Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Senatorii inchid usile in fata procurorilor care vor arestarea lui Dan Sova. "Valul de cereri ale DNA din ultima perioada face rau imaginii Romaniei";  Biserica decide ce invata elevii la religie, ministerul Educatiei a pierdut orice control; Opt din zece romani habar nu au ce e o biblioteca

HotNews.ro
Subiectele Zilei - Colaj Foto, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei - Colaj Foto, Foto: Colaj foto

Dezvaluirile mecanicului de locomotiva care conducea trenul lui Ceausescu: „Nimeni, nici cu o arma automata, nu ar fi putut distruge vagoanele sale” Mehedinteanul Valentin Ghighilicea a condus trenul prezidential si in Epoca de Aur, si dupa revolutie. Mecanicul de locomotiva se lauda cu faptul ca a dus cu bine la destinatie cinci oameni de stat importanti ai Romaniei: Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu si Traian Basescu. Valentin Ghighilicea, actualmente pensionar, isi aminteste si acum dificultatea examenului pe care a trebuit sa-l sustina la Bucuresti pentru a fi desemnat mecanic de locomotiva pentru trenul prezidential. Responsabilitatea era foarte mare, iar securistii nu faceau rabat de la nimic fiind vorba de siguranta dictatorului. Nu doar calitatile profesionale au fost foarte importante, ci si aspectul fizic, scrie Adevarul.

Senatorii inchid usile in fata procurorilor care vor arestarea lui Dan Sova. „Valul de cereri ale DNA din ultima perioada face rau imaginii Romaniei” Mai bine de opt ore in spatele unor usi inchise, atat a stat senatorul PSD Dan Sova, acuzat de abuz in serviciu, la comisia juridica, timp in care si-a consultat dosarul instrumentat de DNA. Mai mult de o ora pentru fiecare volum din cele sase, care insumeaza aproximativ 1.800 de pagini. „Cred ca doar dosarul domnului Vosganian era mai mare”, a recunoscut senatoarea PNL Vasilica Miron, membra in comisia juridica. Dupa aproape opt ore si doar doua pauze scurte, Sova a avut o singura remarca: „acuzatiile sunt neintemeiate”. Dan Sova a ajuns la comisia juridica putin dupa ora 10.00, refuzand sa faca vreun comentariu in fata presei. Acolo, intampinat de cativa senatori juristi, i s-au pus la dispozitie cele sase volume- aproximativ 1.800 de pagini- din dosarul DNA. Dan Sova este acuzat de trei fapte de abuz in serviciu din perioada in care era ministrul Transporturilor, procurorii sustinand ca intre firma sa, „Sova si asociatii”, si complexurile energetice Turceni si Rovinari au fost incheiate mai multe contracte, din care Sova a obtinut ilegal aproape 800.000 de euro. La iesire, senatorul PSD s-a limitat sa spuna ca acuzatiile care i se aduc sunt neintemeiate, scrie Gandul.

Biserica decide ce invata elevii la religie, ministerul Educatiei a pierdut orice control Elevii de cult ortodox invata religie dupa materiale didactice scrise si editate de preoti, teologi si consilieri ai Bisericii. Materialele nu sunt avizate de Ministerul Educatiei, singura „binecuvantare” venind de la Biserica Ortodoxa Romana, iar 80 la suta din piata auxiliarelor pentru ora de religie este detinuta de editura unui consilier al Arhiepiscopiei Iasilor. Manualele de religie care le vorbeau elevilor despre un Dumnezeu razbunator, despre pedepse de genul „te va calca masina” sau „vei ajunge in iad” au fost, in ultimii ani, si cu precadere in ultimele luni, obiectul unor critici intense. Ultima runda de manuale a fost editata in anii 2004-2005 si acestea au circulat nestingherite pana in 2007, cand un studiu al unui fundatii pentru drepturile omului atragea atentia asupra derapajelor flagrante din paginile lor, scrie Romania Libera.

Forta simbolica a hartilor Am asteptat ca emotia politica sa se epuizeze pentru a putea discuta semnificatia simbolica a hartilor incurcate. De ce conturul Frantei a aparut acolo unde ar fi trebuit sa fie cel al Germaniei? Niciodata o simpla inadvertenta nu a fost pedepsita atat de sever. Purtatoarea de cuvant a MAE a fost destituita, iar ziaristei de la Agerpres care a facut bricolajul i s-a taiat din salariu. Ministrul Bogdan Aurescu a explicat insa ca stie de pe vremea procesului legat de Insula Serpilor ca nu trebuie sa subestimezi forta simbolica a hartilor. Norocul diplomatilor romani a fost ca reconcilierea franco-germana are deja o indelungata istorie, desi nu se pot considera la adapost de orice interpretare pagubitoare, anunta Deutsche Welle.

Opt din zece romani habar nu au ce e o biblioteca Un „recensamant” cultural plin de greseli de redactare, dar care are avizul ministerului de resort, arata care este nivelul de cultura din Romania. Potrivit unui studiu, lansat luni seara in foaierul Aulei Ministerului Culturii, cea mai atractiva forma a artelor spectacolului ramane cea de divertisment/ muzica, 43% dintre respondenti participand la cel putin un eveniment de acest tip in 2014. „Barometrul de Consum Cultural 2014. Cultura, intre global si local” ofera informatii despre dinamica valorilor si practicilor din societatea romaneasca de astazi, despre modul in care populatia se raporteaza la sectorul cultural, devenind un instrument esential in dezvoltarea strategiilor locale si regionale, scrie EVZ.

Cine sunt procurorii care vor sa ii ia locul Alinei Bica, la conducerea DIICOT Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro. Astfel ca, in cursa pentru sefia DIICOT s-au inscris Elena Georgiana Hosu, adjunct al procurorului-sef al DIICOT si sef interimar; Nicolae Lupulescu, procuror militar sef adjunct sectie in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, din DNA; Adrian Gluga, procuror sef al DIICOT Craiova; Ioana-Bogdana Albani, procuror sef in cadrul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii informatice, de la Structura centrala a DIICOT; Catalin-Laurentiu Borcoman, seful DIICOT Brasov; Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul-sef al DIICOT Iasi, scrie Adevarul.

Gestul disperat al vecinilor dupa ce o femeie nu si-a platit timp de 5 ani intretinerea. Se intampla tot mai des in Capitala Asociatiile de proprietari au partea lor de vina pentru ca nu iau masuri la timp, spun cei care cunosc legea. Rau platnicii pot fi executati silit si isi pot pierde locuintele. Intr-un bloc de pe Aleea Baraj Bicaz, o femeie nu si-a mai platit intretinerea de 5 ani si a acumulat datorii de aproape 50.000 de lei. Pentru ca ceilalti locatari sa NU stea in frig, administratorul i-a achitat o vreme partea ei cu banii locatarilor din fondul de rulment. Dar si acesti bani s-au terminat. „Stau la fiul meu si nu stiu prea multe detalii. De la el stiu ca e cineva datoare foarte multi bani, dar mai mult nu stiu”, spune o doamna din bloc, pentru Stirile Pro Tv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro