Spagatul lui Merkel intre boicotarea paradei lui Putin si asumarea vinei germane de razboi
Cancelarul german Angela Merkel nu a dat curs invitatiei presedintelui rus Vladimir Putin de a participa la parada militara organizata cu prilejul aniversarii a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Ar fi fost un afront la adresa Rusiei si actualei sale conduceri, daca ar fi ramas asa. Insa nu a ramas asa. O zi mai tarziu, Merkel ia masa cu Putin si participa la depunerea unei coroane de flori la mormantul soldatului rus necunoscut, din Alexandergarten, de langa Kremlin. Inca o data, diplomatia germana face un slalom stiut, bazat pe pragmatism si istoricul celor doua tari.
Acum zece ani, peste 50 de sefi de state participau la parada militara de la Moscova. Anul acesta, numarul lor s-a injumatatit. Motivul se stie: conflictul din Ucraina, anexarea Crimeei, intarirea frontului dintre Vest si Est. Pe langa conflictul armat dintre armata ucraineana sustinuta de militii ultra-nationaliste si separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, razboiul informational, economic si financiar este in plina desfasurare. Chiar daca sangele care curge e pe o arie restransa, efectele incordarii sunt generale si ii ating mai cu seama pe rusi si pe europeni.
Intre marii lideri ai Europei, Merkel e cea mai vizata de o aniversare a infrangerii propriei tari, intr-un razboi nedrept si devastator. Chiar daca a refuzat sa se afiseze in tribuna, alaturi de Putin, in timpul paradei din 9 mai, ea nu a putut adopta fata de rusi un boicot total, cum au facut-o alti sefi de stat. Cancelarul german stie si isi asuma povara istoriei, cum o face si poporul german, de 70 de ani incoace.
Inaintea calatoriei, Angela Merkel a declarat presei ca este important „sa comemoreze milioanele de morti de care este raspunzatoare Germania, in al doilea razboi mondial“. „Noi germanii avem o raspundere deosebita de a ne raporta constient si sensibil la ceea ce am facut in timpul national-socialismului“, a mai spus ea.
Intalnirea lui Merkel cu Putin dureaza cateva ore, urmata de o conferinta de presa, in dupa-amiaza zilei de duminica. La monumentul soldatului rus, unde aduce si Merkel ofranda unei vinovatii germane asumate, arde un „foc vesnic“ si s-a creat un obicei ca proaspetii casatoriti rusi sa depuna flori. Simbolistica locului si a gestului uneste pentru o clipa, insa ea nu poate stinge diferendele politice ale momentului.
Merkel a mai fost pe post de mediator al Vestului in relatia cu Putin in luna februarie a acestui an, cand muschii se incordasera atat de tare incat un razboi parea iminent. Dupa trei luni, Tratatul de pace de la Minsk pare a fi destul de fragil si ramane pericolul ca razboiul din estul Ucrainei s-ar putea inteti. De aceea, tema Ucraina va fi cu siguranta pe agenda discutiilor dintre Merkel si Putin.
In pofida tuturor presiunilor unei situatii care ameninta sa ridice o noua Cortina de Fier, Merkel n-a vrut sa „taie firul“ discutiilor si tratativelor cu Moscova. Iar acest lucru i-a adus o mare popularitate la rusi. „In ciuda crizei, germanii sunt priviti in continuare ca parteneri importanti. Rusii o vad pe Angela Merkel ca figura politica dominanta si vad in Germania cea mai influenta tara din UE“, a declarat Denis Volkov, expert la Institutul de sondare a opiniei publice Levada, citat de NTV.de.
Refuzul lui Merkel de a participa la parada de 9 mai a starnit oarecare critici in Rusia, insa acestea au fost stinse prin „gestul de impacare“ de duminica, dupa cum a caracterizat vizita cancelarului german la Moscova Vladimir Grinin, ambasadorul rus la Berlin. „Aceasta este confimarea intentiei ca nu se vrea intreruperea cooperarii intre Rusia si Germania, ci se cauta solutii ale situatiei date“, a declarat el radioului german Deutschlandfunk.
Doua razboaie i-au pus fata in fata pe nemti si pe rusi, si cu toate acestea legaturile nu s-au rupt niciodata de tot: nici economic, nici financiar, nici cultural, nici comunitar, prin repatrierea masiva a milioane de etnici germani din fosta URSS. Prin urmare, vizita Angelei Merkel la Moscova continua in spiritul echilibristicii diplomatice practicate de catva timp: distanta reglementara fata de Putin, asumare reglementara a vinei germane pentru crimele regimului national-socialist.