Politic Show: Ce ministri raman, cine vine de la Bruxelles si cine reprezinta societatea civila in Guvern; Macovei: Presedintele evita o solutie care ar fi dusla schimbarea clasei politice; Cu ce se va confrunta noul Guvern
Cu ce se va confrunta noul Guvern. Guvernul condus de Dacian Ciolos va trebui sa gestioneze o serie de restante ale Cabinetului Ponta, provocare care ii poate da batai de cap in contextul in care, in 2016, ne vom confrunta cu doua alegeri locale si parlamentare. In domeniul Educatiei, ministrul Campeanu anunta in mai 2015, ca se lucreaza la o noua lege a Educatiei, care trebuia sa fie finalizata pana la finalul acestui an, dar discutiile cu partenerii sociali nu s-au incheiat nici pana acum. In aceeasi situatie se afla si noua lege a salarizarii, anuntata de Rovana Plumb, in timp ce la Sanatate, noul ministru va trebui sa continue programul de majorari salariale convenit cu personalul medical. La Justitie, principala provocare o va reprezenta infiintarea si functionalitatea Directiei specializate in confiscarea averilor obtinute ilicit, Ministrul Economiei trebuie sa rezolve problema restructurarii companiilor controlate de stat, in timp ce Ministerul Finantelor trebuie sa vina cu un buget viabil pentru 2016, in contextul pomenilor electorale. La Agricultura se asteapta un plan coerent de construire a unui sistem de irigatii, in timp ce la Ministerul Transporturilor se asteapta pasi inainte in chestiunea constructiei de autostrazi, scrieEVZ.
Ce ministri raman, cine vine de la Bruxelles si cine reprezinta societatea civila in Guvern. Noul Guvern va fi format din specialisti angajati acum in institutiile europene, apropiati de Dacian Ciolos, din cativa ministri tehnocrati care au facut parte si din Guvernul Ponta, dar si de oameni veniti direct din societatea civila. Surse politice au confirmat pentru „Adevarul” ca sunt sanse foarte mari ca Dacian Ciolos sa-i pastreze in continuare pe Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Marius Nica- Fonduri Europene si Sorin Cimpeanu la Educatie. Fara a avea carnet de partid, primii doi au ajuns in Guvernul Ponta cu sprijinul PSD, in timp ce ultimul – Sorin Cimpeanu – a fost propus de ALDE. In plus, Sorin Cimpeanu, actualul premier interimar, ar putea primi chiar functia de viceprimer in noul Cabinet, potrivit unor surse citate de Mediafax. Surse din PSD au povestit pentru „Adevarul” ca si sociologul Vasile Dancu, unul dintre sfetnicii lui Liviu Dragnea, este luat in calcul de Ciolos pentru un fotoliu de ministru, un semnal ca premierul desemnat isi doreste o sustinere cat mai mare in Parlament. „Daca Vasile Dancu accepta sa intre in Guvern , pentru ca aici e problema – el se lasa foarte greu convins – atunci o sa vedeti multi parlamentari PSD care vor vota Guvernul. Aurescu si Nica nu conteaza pentru partid”, spun sursele citate, anuntaAdevarul.
Monica Macovei: Presedintele Iohannis evita o solutie care ar fi dus mai repede la schimbarea clasei politice. Monica Macovei sustine, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Klaus Iohannis nu da dovada ca asculta ”vocea strazii” excluzand varianta unor alegeri anticipate si ca desemnarea ca premier a lui Dacian Ciolos nu este suficienta pentru reformarea clasei politice. Iata mai jos postarea integrala de pe Facebook a presedintei partidului M10: ”In cabinetul Ciolos trebuie numiti oameni integri si specialisti, iar modificarile legislative cerute de oameni in strada sa fie facute imediat. Presedintele Iohannis ne-a spus ieri ca exclude varianta alegerilor anticipate, vorbind deja despre alegerile parlamentare din toamna anului 2016. Dl Iohannis renunta astfel la o solutie care ar fi dus, mai repede si mai direct, la o schimbare a clasei politice. Varianta unui premier technocrat, care sa conduca Guvernul pana la alegerile de anul viitor, le va da timp partidelor vechi sa se regrupeze, sa-si linga ranile si sa-si refaca fortele si tupeul. Desemnarea lui Dacian Ciolos ca premier nu este suficienta pentru a sustine ca vocea „strazii” a fost ascultata”. Integral inGandul.
Ce reforme cere UDMR Cabinetului Ciolos. Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, miecruri seara, ca viitorul Cabinet Ciolos va primi votul UDMR daca va aplica o serie de reforme si ca va decide daca partidul ii ofera sprijinul noului Guvern, doar dupa ce va vedea programul de guvernare, informeaza Mediafax. Liderul UDMR a declarat, la finalul discutiei cu premierul desemnat Dacian Ciolos, ca sunt foarte multe reforme pe care viitorul guvern va trebui sa le aplice, ca de exemplu, legea educatiei, reforma administrativa, dezvoltarea infrastructurii si reforma sistemului sanitar. Totodata, el a atras atentia ca este nevoie de recastigarea increderii in administratia locala si centrala, dar si de o reala descentralizare. Kelemen a mai spus ca UDMR va insista pentru introducerea unui capitol in programul de guvernare care sa vizeze minoritatile nationale pentru ca „fiecare om, fiecare cetatean, indiferent de etnia de care apartine trebuie sa stie ca este tratat egal” si ca „poate sa aiba incredere in administratia centrala, in Guvernul Romaniei”, scrieRomania Libera.
Daniel Constantin: Probabil guvernul Ciolos va primi numarul de voturi pentru investire, dar testul se va da odata cu bugetul pe 2016. Daniel Constantin, copresedintele ALDE, a declarat miercuri ca, cel mai probabil, Cabinetul Ciolos va intruni numarul necesar de voturi in Parlament pentru investire. nsa, testul suprem va fi dat odata cu legea bugetului de stat pe 2016, scrie Mediafax. „Probabil ca guvernul acesta va intruni numarul necesar de voturi, dar problema se pune dupa aceea si primul test major pe care il va avea noul guvern va fi legat de legea bugetului, atunci cand va trebui sa intruneasca, din punct de vedere politic, o majoritate”, a declarat politicianul. El a precizat ca optiunea ALDE va fi prezentata dupa ce Ciolos va prezenta programul de guvernare si componenta cabinetului sau, adaugand ca nu are nicio obiectie legata de desemnarea pe care a facut-o presedintele Iohannis, anuntaEVZ.