Sari direct la conținut

FOTO Unde s-ar afla Evgheni Prigojin după ce a fugit din Rusia

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, s-ar afla într-un hotel din capitala bielorusă Minsk, potrivit site-ului de știri info24.ru și a altor mass-media din Rusia și Belarus, care citează informațiile apărute pe canalele de Telegram.

Mai multe canale de Telegram, folosit în cele două țări nu doar ca aplicație de mesagerie, ci și ca mijloc popular de informare, au transmis luni seara că Prigojin s-ar afla în hotelul de lux Green City din Minsk. Informația a fost imediat ironizată pe rețelele de socializare, unii observatori notând că acesta ar fi singurul zgârie-nori din capitala bielorusă care nu are ferestre ce se deschid.

De altfel, expertul militar american William F. Wechsler, directorul unui centru de analiză din cadrul Atlantic Council, a declarat luni că șeful Wagner ar dori să evite ferestrele de la etajele superioare ale clădirilor pentru o perioadă, o referință la opozanții și oficialii ruși care au murit în condiții misterioase după ce au căzut de la etaj.

„În ceea ce-l privește pe Prigojin, el va trebui să reflecteze asupra faimosului citat al lui Ralph Waldo Emerson, ‘Când lovești un rege, trebuie să îl ucizi’”, a afirmat acesta.

Televiziunea rusă RTVI notează însă că reprezentanții hotelului nu au dorit să confirme dacă Prigojin a rezervat o cameră la ei.

Prigojin a fost văzut ultima dată în public sâmbătă seara târziu, plecând din Rostov-pe-Don într-un SUV negru, după ce Kremlinul a declarat că Aleksandr Lukașenko a încheiat un acord prin care șeful mercenarilor Wagner a acceptat să plece în Belarus și să pună capăt rebeliunii sale.

Evgheni Prigojin susține că nu a vrut să îl dea jos pe Putin

Șeful grupării Wagner a transmis luni seara un prim mesaj după ce a părăsit Rusia în urma rebeliunii militare pe care a declanșat-o în noaptea de vineri spre sâmbătă și decizia de a-și conduce mercenarii spre Moscova nu l-au vizat pe președintele rus Vladimir Putin.

Prigojin a postat pe canalul său de Telegram un mesaj audio de 11 minute în care a afirmat că nimeni din gruparea sa de mercenari nu a fost de acord să semneze un contract profesionist cu ministerul apărării de la Moscova și că firma sa de mercenari trebuia să își înceteze existența la 1 iulie.

Amintim că minstrul rus al apărării Serghei Șoigu a semnat mai devreme în cursul lunii iunie un decret prin care detașamentele de „voluntari” din Rusia, o referire la companiile militare private, sunt obligate să treacă în subordinea armatei ruse.

„Nu am defilat pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marșului a fost acela de a evita distrugerea Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr enorm de erori”, a spus luni seara Prigojin.

„Am fost în marș pentru a protesta, nu pentru a răsturna guvernul”, a subliniat el de mai multe ori.

Șeful mercenarilor Wagner a lansat din nou mai multe acuzații la adresa comandamentului militar de la Moscova, susținând că marșul său de sâmbătă spre Moscova a scos la iveală „cele mai grave probleme de securitate din întreaga țară”. El a mai susținut că forțele sale au reușit să blocheze „toate” unitățile militare și aerodromurile ruse în calea lor.

Vladimir Putin susține că a dat indicații să nu se deschidă focul asupra mercenarilor Wagner

Într-un discurs televizat către națiune susținut luni noaptea, după ce Prigojin și-a transmis propriul mesaj, președintele rus Vladimir Putin a declarat că a dat ordinul „de a se evita vărsarea de sânge” pe care credea că Ucraina și Occidentul o doreau în timpul rebeliunii eșuate a grupului paramilitar Wagner, mulțumindu-le totodată rușilor pentru „patriotismul” și unitatea lor.

„Încă de la începutul evenimentelor, au fost luate măsuri la instrucțiunile mele directe pentru a evita o mare vărsare de sânge”, a declarat liderul de la Kremlin în discurs, judecând că Occidentul și Ucraina au dorit „un astfel de rezultat fratricid”.

Preşedintele rus a dat de asemenea asigurări că „majoritatea covârşitoare” a mercenarilor Wagner sunt patrioţi ruși.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului Wagner care au luat singura decizie corectă – nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Vladimir Putin.

Însă în pofida comentariilor sale, înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în timpul rebeliunii arată că armata rusă a deschis focul asupra mercenarilor Wagner și că aceștia au doborât la rândul lor un avion de comandă al forțelor aeriene ale Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro