Clasificarea universitatilor a fost declarata legala de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ministerul Educatiei a castigat procesul cu Universitatea Stefan cel Mare din Suceava
Ministerul Educatiei a castigat procesul cu Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava in ce priveste clasificarea universitatilor. Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat primul clasament al universitatilor din Romania dupa standarde europene, realizat in mandatul lui Daniel Funeriu, legala. Decizia este irevocabila. Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava a fost clasata in categoria a treia valorica, in randul institutiilor de invatamant superior care aveau dreptul sa organizeze un numar mai mic decat inainte de locuri la master si in aceeasi categorie cu toate universitatile particulare.
Inalta Curte de casatie si Justitie (ICCJ) a dat dreptate, pe 9 aprilie 2014, Ministerului Educatiei in procesul intentat de Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, privind clasificarea universitatilor. Instanta a admis recursul declarat de Ministerul Educatiei Nationale impotriva sentintei Curtii de Apel Suceava si a respins actiunea formulata de Universitatea Stefan cel Mare din Suceava. Detalii aici
In urma cu un an, Curtea de Apel Suceava a admis cererea universitatii si a decis sa anuleze ordinul privind constatarea rezultatelor clasificarii universitatilor, precum si ordinul privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finantarea universitatilor pentru anul 2012. Ministerul a facut apoi recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in urma cu doua zile a dat dreptate Ministerului Educatiei.
Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava s-a clasat in ultima categorie valorica, cea a Universitatilor Centrate pe Educatie. In consecinta, universitatea a primit un numar diminuat de locuri la master si doctorat.
Valentin Popa, rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, a declarat dupa decizia ICCJ ca „deciziile instantei nu pot fi comentate. Pana acum nu au fost efecte vizibile in ceea ce priveste finantarea guvernamentala a activitatii universitatii sucevene fiind vorba mai de graba de o chestiune de imagine. Pe de alta parte, Universitatea ‘Stefan cel Mare’ a reusit in ultimii ani sa convinga pe toti decidentii ca este o unitate de invatamant superior cu grad inalt de incredere, prejudiciul de imagine creat acum trei ani prin categorisirea de la acea vreme, fiind astfel mult diminuat„, scrie Obiectiv de Suceava.
Acesta a sustinut ca decizia ICCJ a venit dupa ce instantele din Bucuresti au dat mai multe solutii in defavoarea unor universitati particulare care au contestat de asemenea incadrari in categorii inferioare prin clasificarea universitatilor facuta in 2011, relateaza presa locala.
Precizam ca efectele clasificarii universitatilor au fost anulate din luna mai 2012, cand Ordonanta de Urgenta 21/2012 a modificat legea educatiei astfel incat pentru anul universitar 2012-2013 cheltuirea fondurilor publice in universitati s-a facut independent de evaluare si clasificare.
Clasificarea universitatilor a fost declarata legala de instanta in noiembrie 2011
Amintim ca si Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, a carei presedinta era Corina Dumitrescu – prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei – a atacat in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie 2011, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.
Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, in mai 2012, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene „a fost un pilotaj”. „Am aici scrisoarea doamnei Andronescu, prin care aceasta clasificare e relativ contestata de universitatile de stat si pariculare, in sensul in care ARACIS nu a fost implicat, EUA a avut doar o implicare tehnica”, a continuat Corina Dumitrescu.
In august 2011, PSD i-a cerut Guvernului sa retraga hotararea privind clasificarea universitatilor.
In iunie 2012, Liviu Marian Pop – la acea vreme ministru interimar al Educatiei – anunta ca a contestat in instanta clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii in Romania. „In momentul de fata, la nivelul Ministerului Educatiei nu sunt toate elementele care trebuiau sa fie conform Legii Educatiei Nationale; am sesizat organele competente care au datoria sa verifice. Daca constata ca nu au fost respectate prevederile legale, sa emita decizii de sanctionare a celor care s-au ocupat de aceasta clasificare”, declara Pop.
In august 2012, Ecaterina Andronescu – pe atunci ministru al Educatiei – declara ca lipsesc documentele oficiale dupa care s-a facut clasificarea universitatilor. „Acest proces nu a fost realizat conform legii”, sustinea Andronescu, citata de Adevarul.
„Am inceput sa cautam aceste documente pentru ca exista cel putin un proces, pe care Universitatea din Suceava l-a intentat Ministerului Educatiei. Evident, noi, in proces, va trebui sa ne ducem cu documente pentru a putea sa aparam pozitia institutiei, numita Ministerul Educatiei. Cel care a fost inaintea mea, domnul Liviu Pop, a cautat aceste documente si mi-a transmis ca ele nu exista”, a mai spus Andronescu.
Rezultatele clasificarii universitatilor: Toate universitatile particulare sunt in ultima categorie valorica
Amintim ca pe 6 septembrie 2011 Ministerul Educatiei a publicat rezultatele primei clasificari a universitatilor din Romania. Aceasta a fost realizata de un organism international de evaluare – Asociatia Universitatilor Europene. Doar 12 universitati au intrat in prima categorie, respectiv au fost clasificate ca Universitati de Cercetare Avansata si Educatie, iar universitatile particulare au intrat toate in ultima categorie valorica – Universitati centrate pe Educatie.
Prima consecinta a acestei clasificari a fost faptul ca universitatile din categoria I au primit cu 20% mai multe locuri la master si doctorat decat in trecut; „altfel spus, un buget mult marit” pentru aceste universitati la care au fost alocate aproximativ 85% din locurile la doctorat, explica ministrul de atunci al Educatiei, Daniel Funeriu. Cel mai important efect al acestei clasificari era acela ca finantarea fiecarei universitati urma sa se faca in functie de categoria pe care a ocupat-o in cadrul clasificarii.
Universitatile de educatie stiintifica si cercetare (categoria a II-a) au primit un numar de locuri aproximativ egal la master fata de anii anteriori si un numar de locuri la doctorat diminuat, iar universitatile centrate pe educatie (categoria a III-a) au primit un numar diminuat de locuri la master si doar pentru programele care sunt de calitate. Concret, doar aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat au mers la universitati din categoria a III-a, declara Funeriu.
In categoria de Universitati de Cercetare Avansata si Educatie (categoria I) au fost clasate in 2011 urmatoarele universitati:
- Universitatea din Bucuresti
- Universitatea Babes – Bolyai din Cluj-Napoca
- Universitatea Al.I. Cuza din Iasi
- Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE)
- Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
- Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti
- Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi
- Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hateganu din Cluj-Napoca
- Universitatea Politehnica Bucuresti
- Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi
- Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
- Universitatea Politehnica din Timisoara
Citeste si: