Sari direct la conținut

Business Report: Pe ce au cheltuit turistii straini in Romania un miliard de euro in 2012; Cum se transforma asigurarea locuintei intr-o hartie fara valoare?; Rosia Montana – pareri ale specialistilor despre protectia mediului

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cum se transforma asigurarea locuintei intr-o hartie fara valoare? Unele companii de asigurari au mers cu excluderile de la despagubiri atat de departe incat ingradesc dreptul la succesiune conferit prin lege familiei asiguratului Oricine a incheiat pana acum un contract de asigurare a locuintei a observat cu siguranta lunga lista a excluderilor. Aceste clauze contractuale, intocmite de asigurator, au menirea, in general, de a feri societatea de plata despagubirii ca urmare a unor evenimente care nu pot fi controlate sau, macar, ameliorate. Multe excluderi sunt absolut normale, altele sunt exagerate, ambigue sau inselatoare si, tocmai de aceea, ar trebui sa fie bine analizate, noteaza Capital.

Pe ce au cheltuit turistii straini in Romania un miliard de euro in 2012. 1,6 milioane de turisti straini au cheltuit anul trecut in Romania cu 100 de milioane de euro mai mult fata de 2010. Din totalul de 938 de milioane de euro cheltuit de turistii straini la noi in tara, cei mai multi bani au fost cheltuiti pentru cazare cu mic dejun: 430 de milioane de euro, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica furnizate la solicitarea economica.net. Cheltuielile in baruri si restaurante s-au ridicat la 150 de milioane de euro, urmate de cele doar pentru cazare (49 milioane de euro) si cele pentru cazare cu demipensiune (47 milioane euro). Pe suveniruri si cadouri, turistii straini au cheltuit 35 de milioane de euro, pe servicii de rent-a-car 33 de milioane de euro, iar pentru imbracaminte si incaltaminte au dat 23 de milioane de euro.

Cat de mare este taxa pe minele de aur. Impozitul mic pe profit, identic cu cel aplicat in restul economiei, absenta oricaror conditionalitati privind exportul de aur sau prelucrarea interna a acestuia, lipsa impozitarii suplimentare a supraprofiturilor sunt punctele forte ale Romaniei in ochii concesionarilor aurului. Punctele slabe? Facilitatile fiscale lipsa, aceleasi cu cele din restul economiei. Nivelul redeventei platite de concesionarul unei exploatatii aurifere nu este singurul element luat in calcul la analizarea profitabilitatii afacerii sale, contrar discutiilor publice axate excesiv in jurul nivelului acestei taxe. Ziarul „Romania libera” va prezinta principalele elemente privind impozitarea concesionarilor de exploatatii aurifere din cateva tari.

Gazprom va livra anual Chinei 38 miliarde metri cubi de gaze naturale. Grupul rus Gazprom este aproape de finalizarea unui acord strategic cu compania chineza CNPC privind livrarea de gaze naturale catre China, sefii celor doua companii stabilind joi termenii de baza ai tranzactiei, dar fara a se intelege asupra pretului – o problema delicata in ultimii ani. Presiunile sunt in crestere pentru ca Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, sa intre pe piata chineza, dupa ce alte companii rivale rusesti, cum ar fi Novatek, semneaza acorduri pentru a furniza Chinei gaze naturale lichefiate (LNG) si fac lobby la Guvern pentru limitarea monopolului Gazprom de export al gazelor naturale, informeaza Bursa.ro

Cum va putea fi amendat un agricultor cu peste 500.000 de lei. Noua lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole, pritocita de Guvern si urmand sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2014, prevede cea mai mare amenda care s-a dat vreodata unei persoane fizice: 500.000 de lei. In anumite situatii, amenda poate fi chiar si de ordinul a catorva milioane de lei. Sanctiunea este prevazuta in priectul de lege pentru cei care cumpara un hectar de teren agricol din extravilan si, apoi, doi ani consecutiv, nu cultiva nimic pe el sau il folosec in alte scopuri, scrie Capital.

Rosia Montana – pareri ale specialistilor despre protectia mediului. Expertii consultati de EVZ spun ca proiectul minier ar rezolva si poluarea istorica. Sunt si sceptci. Evenimentul zilei continua dezbaterea pro si contra in privinta proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Astazi va prezentam opiniile unor specialisti care aduc argumente in ceea ce priveste protectia mediului si ale celor care sunt contra proiectului. Unii, convinsi de faptul ca proiectul respecta toate normele, spun ca vor bea apa din lacul de decantare. Acestia vin cu cifre din proiect care arata ca „va fi cianura intr-o cantitate neglijabila”. De asemenea, tot ei spun ca „mai rau decat e acum nu are cum sa fie. Acum e bomba ecologica”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro