Subiectele zilei: Omul lui Voiculescu, numit Nr. 2 in Loteria Romana; Inselatoria la pompa – mit sau realitate?; Dramele celor care au refuzat sa toarne la Securitate; DW: Justitia si credibilitatea Romaniei
Uimitoarea poveste a femeii care a evadat din Coreea de Nord: La 7 ani a vazut prima data o executie publica. Pentru multi dintre noi, ce se intampla in Coreea de Nord ni se pare o realitate care tine de domeniul fantasticului. Informatiile din interiorul acestei tari ajung cu greu dincolo de granite si doar oamenii de acolo sunt singurii care stiu cu adevarat ce se intampla. Hyeonseo Lee, o femeie din Coreea de Nord, este o norocoasa. Este unul dintre putinii locuitori care au reusit sa evadeze, iar experienta ei a a fost dezvaluita lumii prin intermediul Conferintelor Ted. „Cand aveam 7 ani, am asistat la prima executie publica, dar credeam ca viata din Coreea de Nord este normala”, este una dintre primele afirmatii ale femeii, care arata ca atunci cand era copil credea ca tara sa este cea mai buna despre planeta, era foarte mandra de asta si studia viata liderului Kim II-Sung, noteaza Capital.
„Dosarul Transferurilor” Probele procurorilor care au cerut interdictia de a parasi tara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presa. Instanta suprema, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicati in dosarul transferurilor sa nu paraseasca tara, si-a motivat astazi decizia, aratand ca probele procurorilor anticoruptie se bazau doar pe materiale de presa. Judecatorii Inaltei Curti au demontat pe rand argumentele aduse de procurorii anticoruptie pentru impunerea interdictiei de a parasi tara celor opt persoane cercetate in „Dosarul Transferurilor”: Gheorghe Copos, Jean Padureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu. „In primul rand, se constata ca parchetul a inteles sa-si sustina toate argumentele invocate prin diverse titluri de articole din presa sau emisiuni TV, indicand mai multe site-uri web unde acestea ar putea fi consultate de Inalta Curte, fara a verifica in niciun fel veridicitatea informatiilor pe care aceste materiale le contin”, se arata in motivare, conform Adevarul
Inselatoria la pompa – mit sau realitate? Digi24 a facut o investigatie. Se fura sau nu la pompa in benzinariile din Romania? Multi ar spune ca da. Reporterii Digi24 au facut o investigatie impreuna cu o echipa de inspectori de la Biroul de Metrologie Legala, din care a reiesit ca la majoritatea benzinariilor, pompele incarcau rezervoarele cu mai putin carburant decat aratau, dar fara a depasi limita legala de plus sau minus 0,5%. In urma reclamatiilor facute de sute de soferi, autoritatile au verificat pompele si sigiliile din statiile de benzina. Rezultatul este paradoxal: sunt abateri in toate lanturile de benzinarii, dar legea nu este incalcata.
Dosarele ICE Dunarea. Cum a fost Dan Voiculescu rasfatat de Securitate. Dorintele lui Dan Voiculescu exprimate in discutiile cu sefii Securitatii erau indeplinite imediat. Angajarile la firma Crescent, pe care o conducea, erau facute de ICE Dunarea. Evenimentul zilei a prezentat, in ultimele doua numere, rolul si mecanismele prin care firma cipriota Crescent, prin biroul de la Bucuresti condus de Dan Voiculescu, producea bani pentru Securitatea lui Ceausescu. Astazi va prezentam relatiile directe dintre Voiculescu si ofiterii de la varful ICE Dunarea, firma „regina” a Securitatii. Voiculescu avea 36 de ani atunci cand s-a angajat, in 1982, la Crescent. Din acel moment nu a mai semnat „turnatorii” sub nume de cod „Felix” si „Mircea”, dar a stat in anturajul ofiterilor din ICE Dunarea. Angajarea sa la Crescent a fost facuta prin intermediul societatii Argus, condusa de generalul Dragos Diaconescu, cercetat recent in dosarul „Bancherilor” pentru credite frauduloase.
Dramele celor care au refuzat sa toarne la Securitate. Goma si-a pierdut cetatenia, Ogoranu s-a ascuns 20 de ani in padure, Coposu nu a vrut sa-l tradeze pe Maniu. Disidentii epocii comuniste au creat in jurul lor controverse, unii s-au asociat cu celebra miscare Goma, altii au punctat doar decalajele de la normalitate prin proteste culturale. Apoi, Romania democrata nu a fost mereu cordiala cu cei care au avut curajul, platind pretul libertatii, sa indice un regim incorect. adevarul.ro va invita la o naratiune a povestilor oamenilor care au refuzat sa colaboreze cu Securitatea. Cu toate ca marii disidenti din Romania fie s-au refugiat in zone izolate din tara, fie au reusit chiar sa plece din tara, cei mai multi nu au incetat sa fie activi chiar si dupa represiunea comunista. Dizidenta de dupa regimul Gheorghiu Dej a fost, in majoritatea ei, una intelectuala. Exprimata fervent prin manifeste, carti sau scrisori deschise, un prim pas important, care a deschis portile actiunilor impotriva regimului comunist au fost actiunile celui mai cunoscut manifestant impotriva sistemului comunist, basarabeanul Paul Goma, informeaza Adevarul.
Omul lui Voiculescu, numit Nr. 2 in Loteria Romana. Actualul sef al Directiei Comerciale a companiei a lucrat pentru Dan Voiculescu la GRIVCO si la cabinetul senatorial al acestuia. Noul director general al Loteriei Romane, Adrian Misu Manolache, a luat in ultimele zile o serie de decizii care scot la iveala ce sustinere politica a avut pentru a fi numit in aceasta functie. Zilele trecute, l-a reactivat in unul din cele mai importante posturi din cadrul companiei pe fostul sfatuitor al senatorului Dan Voiculescu. Concret, Cristian Stanculescu, noul sef al Directiei Comerciale a Loteriei Romane, a fost consilier la cabinetul parlamentar al mogulului. In 2007, Stanculescu a lucrat si la grupul de firme GRIVCO, Dan Voiculescu. Omul mogulului a ajuns in Loterie in martie 2008, fiind angajat de catre Liliana Minca (Ghervasuc), care fusese numita la conducerea companiei din partea Partidului Conservator, formatiune politica controlata de mogul si unde aceasta era vicepresedinte, scrie EVZ.
DW: Justitia si credibilitatea Romaniei. Ultimul an a dovedit in mod clar care e pericolul major confruntand democratia si statul de drept in Romania. Contracararea acestei primejdii si refacerea credibilitatii tarii nu admit trocurile necurate. Coruptia la nivel inalt si incapacitatea de a o combate printr-o justitie eficienta, pusa la adapost de ingerinte politice, iata marea amenintare ce planeaza asupra proiectului edificarii unei societatii deschise romanesti. Care, daca vrea sa evite sufocarea intr-un ocean de coruptie si sa devina cu adevarat deschisa si compatibila cu modelul celor din vechile democratii occidentale, nu are decat un singur drum: asigurarea, cu orice pret, a independentei si eficientei magistratilor, noteaza Deutsche Welle.
Imaginea impotentei: cum s-au strans toate autoritatile sa se mire de o bomba alimentara – „Cine pune lacatul?”. O bomba alimentara pe care nimeni nu poate sa o dezamorseze sau nu vrea. Autoritatile isi paseaza raspunderea de la una la alta de ani de zile, in timp ce bucurestenii isi umplu sacosele cu mancarea vanduta in conditii improprii la „Ghetarie” riscandu-si sanatatea. „Era sa mor saptamana trecuta, cu toata familia, de la peste proaspat”, se plange un pensionar, care si-a facut curaj sa revina pentru provizii. Dupa ancheta Gandul, reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare, Directia pentru Sanatate Publica, Politia, Protectia Consumatorului si ai primariei sectorului 6 au descins vineri la Ghetarie. Rezultatul: 33 de amenzi si o cearta cu comerciantii.