Sari direct la conținut

„Este un act de disperare”. Reacția Rusiei după ce SUA au anunțat oficial că trimit Ucrainei muniție cu dispersie, tip de armă folosită inclusiv de Moscova

HotNews.ro
ramasitele unei bombe cu dispersie, Foto: Michal Burza / Zuma Press / Profimedia
ramasitele unei bombe cu dispersie, Foto: Michal Burza / Zuma Press / Profimedia

Rusia, care folosește ea însăși muniție cu fragmentație, a declarat sâmbătă că livrarea de către SUA a bombelor cu dispersie ca ajutor pentru Ucraina este un „act de disperare” și arată „slăbiciune”, care va face Washingtonul „complice” la morților civililor provocate de această armă controversată, relatează AFP.

„Transferul de muniție cu dispersie este un gest de disperare și o recunoaștere a slăbiciunii în contextul eșecului așa-zisei contraofensive ucrainene”, a spus Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Diplomația rusă a denunțat o „încercare cinică de a prelungi agonia actualelor autorități ucrainene fără a-și face griji pentru victimele civile” ale acestor bombe care au mică precizie și ucid nediscriminatoriu prin dispersarea unor mici încărcături explozive înainte sau după impact.

„Prin furnizarea de muniții cu dispersie, Washingtonul va fi de fapt complice la minare și va va purta întreaga responsabilitate pentru decesele cauzate de explozii, inclusiv pentru cele ale copiilor ruși și ucraineni”, a continuat Moscova.

Aceste arme sunt interzise într-o serie de țări, în special în Europa, semnatare ale Convenției de la Oslo din 2008, la care nici Statele Unite, nici Ucraina și nici Rusia nu sunt semnatare.

Utilizarea lor este foarte controversată, deoarece încărcăturile explozive pe care le împrăștie pot provoca multe victime civile colaterale.

Președintele american Joe Biden a declarat că decizia de a livra muniții cu dispersie în Ucraina a fost „foarte dificilă”, dar este „lucru corect de făcut”.

„Cea mai recentă „arma miracol” pe care pariază Washingtonul și Kievul, fără să se gândească la consecințele grave, nu va avea niciun efect asupra operațiunii militare speciale”, spune purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, potrivit The Guardian.

Forțele ruse au folosit bombe cu dispersie în Ucraina

Rusia nu a semnat Convenția de la Oslo, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut.

„Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, spunea un oficial european în ianuarie 2023, asigurând că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.

​​În timp ce SUA au anunțat oficial că trimit Ucrainei bombe cu dispersie care au o precizie scăzută și sunt extrem de controversate, Kievul se angajează să adere la cinci principii de utilizare a acestor muniții, inclusiv să nu le folosească în orașe și pe teritoriul Rusiei, precum și să țină evidența zonelor afectate, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Urmărește ultimele evoluții din a 500-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro