Sari direct la conținut

VIDEO Raportul Departamentului de Stat al SUA: Romania are probleme cu coruptia. Justitia este vulnerabila la influente politice

HotNews.ro

Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, iar sistemul judiciar ramane vulnerabil la influente politice, constata Departamentul de Stat, denuntand si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat „Practici in materie de drepturi ale omului”, elaborat de Departamentul de Stat al SUA, Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, sistemul judiciar nu este in totalitate independent si ramane vulnerabil la influente politice, informeaza Mediafax.

„Coruptia la nivelul institutiilor ramane un fenomen extins care afecteaza toate structurile societatii”, precizeaza raportul.

Raportul Departamentului de Stat denunta si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale. Alte probleme in materie de drepturi ale omului inregistrate in Romania sunt actiuni abuzive ale Politiei si Jandarmeriei asupra detinutilor si etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi in care sunt implicati agenti ai fortelor de ordine.

Romania are o presa in general independenta, iar jurnalistii si cetatenii pot critica autoritatile guvernamentale, inclusiv oficialii de rang inalt, se arata in raport. „Totusi, unii jurnalisti si membri ai ONG-urilor au primit amenintari cu moartea si alte tipuri de amenintari din partea unor surse neidentificate, in timpul crizei politice asociata referendumului privind demiterea presedintelui tarii”, continua documentul, subliniind ca „amenintarile la adresa jurnalistilor submineaza libertatea presei”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e49a2b7ddcbd6de35ad6a017b4dc9daa/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

„Desi institutiile media independente sunt active si pot exprima puncte de vedere diverse fara restrictii evidente, politicieni si persoane care au legaturi stranse cu politicieni si grupuri politice detin in proprietate sau controleaza indirect numeroase companii media, la nivel national si local. Materialele de informare si tonul editorial al acestor institutii media au reflectat in mod frecvent punctele de vedere ale proprietarilor”, subliniaza raportul Departamentului de Stat.

Documentul denunta si conditiile din inchisori. „Conditiile din penitenciare raman dure si, uneori, nu sunt conforme cu standardele internationale”, noteaza expertii Departamentului de Stat.

Raportul denunta „lipsa independentei si impartialitatii justitiei”, precum si „vulnerabilitatea sistemului judiciar la influentele politice”.

„Restituirea proprietatilor continua sa fie extrem de lenta, iar Guvernul a prelungit inca un an acordarea compensatiilor. Guvernul Romaniei nu a reusit sa adopte masuri concrete pentru restituirea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist”, subliniaza Departamentul de Stat, denuntand si unele acte de violenta si discriminare a femeilor, abuzuri asupra copiilor, actiuni, declaratii si materiale de presa cu caracter antisemit. In plus, „puncte de vedere cu caracter antisemit, rasist, xenofob si nationalist continua sa fie enuntate prin Internet”, semnaleaza raportul.

„Agentii guvernamentale nu au oferit asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati, care au fost neglijate si in institutii. A existat discriminare sociala sistematica impotriva romilor”, continua raportul, criticand si discriminarea sociala la adresa minoritatilor sexuale.

Factorii decizionali au luat doar „masuri ezitante pentru punerea sub acuzare si pedepsirea oficialilor care au comis abuzuri”, adauga raportul, luand act de condamnarea unui fost premier al Romaniei la detentie cu executare pentru acte de coruptie. „Procesele privind abuzuri savarsite de politie au fost amanate in mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare”, conform raportului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro