Business Report: Peste 36.000 de medici au plecat din tara din 2007 pana acum. Cat de grav e exodul medicilor ATI si chirurgie plastica; INS: Valoarea importurilor a crescut cu 5,8% pana la 58,5 miliarde de euro; ANAF pregateste o noua cheltuiala pentru companiile mici: intocmirea anuala a dosarului preturilor de trasfer
Peste 36.000 de medici au plecat din tara din 2007 pana acum. Cat de grav e exodul medicilor ATI si chirurgie plastica Tragedia de la clubul Colectiv a readus in prim-plan cel mai mai grav efect al proastei gestionari a sistemului sanitar: exodul medicilor, in mod particular al celor de specialitate chirurgie plastica si ATI. In ultimii cinci ani, 88 de medici specializati in chirurgie plastica au plecat sa performeze in UE, in timp ce in spitalele din Romania au mai ramas pe metereze 367 de medici cu aceasta specialitate. 348 de medici specializati in anestezie si terapie intensiva au plecat in UE din 2010 pana acum. In tara mai profeseaza sub 1900 de medici ATI, potrivit informatiilor comunicate Economica.net de Ministerul Sanatatii si Institutul National de Statistica.
ANAF pregateste o noua cheltuiala pentru companiile mici: intocmirea anuala a dosarului preturilor de trasfer Un proiect de Ordin al presedintelui ANAF ar putea avea un impact semnificativ indeosebi asupra companiilor mici. E vorba de obligativitatea intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer, in cazul companiilor care au contracte cu firme afiliate. Potrivit proiectului de Ordin, intrat in posesia cursdeguvernare.ro, toate companiile care au cifre de afaceri anuale incepand de la 50.000 de euro in servicii, si incepand de la 100.000 de euro pentru productie, vor fi obligate sa-si intocmeasca anual dosarele preturilor de transfer – adica dosare care sa ateste in ce masura preturile din contractele cu firmele afiliate sunt sau nu conforme cu preturile pietei. In prezent, reglementarile prevad ca aceste companii sunt obligate sa-si intocmeasca dosarul preturilor de transfer doar la cererea ANAF, eventual in cazul unor controale ale Fiscului, anunta Curs de Guvernare.
INS: Valoarea importurilor a crescut cu 5,8% pana la 58,5 miliarde de euro Valoarea importurilor realizate de Romania, in 2014, s-a cifrat la peste 58,5 miliarde de euro, in crestere cu 5,8% fata de anul anterior, cea mai mare pondere a acestui tip de comert fiind consemnat cu tarile din Uniunea Europeana /UE/, respectiv 75,4% din total, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate in Anuarul de comert international al Romaniei. Conform statisticii, la nivelul anului trecut, valoarea importurilor din Germania a fost cu 9,5% mai mare fata de anul precedent, produsele cele mai frecvent comercializate fiind reprezentate de masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, mijloace si materiale de transport, metale comune si articole din acestea, produse chimice, materiale textile si articole din acestea, anunta Capital.
Schengen, doar un spatiu virtual Uniunea Europeana este pe cale sa renunte la una dintre cele mai mari realizari – libera circulatie a persoanelor – care reprezinta baza Acordului Schengen. Mai multe state europene, aflate in spatiul Schengen, precum Austria, Germania, Slovenia, Suedia, Danemarca, au anuntat, in acest an, ca introduc controale la frontierele interne, cu titlu temporar. Motivul – verificari mai riguroase asupra persoanelor care intra in Uniunea Europeana, in conditiile valului masiv de imigranti veniti din tarile islamice. Desi, in luna octombrie, s-a declarat impotriva zidurilor sau barierelor in interiorul Europei pentru limitarea fluxului de refugiati, presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat, in noiembrie, reintroducerea urgenta a controalelor la frontiera, dupa atentatele de la Paris, care s-au soldat cu circa 130 de morti. Imediat, si Belgia a impus controale la frontiera cu Franta, iar Elvetia, membru Schengen, a anuntat ca reintroducerea controalelor la frontierele tarii este necesara, scrie Bursa.
Zona euro a aprobat furnizarea unei noi transe de imprumut Greciei Grecia a adoptat toate reformele incluse in primul pachet de masuri convenite cu creditorii din zona euro, ceea ce permite ca Atena sa primeasca viitorarea transa de imprumut, de 2 miliarde de euro, a declarat sambata presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Statul elen are nevoie de cele 2 miliarde de euro pentru plata salariilor angajatilor din sectorul public si achitarea unor arierare. Fondurile fac parte din programul de sustinere financiara in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara de autoritatile elene si reprezentantii zonei euro. Secretarii de stat din Ministerele de Finante ai tarilor din zona euro au analizat sambata progresele realizate de Grecia in adoptarea reformelor, informeaza Economica.net.
Romania – singura tara UE in care finantarea cercetarii scade an de an: am pierdut legatura chiar si cu plutonul codasilor. Doar 1,5 din banii alocati pe Cercetare vin din Universitati Datele oficiale pe anul 2014 arata ca Romania nu reuseste nici macar sa-si pastreze locul printre codasele Europei la alocari pentru Cercetare: alocarile scad, spre deosebire de celelalte state din Est, astfel ca intre 2008 si 2014 Romania a scazut cu 33% aceste finantari. E singura tara UE in care se intampla asta, spre deosebire de celelalte, care au crescut, unele chiar spectaculos, cheltuielile pentru cercetare. Romania se pozitioneaza pe ultimul loc intre tarile membre ale Uniunii Europene din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, cu ceva mai mult de o treime de procent din PIB si mai putin de o cincime din media UE 28 ( situata la 2,03% din PIB). Cu doar 0,38% din PIB potrivit datelor Eurostat ( 0,22% in sectorul public si 0,16% in sectorul privat), am pierdut legatura chiar si cu plutonul de la coada Europei. Daca se face raportarea nivelului alocarilor pentru cercetare ca pondere in PIB al Romaniei la media UE 28, se poate observa o inrautatire constanta a situatiei, de la 31% in anul 2008 pana la doar 19% in 2014, anunta Curs de Guvernare.
Dacia Duster 1.2 TCe 4×4 – O completare binevenita Este incredibila evolutia industriei auto din ultimul deceniu. Multe dintre sistemele pe care astazi la vedem pe nave-amiral si SUV-uri de lux vor ajunge intr-un timp foarte scurt si pe modelele de volum. Iar aceasta evolutie se simte si la masinile low-cost. Cine isi imagina in 2004, cand a fost lansat Loganul, ca peste 10 ani acesta va oferi echipamente precum climatizarea automata, sistem multimedia cu ecran color si navigatie sau pilot automat? Iar Dacia si-a continuat evolutia impresionanta si in acest an, prezentand in cadrul Salonului Auto de la Geneva primul model din gama dotat cu motor Euro 6 si sistem start&stop. Duster 1.2 TCe 125 4×4, caci despre el este vorba, a devenit astfel noua referinta tehnologica in gama producatorului autohton, adoptand o tehnologie care a intrat pe piata de consum relativ recent si inca nu a cucerit toate modelele din portofoliul marilor producatori, scrie Auto-Bild.ro.