Sari direct la conținut

Căutarea submersibilului Titan: Probabil că cei de la bord mai au oxigen doar pentru câteva ore, căutările se concentrează pe zona unde s-au auzit zgomote submarine

HotNews.ro
Submersibilul Titan, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Submersibilul Titan, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Echipele care caută submersibilul dispărut în apropierea epavei Titanicului se concentrează asupra unei zone îndepărtate din Atlanticul de Nord, unde au fost detectate zgomote submarine, deși autoritățile au avertizat că este posibil ca sunetele să nu provină de la navă, transmite Reuters.

În condițiile în care se așteaptă ca rezerva de aer a submersibilului să se termine în câteva ore, operațiunea internațională de căutare a acoperit o întindere vastă de ocean în căutarea Titanului, care a dispărut duminică în timp ce transporta cinci persoane într-o călătorie turistică în largul mării spre epava veche de peste un secol.

Paza de Coastă a SUA a informat că vehiculele operate de la distanță (ROV) au fost desfășurate subacvatic în apropierea locului unde avioanele canadiene au înregistrat zgomotele cu ajutorul unor balize sonar marți și miercuri, dar nu au găsit încă niciun semn de la Titan.

Căpitanul Gărzii de Coastă, Jamie Frederick, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că analiza zgomotelor a fost „neconcludentă”. „Când ești în mijlocul unui caz de căutare și salvare, întotdeauna ai speranțe. În ceea ce privește zgomotele în mod specific, nu știm ce sunt”, a spus el.

Într-o completare extrem de așteptată a eforturilor de căutare, nava franceză de cercetare Atalante era în drum miercuri seara târziu pentru a desfășura o navă de scufundare robotizată capabilă să coboare la o adâncime mai mare decât cea la care se află epava Titanicului, a declarat Paza de Coastă.

Robotul submersibil francez, botezat Victor 6.000 (care se poate scufunda până la 6 km adâncime), a fost detașat la cererea Marinei americane, care și-a trimis propriul sistem special de salvare conceput pentru a ridica obiecte submarine mari și grele, precum avioane sau vase mici scufundate.

Epava Titanicului, un pachebot britanic care a lovit un iceberg și s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale din 1912, omorând peste 1.500 de persoane, se află pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 3.810 metri. Se află la aproximativ 1.450 km la est de Cape Cod, Massachusetts, și la 640 km sud de St. John’s, Newfoundland.

Printre cei aflați la bordul submersibilului pentru o aventură turistică de 250.000 de dolari de persoană, se numără miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, și omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici.

Oceanograful francez și cel mai mare expert în Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, și Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate, ar fi, de asemenea, la bord.

Submersibilul Titan, de 6,7 metri (22 de picioare), operat de compania americană OceanGate Expeditions, și-a început coborârea duminică la ora 8.00 dimineața (1200 GMT, 15:00 ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafață aproape de finalul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Titanul a pornit cu 96 de ore de aer, potrivit companiei, ceea ce ar însemna că oxigenul s-ar putea epuiza până joi dimineață. Însă experții spun că rezerva de aer depinde de o serie de factori, inclusiv dacă submersibilul mai are energie și cât de calmi au rămas oamenii de la bord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro