VIDEO Un ONG din SUA acuza gigantul industriei lemnului Holzindustrie Schweighofer Romania ca ar cumpara lemn taiat ilegal. Reprezentantii firmei spun ca vor face o ancheta interna
Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania. Reprezentantii Holzindustrie spun ca respecta legile, dar vot face o ancheta interna. Holzindustrie Schweighofer este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata lemnului, iar numele firmei austriece a fost folosit in discutiile politice despre un nou cod silvic.
„In timpul filmarilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania. In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. In toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul. Mai mult decat atat, acestia au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn”, se arata intr-un comunicat emis de Environmental Investigation Agency.
„Romania se afla in mijlocul unui efort critic de a combate taierile ilegale ale padurilor sale de o frumusete si valoare unica. Aceasta lupta impotriva taierilor ilegale nu poate fi castigata daca o companie puternica precum Schweighofer cumpara cu buna stiinta si recompenseaza lemnul ilegal”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA.
Pe 23 martie, Presedintele Romaniei a retrimis noul cod silvic inapoi in Parlament pentru amendamente si dezbateri. La scurt timp a fost data publicitatii scrisoarea trimisa de CEO-ul Schweighofer catre primul ministru al Romaniei, cerand sa schimbe Codul Silvic, in caz contrar amenintand cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania, in general. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusa oricarei companii in procesarea unei specii sau sortiment din Romania.
Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania spun intr-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro ca respecta legile si reglementarile in vigoare atunci cand cumpara lemn.
In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spun ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta. „Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai”, se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.
In ceea ce priveste reglementarile propuse in noul Cod Silvic, reprezentantii companiei spun ca nu se opun acestora.
„Romania are 6 milioane de hectare de terenuri forestiere. Dintre acestea, 2 milioane de hectare sunt paduri de conifere. Recoltarea totala din Romania este de 19 milioane mc pe an, din care 8 milioane mc sunt busteni de conifere (date INSSE). Dupa deschiderea unitatii de productie de la Reci, Holzindustrie Schweighofer va cumpara si prelucra busteni de conifere in valoare de 2,3 milioane mc lemn de origine romaneasca si 1,2 milioane mc de lemn provenit din import. Astfel, volumul total de bustean de conifer achizitionat de Holzindustrie Schweighofer din fondul forestier romanesc, va fi de 29%. Aceasta este o confirmare suplimentara a faptului ca Holzindustrie Schweighofer nu se opune Codului Forestier ci interferentei acestuia in dezvoltarea afacerilor societatilor comerciale private. Noi consideram ca limitarea liberei circulatii a marfurilor este impotriva abordarilor stabilite de catre Uniunea Europeana. Codul Silvic are rolul de a reglementa gestionarea responsabila si durabila a padurilor din Romania. Aspecte privind concurenta nu isi au locul in Codul Silvic. In plus, la solicitarea noastra, Consiliul Concurentei a confirmat faptul ca o astfel de limitare este contrara dreptului concurentei in Romania si Europa, precum si liberei circulatii a marfurilor”, mai spun reprezentantii companiei.