Sari direct la conținut

Zaharova atacă România după ce ambasadorul țării noastre în Kenya i-a asociat pe diplomații africani cu maimuțe

HotNews.ro
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rus, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a folosit de scandalul diplomatic în care a fost implicat ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, revocat după ce i-a comparat pe colegii africani cu maimuțe, susținând că ideologia Occidentului este neo-nazismul.

Situația creată în jurul declaraţiilor rasiste ale ambasadorului României în Kenya demonstrează că ideologia conducerii politice a Occidentului colectiv este neo-nazismul, a scris, miercuri, Zaharova, pe canalul său de Telegram, potrivit agenției ruse de presă TASS, citată de Rador.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că l-a revocat pe ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, după ce diplomatul a ajuns în centrul unui scandal legat de rasism.

HotNews.ro a semnalat vineri derapajul lui Dragoș Viorel Țigău, după ce presa africană a scris că ambasadorul a avut comentarii rasiste în luna aprilie în timpul unei reuniuni la Națiunile Unite.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat sâmbătă dimineață pentru HotNews.ro că a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie, iar diplomatul a fost rechemat de urgență de la post.

Totul a pornit de la faptul că, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, ambasadorul român ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, potrivit KenyanForeignPolicy.com.

Cum s-a folosit Zaharova de scandalul diplomatic

„Dacă încă mai credeţi că nu există fascism modern, iar neo-nazismul este o parte a poveștii, atunci vă înșelaţi. Toate acestea nu sunt doar actuale, ci sunt și ideologia profundă a establishment-ului politic al Occidentului colectiv”, a spus Zaharova, comentând acest incident diplomatic.

Zaharova a susținut că ambasadorul României a confirmat încă o dată că „dictatura liberală prețuiește principiile colonialismului și segregării”.

„Mulți, chiar și fără el, ştiau cum tratează Occidentul Africa. Dar pentru a compara diplomații africani cu maimuțele în timp ce vizitează continentul african, acesta, desigur, este deja un blocaj complet”, a mai spus purtătoarea de cuvânt al MAE rus.

„Zilele trecute, România a cerut reducerea numărului de angajați ai misiunilor externe ruse din țară cu 50 de persoane. Din câte se pare, Bucureștiului îi vine din ce în ce mai greu să comunice cu oamenii care îi tratează pe toți pe picior de egalitate și cu respect”, a adăugat Zaharova.

Reamintim că ​România a decis ​în urmă cu o săptămână reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a transmis ulterior că Moscova va răspunde „în mod corespunzător”.

Ambasadorul și-a cerut scuze în scris prin două scrisori

Ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior scuzele în două scrisori diferite.

Scrisorile au intrat în posesia CNN, care a relatat că diplomații africani au condamnat oficial comentariile lui Țigău la biroul ONU din capitala Kenyei.

„Grupul african ar dori să condamne în termenii cei mai fermi cu putință afirmațiile jignitoare, rasiste și degradante”, a declarat Chol Ajong’o, ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, care conduce diplomații africani la Nairobi.

Potrivit CNN, scrisorile prin care Țigău și-a cerut scuze au fost trimise la 4 zile distanță.

Diplomatul a motivat că a făcut comentariile deplasate în timpul „unei întâlniri lungi în cadrul căreia au fost dezbateri aprinse” și că a încercat să „destindă atmosfera”. Ulterior, el a retras această parte.

Și CNN a remarcat faptul că MAE a aflat la 8 iunie despre incidentul petrecut la sfârșitul lunii aprilie.

De altfel, MAE a făcut precizările legate de măsurile luate în privința ambasadorului după relatarea scandalului în presa africană, preluată de mass-media din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro