Tudor Giurgiu: Filmul "De ce eu?" reflectă foarte bine atmosfera din Parchetul General din perioada 2002
Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, miercuri, la Cluj, ca reprezentanti din justitie care au vizionat filmul „De ce eu?” i-au transmis ca lungmetrajul reflecta foarte bine atmosfera din Parchetul General din perioada la care se face referire, si anume anul 2002, potrivit Mediafax.
Tudor Giurgiu a declarat, miercuri seară, la Cluj-Napoca, la finalul proiecţiei de gală a filmului “De ce eu?” care a avut loc la Cinematograful “Florin Piersic”, că fostul procuror Alexandru Lele l-a ajutat la partea de documentare a peliculei, iar fără el nu ar fi avut acces la informaţii.
“Ce vedem astăzi la televizor e doar o oglindire a unei poveşti imaginate acum 13 ani în România, sper ca filmul să fie văzut de cât mai multă lume. Cei din justiţie care au văzut filmul au spus că reflectă foarte bine atmosfera din Parchetul General din acei ani şi că nu e nimic nepotrivit. Fostul procuror Alexandru Lele m-a ajutat pentru partea de documentare, fără el nu aveam acces la informaţii. După ce l-am întâlnit pe Lele şi familia sa, prin 2008, am văzut ce au pătimit, s-au chinuit să rezolve opt dosare care i s-au înscenat şi cum s-a luptat cu sistemul. Era o comandă politică, care spunea că trebuia să fie distrus. S-a luptat, iar la final a obţinut NUP-uri, este supravieţuitorul unui sistem. Cred că lucrurile din anii 2000 nu se mai pot întâmpla acum”, a spus Giurgiu.
El a precizat că a vrut să lanseze pelicula înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut când, probabil, ar fi fost văzut de trei ori mai mulţi spectatori decât acum, dar nu a reuşit din cauza unor probleme tehnice.
Potrivit regizorului, unul dintre motivele pentru care a făcut filmul este faptul că nu îşi explică sinuciderea.
“Sunt lucruri pe care le înţelegem în viaţă şi altele pe care nu le pricepem. A face un film îţi oferă o şansă să îţi testezi limitele, dar să şi pătrunzi într-un teritoriu necunoscut. Am făcut filmul ca să încerc să înţeleg mai mult, am început să înţeleg câte puţin”, a mai spus Tudor Giurgiu.
Premiera de gală a filmului „De ce eu?” a avut loc, luni seară, la Bucureşti, iar marţi seară pelicula a rulat şi la Oradea, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, a actorilor din rolurile principale şi a fostului procuror orădean Alexandru Lele.
Înaintea vizionării de la Oradea, două femei au împărţit spectatorilor un document conform căruia, departe de a fi un erou, Lele ar fi „autorul moral al sinuciderii procurorului Cristian Panait”.
Documentul distribuit de cele două femei avea 22 de pagini, fiind de fapt, un rezumat al rechizitoriului procurorilor Secţiei de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie în dosarul cu care Alexandru Lele a fost trimis în judecată, în august 2002, pentru mai multe fapte de corupţie.
Scenariul „De ce eu?”, scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi al presiunilor exercitate asupra sa.
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.
Lungmetrajul „De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers şi Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.