Sari direct la conținut

Bogdan Aurescu: Crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului ar descuraja statele care ar putea fi considerate refugii sigure pentru teroristi

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Hotnews
Bogdan Aurescu, Foto: Hotnews

Crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului ar ar putea avea un puternic efect preventiv si de descurajare in special pentru statele care ar putea fi considerate refugii sigure pentru astfel de persoane sau grupuri teroriste organizate, a declarat vineri fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti de ministerul roman de Externe.

La conferinta „Drumul catre o Curte Internationala impotriva Terorismului”, moderata de conf. dr. Ion Galea, director general pentru afaceri juridice (MAE), au participat, printre altii, Kirsten Meersschaert, director de programe al Coalitiei pentru Curtea Penala Internationala (Haga), Ramiro Fernandez-Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucuresti si asistent univ. Raluca Mocanu.

Directorul de programe al Coalitiei pentru Curtea Penala Internationala, coalitie care reuneste 2.500 de organizatii ale societatii civile din peste 150 de state, Kirsten Meersschaert, si-a exprimat sprijinul Coalitiei pentru Curtea Penala Internationala pentru initiativa Romaniei privind Curtea Internationala impotriva Terorismului. Ea a atras atentia ca terorismul international este un fenomen mult mai amplu decat este perceput, in mod uzual, la nivel public, numai in 2016 fiind inregistrate, conform datelor panelistei, 256 de acte teroriste la nivel mondial, potrivit unui comunicat al MAE.

Kirsten Meersschaert a subliniat faptul ca actuala Curte Penala Internationala nu are competente in ceea ce priveste crima de terorism si a aratat ca adaugarea actelor teroriste la jurisprudenta CPI nu ar face decat sa suprasolicite si mai mult instanta internationala.

Fostul ministru al afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a initiat in februarie 2015 propunerea crearii Curtii Internationale impotriva Terorismului, a declarat: „Din pacate, dupa numeroasele acte teroriste care au avut loc anul trecut si la inceputul acestui an, devine evident ca avem nevoie de mai multe instrumente si mecanisme pentru a deveni cu adevarat eficienti impotriva cresterii in amplitudine si frecventa a fenomenului terorist”.

„Un aspect foarte important este reprezentat de valorile care stau la baza acestei propuneri: dreptul international, justitia internationala, statul de drept la nivel international (International Rule of Law). Fiecare actiune a statelor si a comunitatii internationale … trebuie sa se bazeze pe drept. Iar raspunsul la o astfel de amenintare globala, cum este terorismul, necesita actiune la nivel global, in baza dreptului”, a mai spus acesta, subliniind ca, in prezent, crima de terorism nu este inclusa in competenta nici unei instante internationale.

„Nu exista in prezent nici un mecanism legal care sa actioneze in cazul in care un stat nu raspunde unei cereri de cooperare judiciara in materie penala sau in situatia cand un act terorist a avut loc pe teritoriul unui stat al carui drept penal si sistem de aplicare a legii nu sunt adecvate sa gestioneze astfel de cazuri. Sau cand statul in cauza nu vrea sa le gestioneze”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Infiintarea unei Curti Internationale impotriva Terorismului (CIT) a fost propusa de Romania, in cadrul Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015. Initiativa fostului ministru al afacerilor externe Bogdan Aurescu vizeaza crearea unui organism de drept international penal care sa aiba drept scop descurajarea actelor de terorism si pedepsirea persoanelor care comit astfel de acte, oriunde ar fi savarsite acestea. Spania s-a alaturat in calitate de co-initiator al acestei initiative. De asemenea, Olanda a oferit sprijin prin implicarea la nivel de expert in stabilirea principalelor coordonate ale arhitecturii juridice a viitoarei Curti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro