Sari direct la conținut

Utile: S-a descoperit o metoda de regenerare a dintilor care ar putea falimenta stomatologii; Trucuri pentru a preveni si trata barbia dubla; Cele mai bune reguli ca sa previi infarctul

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

S-a descoperit o metoda de regenerare a dintilor care ar putea falimenta stomatologii. Cercetatorii de la Universitatea Harvard sustin ca au descoperit o noua modalitate de crestere a unor parti din dinti folosindu-se de un instrument mai putin obisnuit: laserul. Intr-un nou studiu, publicat in Science Translational Medicine, cercetatorul Praveen Arany si colegii lui au detaliat cum au concentrat lumina laser pentru a stimuala cresterea dentinei pierdute, adica tesutul care inveleste dintii. Medicii sustin ca daca terapia se va dovedi eficienta la oameni, va elimina nevoia de coroane, plombe si alte operatii complexe pe viitor. Noua metoda de tratament se bazeaza pe o proteina numita TGF-beta, care este un factor de crestere. Sub influenta luminii laser, aceasta proteina s-a modificat si a stimulat cresterea celulelor stem din dentina, noteaza doctorulzilei.ro.

Chiar si o noapte de nesomn creste riscul pentru boala Alzheimer. Dupa o singura noapte de nesomn, chiar si un creier sanatos prezinta un nivel mai mare decat cel normal al proteinei care provoaca temuta boala Alzheimer, arata cercetatorii olandezi. Cercetatorii de la Radboud University Medical Center din Nijmegen, Olanda, avertizeaza ca oamenii care nu reusesc, in mod repetat, sa aiba parte de un somn bun noaptea se expun riscului de a face Alzheimer, ca urmare a cresterii concentratiei de beta amiloid la nivel cerebral. Beta amiloid-ul este substanta de natura proteica, nociva, care se acumuleaza sub forma de placa (asemenea placii de colesterol pentru bolile cardiovasculare) in zone critice ale creierului. Oamenii de stiinta au explicat in studiul publicat in jurnalul JAMA Neurology ca studiile pe soareci au descoperit reduceri ale nivelului de beta amiloid in creierul animalelor sanatoase dupa o noapte buna de somn. Acest lucru sugereaza ca somnul joaca un rol in curatarea peste noapte a acestei proteine din creier, informeaza Adevarul.

Mananca banane daca faci sport! Importanta pentru performanta sportiva, alimentatia trebuie conceputa diferit cu cateva zile inaintea unei competitii, pentru a capata energia necesara sustinerii efortului fizic. „Este indicat sa consumam paste, orez, cartofi, fructe, cereale, dar si dulciuri de casa, alimente care dau energia ce va fi folosita in ziua concursului. Carbohidratii asigura doza de glicogen din ficat, substanta necesara pentru sistemul nervos si cel muscular”, recomanda Serban Damian, nutritionist sportiv. Chiar in ziua competitiei, sunt recomandate alimentele si bauturile usor de digerat, dar si de inghitit. „O parte dintre sportivi nu pot consuma decat alimente moi, cum sunt bananele”, spune nutritionistul. Este indicata si combinatia dintre fulgii de ovaz (sau alte cereale) si lapte, dar si batoanele concepute pentru a fi consumate inainte de efort. Batoanele sunt bogate in carbohidrati, dar au un continut redus de fibre, grasimi si proteine, scrie Click.

Trucuri pentru a preveni si trata barbia dubla. Pentru inceput, trebuie sa recunoastem adevarul: barbia dubla se formeaza din cauza depozitelor de grasime. Barbia este inca un loc propice in care organismul depoziteaza grasimea, iar pentru a trata barbia dubla se recomanda, in afara de exercitii, si o dieta pentru slabit. Dieta nu trebuie sa fie foarte stricta si complexa, mai ales daca barbia este singurul loc unde exista surplus de grasime. Principalul muschi de care trebuie sa te preocupi este platisma (sau muschiul pielos al gatului), responsabil pentru miscarile maxilarului si a colturilor gurii. Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este o buna pozitie a corpului(mai ales spate, gat si cap). Tine mereu capul sus si barbia inainte(dar nu intr-o pozitie fortata), atat cand stai jos, cat si cand mergi sau stai in picioare. Acest lucru iti va intari treptat muschii gatului, iar pielea va deveni mai intinsa, noteaza doctorulzilei.ro.

Cele mai bune reguli ca sa previi infarctul. Statisticile sunt ingrijoratoare: 40 de romani mor zilnic de infarct miocardic, care reprezinta, de altfel, principala cauza de mortalitate in tara noastra. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces, atat in Romania, cat si in Europa, potrivit ultimului raport al Societatii Europene de Cardiologie. Raportul, arata ca, anual, 60% dintre decesele inregistrate in tara noastra au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afectiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite. Simptome alarmante La unele persoane, infarctul miocardic debuteaza brusc si cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere si presiune in piept, in timpul mersului, in special cand e frig si vant, sau in timpul noptii. Aceste dureri (senzatii de strangere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimtite in spatele sternului si pot iradia in bratul stang, spre falca, uneori in spate; ele dispar in 2-3 minute, conform Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro