in conditiile in care un regulament european prevede introducerea regimului de vize pentru cetatenii statelor terte, in astfel de cazuri.

Comisia Europeana a adoptat marti o comunicare politica privind starea actuala si calea de urmat in ceea ce priveste situatia de nereciprocitate cu anumite tari terte in domeniul politicii in materie de vize.

SUA, Canada si Brunei continua sa aplice obligativitatea vizelor pentru cetatenii anumitor state membre ale UE, in pofida faptului ca resortisantii acestor tari terte beneficiaza de exceptare de la regimul obligativitatii vizelor in UE – a constatat Comisia Europeana.

In temeiul dispozitiilor Uniunii Europene, adoptate in anul 2001, in cazul in care tarile terte nu renunta, in termen de 24 de luni, la nereciprocitate, aceasta situatie poate fi un motiv de suspendare a exonerarii de vize de care beneficiaza cetatenii tarilor terte respective.

Comisia recunoaste ca are obligatia „de a reactiona” dupa expirarea perioadei de 24 de luni, iar in ceea ce priveste SUA, Canada si Brunei, acest termen s-a incheiat matrti, 12 aprilie 2016.

In schimb, Comisi Europeana precizeaza ca o astfel de decizie „trebuie sa tina seama de consecintele acestei suspendari asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre”.

Asa ca Executivul comunitar a trimis problema la Consiliul Uniunii Europene (care reuneste ministri din statele membre UE) si la Parlamentul European – forurile legiuitoare in UE.

„Din acest motiv, Comisia invita Parlamentul European si Consiliul sa initieze de urgenta dezbateri si sa adopte o pozitie referitoare la calea de urmat cea mai potrivita in lumina evaluarii prezentate de Comisie si sa o informeze cu privire la pozitiile lor pana cel tarziu la data de 12 iulie 2016” – spune Comisia Europeana.

Pe de alta parte, executivul de la Bruxelles mai discuta cu americanii si canadienii despre regimul de vize strict impus romanilor, bulgarilor si altor cetateni din UE.

„Reciprocitatea deplina privind exonerarea de vize va ramane o prioritate pe agenda relatiilor noastre bilaterale cu aceste tari si vom continua sa urmarim obtinerea unui rezultat echilibrat si echitabil” – sustine Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru afaceri interne, migratie si cetatenie.

Comisia Europeana sustine ca pentru vizele romanilor si ale bulgarilor de SUA si Canada ar fi fost pusa in pericol industria aeronautica din UE, in cazul unei decizii ferme ipotriva americanilor si a canadienilor.

„In conformitate cu evaluarea in cauza, este foarte putin probabil ca statele membre sa aiba posibilitatea de a prelucra un numar sporit de cereri de viza, in conformitate cu dispozitiile Codului de vize, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a unei astfel de decizii privind obligativitatea vizelor si, pe de alta parte, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scadere a numarului de calatori din Canada si SUA (si, de asemenea, din Brunei).

Suspendarea ar putea atrage dupa sine, de asemenea, consecinte economice considerabile, in special pentru industria aeronautica, si totodata ar avea un impact considerabil asupra relatiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici” – sustine Comisia Europeana.

Romanii si ceilalti cetateni „discriminati” de SUA si Canada la vize

In prezent, Canada impune un regim al obligativitatii vizelor doar pentru cetatenii din Bulgaria si Romania, dintre tarile membre UE.

La randul sau, SUA are o lsta mai lunga de tari UE pentru care impune un regim strict de vize: Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania.

Brunei aplica in continuare obligativitatea vizelor pentru cetatenii croati.

In schimb, cetatenii americani, canadieni si cei din Brunei pot intra pe teritoriul UE fara probleme.

Romania si regulamentul european privind vizele

In aprilie 2014, Comisia a primit notificari cu privire la cazuri de nereciprocitate cu Australia, Brunei, Canada, Japonia si SUA. Notificarile au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 12 aprilie 2014.

Situatia de nereprocitate cu Australia si Japonia a fost rezolvata intre timp, ceea ce inseamna ca toti cetatenii UE pot calatori fara viza in ambele tari.

In conformitate cu mecanismul de reciprocitate in materie de vize, astfel cum a fost stabilit de Parlamentul European si de Consiliu, in cazul in care o tara terta nu a ridicat obligativitatea vizelor in termen de 24 de luni de la notificarea unei situatii de nereciprocitate, Comisia are obligatia de a verifica situatia in cauza si de a propune suspendarea temporara a exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii din tarile terte vizate, pentru o perioada de 12 luni.

In temeiul regulamentului european, insa, Comisia arata ca trebuie sa tina seama de consecintele politice, economice si administrative ale suspendarii exceptarii de la regimul obligativitatii vizelor asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre. In plus, la momentul adoptarii mecanismului revizuit, 21 de state membre au subliniat intr-o declaratie faptul ca „institutiile competente ale Uniunii sunt obligate, anterior oricarei propuneri sau decizii, sa efectueze o analiza aprofundata si sa tina seama de eventualele consecinte politice negative care ar putea rezulta din astfel de propuneri sau decizii”.

Marea Britanie si Irlanda nu participa la elaborarea politicii comune in materie de vize si nu ar avea obligatii in urma suspendarii mecanismului de exceptare de la regimul obligativitatii vizelor.

Romania, refuzata din nou

In februarie 2014, MAE roman a precizat pentru HotNews ca a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.

„Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii”, a raspuns MAE roman la solicitarea HotNews.

Diplomatia romana sublinia, insa, ca un demers european pe langa SUA nu excludea dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.

„Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize.

Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodata, ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.

De asemenea, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program”, a mentionat sursa citata, in februarie 2014.

Numai ca in octombrie 2014, Comisia Europeana a considerat ca, in acel moment, nu era potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE.

Astfel, si atunci Romaniei i-a fost respinsa, cel putin temporar, actiunea facuta la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro