Sari direct la conținut

Kremlinul ar fi negociat cu Prigojin înainte de a prelua controlul în Rostov

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Administrația prezidențială a Rusiei a încercat să negocieze cu liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după ce a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, potrivit unei surse de la Kremlin, citată Important Stories și The Moscow Times.

„Kremlinul a încercat ieri să negocieze cu Prigojin. El a primit un telefon de la Administrația Prezidențială care îi sugera să dea înapoi și că toate mesajele sale ar trebui să fie explicate prin faptul că a fost atacat cibernetic și i-a fost falsificată vocea”, a declarat sursa.

Sursa a subliniat că oficialii Kremlinului, nu președintele Vladimir Putin, au fost cei care l-au sunat pe șeful mercenarilor.

Prigojin nu a fost de acord cu termenii Kremlinului, iar președintele rus a dat atunci ordinul de a deschide un dosar penal împotriva lui, a adăugat sursa.

Sâmbătă, când forțele Wagner au preluat controlul asupra Rostovului, autoritățile ruse au încercat din nou să negocieze cu Prigojin, scrie Meduza, citând două surse apropiate Kremlinului.

Câteva ore mai târziu, însă, conducerea rusă a schimbat planul. Nu se știe ce s-a întâmplat între timp.

Este posibil ca autoritățile să fi purtat discuții secrete cu Prigojin, speculează sursele Meduza. „Se pare că nu a funcționat”, afirmă unul dintre interlocutorii publicației independente.

În jurul orei 10.00, ora Moscovei, Putin a ținut un discurs televizat în care a acuzat grupul Wagner de „trădare”. Prigojin i-a răspuns lui Putin spunând că președintele a greșit și numind conducerea țării „gunoaie”.

Vineri seară, Prigojin a acuzat armata rusă că a bombardat mercenarii Wagner care se odihnau și a promis că îi va trage la răspundere pe oficialii Ministerului rus al Apărării, începând cu ministrul Serghei Șoigu.

Publicația Important Stories mai scrie că luptătorii experimentați ai grupului Wagner au primit ordin să nu ia parte deocamdată la insurgența armată.

„Așteptăm un ordin oficial de la Batya (Evgheni Prigojin, n.r.). Rosgvardia și armata refuză să execute ordinele, iar noi am primit ordin să așteptăm. Ar trebui să existe un ordin pentru continuarea acțiunii mai aproape de ora prânzului”, a declarat unul dintre mercenarii implicați în invazia din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro