Ce s-ar intampla daca nord-coreenii vor ataca? Scenarii de razboi
In 1984, Statele Unite au pregatit un plan de lupta ce prevedea distrugerea intregii flote aeriene nord-coreene in 100 de ore. Fosti generali americani afirma insa ca, in prezent, US Air Force ar putea realiza aceast lucru mult mai repede. Discutia despre o posibila confruntare armata in Peninsula Coreeana a revenit in actualitate dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a facut, in ultimele saptamani, mai multe declaratii agresive la adresa Coreei de Sud si a SUA, amenintand cu lansarea unor atacuri care vor distruge dusmanii tarii comuniste. Ce s-ar intampla daca, totusi, liderii de la Phenian isi vor pune in practica amenintarile si vor declansa atacuri impotriva fortelor aliate?
„The Christian Science Monitor” a prezentat declaratiile mai multor experti in chestiuni nord-coreene, care au incercat sa-si imagineze ce s-ar intampla daca retorica belicoasa a liderului Kim Jong-un s-ar transforma in ceva serios.
Analistii citati si-au exprimat ingrijorarea ca noul lider nord-coreean „ar putea sa intreprinda ceva necugetat, chiar sa declanseze un razboi”. Ei isi bazeaza afirmatiile pe „semnele tot mai nelinistitoare” ce vin din partea regimului comunist. Analisti citati de FoxNews au afirmat si ei ca declaratiile agresive ale liderului nord-coreean reprezinta o dovada a „fanfaronadei excentrice” a lui Kim Jong-un, insa trebuie luate in serios.
Vineri, de exemplu, Kim Jong-un a dat ordin sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american, a bazelor Statelor Unite in Pacific si a Coreei de Sud, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere „invizibile” de tip B-2, efectuate cu o zi inainte de aviatia americana.
Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a replicat ca armata SUA „va apara fara echivoc si este angajata fara echivoc aliantei cu Coreea de Sud”.
Ce s-ar intampla in cazul in care, totusi, Coreea de Nord va ataca?
Scenarii de razboi
* Atacuri initiale la scara redusa. Fosti membri ai fortelor speciale americane si analisti in chestiuni coreene au afirmat ca primul atac nord-coreean ar putea implica infiltrari la scara redusa in sudul peninsulei, folosind mini-submarine, asasinate, probabil atacuri in zona demilitarizata (DMZ) si lansarea unor rachete ce ar putea ajunge pana in Japonia.
In opinia lui Patrick Cronin, director al programului Asia-Pacific Security la Center for a New American Security (un think-tank din Washington apropiat de Administratia Obama), Kim Jong-un ar putea lansa acest tip de atac
Afise ce promit pedepsirea SUA si a Coreei de Sud (Phenian)
Foto: Agerpres
„pentru a demonstra ca el se afla la conducere, ca nu va fi intimidat sau ca, pur si simplu, este cu adevarat disperat”.
In trecut, Coreea de Nord a mai incercat astfel de provocari, la scara redusa, iar ele au fost condamnate imediat de catre comunitatea internationala. De cele mai multe ori, regimului de la Phenian i s-au impus noi sanctiuni.
Daca Kim va incerca insa sa faca „ceva mult mai neobisnuit”, raspunsul armatei americane si a aliatilor sai sud-coreeni va fi „si mai dramatic”, a spus Cronin.
* Atacuri masive de artilerie impotriva capitalei sud-coreene, urmate de o invazie terestra. Unul dintre cele mai ingrijoratoare scenarii ar implica lansarea, de catre Coreea de Nord, a sute de mii de obuze de artilerie impotriva capitalei Seul, in prima ora a atacului (intre Phenian si Seul este o distanta de circa 200 de km). Zeci de mii de baterii de rachete nord-coreene sunt pozitionate intr-o zona de doar cativa zeci de kilometri langa DMZ, indreptate impotriva capitalei Sudului.
Potrivit declaratiilor generalului de brigada (in rezerva) Russell Howard, fost comandant al 1st Special Forces Group, daca Nordul va decide sa foloseasca bateriile de artilerie ce vizeaza Seulul, „in primele cateva ore ale conflictului va fi destul de urat”.
Howard, care in prezent este director al Terrorism, Research, and Education Program in cadrul Monterey Institute of International Studies, sustine ca, in acelasi timp, Coreea de Nord ar utiliza cei 600.000 de soldati din trupele speciale pentru „a se infiltra in Sud si a provoca haos”. Generalul in rezerva american crede ca obiectivul realistic al armatei nord-coreene ar fi sa desfasoare cel putin 150.000 dintre militarii din aceste trupe peste granita, unde vor ataca infrastructura, precum sistemele de comunicatii si de transport.
Soldatii americani si cei sud-coreeni vor intampina dificultati majore in a-i localiza pe militarii nord-coreeni infiltrati din cauza fluxului masiv de refugiati din Coreea de Nord, despre care se crede ca vor incerca sa ajunga in Sud (unele estimari afirma ca 2.5 milioane de refugiati nord-coreeani se vor deplasa spre Coreea de Sud, alti 3.5-4 milioane indreptandu-se spre China).
„Va fi un dezastru umanitar cu care nu ne-am confruntat pana acum. Vor fi foarte multi refugiati. Va fi un cosmar doar incercarea de separare a civililor de militari”, a declarat Howard.
Ofiterul american crede ca unitatile nord-coreene vor incerca sa treaca granita „cu o mare doza de energie la inceput. Dar, pe masura ce munitia si alimentele se vor imputina, confruntati cu contraatacurile aliatilor, cred ca diviziile nord-coreene vor incepe probabil sa se dezintegreze in prima saptamana”.
Howard isi bazeaza aceasta teorie pe faptul ca, cel mai probabil, armata nord-coreeana este prost hranita. Chiar daca in trecut proviziile de alimente trimise pentru civilii nord-coreeni au fost, de multe ori, folosite pentru a hrani soldatii, generalul american afirma ca exista numeroase semnale ca acest lucru nu s-a mai intamplat sub conducerea lui Kim Jong-un.
* Intr-un material despre Peninsula Coreeana, International Institute for Strategic Studies a prezentat o varianta similara. Conform planului, Coreea de Nord ar incepe orice confruntare cu un atac masiv de artilerie impotriva pozitiilor sud-coreene si americane aflate la sud de zona demilitarizata si impotriva capitalei Seul. Armata nord-coreeana ar putea folosi arme chimice impotriva tintelor militare si civile.
Ulterior, forte de infanterie si mecanizate ar incerca sa profite de haosul creat pentru a penetra liniile de aparare sud-coreene si americane, avand ca obiectiv capturarea capitalei Seul.
Aceste unitati ar putea fi precedate de forte speciale, infiltrate in Coreea de Sud prin tuneluri, trimise cu ajutorul unor mini-submarine sau parasutate.
Analistii presupun ca fortele nord-coreene ar incerca sa prinda trupele americane si sud-coreene pe picior gresit si sa captureze capitala Seul inainte ca intaririle aliatilor sa poate fi trimise in zona. Dupa capturarea capitalei, nord-coreeni ar putea incerca sa invadeze restul peninsulei sau sa foloseasca Seulul ca moneda de schimb pentru a obtine avantaje in cursul negocierilor.
International Institute for Strategic Studies sustine ca, in orice actiune ofensiva, artileria, fortele blindate, sustinute de trupe speciale si unitati de parasutisti, vor fi componente centrale.
* Raspunsul american. Cel mai probabil, armata americana va raspunde imediat salvelor de artilerie prin fortele sale aeriene, inclusiv prin atacuri realizate de aparate B-52 si bombardiere invizibile B-2. Atacurile aeriene vor viza trupele nord-coreene, centrele de comanda si control ale Nordului si alte tinte esentiale.
FoxNews reaminteste ca, in 1984, Statele Unite au pregatit un plan de atac potrivit caruia era posibila
Exercitiu comun al militarilor sud-coreeni si americani
Foto: Agerpres
distrugerea intregii flote aeriene nord-coreene in 100 de ore. Fosti generali americani afirma insa ca, in prezent, US Air Force ar putea realiza aceast lucru mult mai repede.
Victor Cha, de la departamentul pentru Coreea al Center for Strategic and International Studies din Washington, crede ca Statele Unite vor reusi probabil sa scoata din functiune sistemele de comanda si control ale celor din Nord. Analistul afirma insa ca problema este legata de „obuzele si armele chimice pe care Coreea de Nord este capabila sa le lanseze impotriva capitalei Seul – un oras cu circa 20 de milioane de locuitori. Acestea vor avea un impact devastator”.
„Vom contraataca, dar nord-coreenii ar putea sa traga initial mii de salve de artilerie inainte ca noi sa-i putem neutraliza. Aceasta a fost mereu una dintre probleme”, a afirmat Cha. Analistul e de parere ca, desi armata nord-coreeana nu e neaparat puternica, „poate totusi sa provoace o multime de distrugeri”.
* Operatiunile psihologice. Un element-cheie pentru armatele americana si sud-coreeana o reprezinta operatiunile psihologice, care se vor concentra pe incercarea de a „descuraja publicul nord-coreean sa creada propaganda pe care o aude de o viata inteaga”.
Generalul in rezerva Howard e de parere ca aceasta nu va fi o sarcina usoara, dand ca exemplu pe nord-coreenii care au reusit sa fuga din tara comunista: „chiar daca sunt constienti ca mor de foame si ca iti trebuie mult curaj sa fugi, sunt inca ezitanti sa dea vina pe conducerea de la Phenian. Deseori, ei sunt mult mai inclinati sa dea vina pe Occident. Coreea de Nord este atat de izolata, incat Statele Unite sunt percepute ca marele Diavol pe steroizi„.
* „Razboiul accidental”. Jim Walsh, un expert in chestiuni de securitate internationala si cercetator asociat la MIT, a declarat ca „suntem foarte aproape de ceva ce poate escalada rapid”.
In opinia expertului, „fundamentele razboiului” nu s-au schimbat prea mult. In cazul unui razboi, Coreea de Nord ar fi distrusa de catre armata sud-coreeana, cu sau fara ajutorul militar al americanilor. Iar liderii de la Phenian sunt perfect constienti de acest lucru.
Walsh afirma ca „razboiul accidental”, determinat de provocarile nord-coreene care ar putea scapa de sub control, reprezinta adevarata amenintare. „Intregul sistem este construit acum ca un pachet de carti”, crede analistul, convins ca Kim Jong-un, prin atitudinea sa razboinica, isi impinge regimul intr-un colt din care va fi constrans sa actioneze, tocmai pentru a nu lasa impresia ca blufeaza.
Walsh da ca exemplu incidentul din 2010, cand Coreea de Nord a scufundat „Cheonan”, un vas de lupta sud-coreean. In urma atacului, 46 de marinari au fost ucisi. Coreea de Sud nu a luat atunci masuri impotriva celor din Nord, care au negat ca au scufundat vaporul.
Trupe sud-coreene, asteptand dusmanul (langa Panmunjom)
Foto: Agerpres
De data aceasta insa, in cazul unei provocari similare, lucrurile ar sta complet diferit, crede Michael O’Hanlon, senior fellow la Brookings Institution. Expertul sugereaza ca noul presedinte de la Seul, Park Geun-hye, nu va permite ca un astfel de incident sa treaca nesanctionat: „In cazul in care s-ar intampla din nou sau ar avea loc ceva asemanator, cred ca se va ajunge la razboi”.
Jim Walsh crede ca, desi Coreea de Nord va fi infranta, in cel mai bun scenariu, „tot vor exista 1000 de obuze de artilerie cazute in Seul”. Expertul a respins si teoria ca regimul de la Phenian ar putea trimite un atacator sinucigas – echipat cu o bomba radioactiva sau un dispozitiv similar. Miscarea, crede Walsh, ar fi mult prea riscanta, iar rezultatele misiunii nu ar fi prea spectaculoase.
La randul sau, O’Hanlon a descris un scenariu in care Coreea de Sud recurge la represalii, iar Nordul scaladeaza conflictul, determinand implicarea fortelor americane.
* Atacarea teritoriului american. Scenariul este exclus de catre majoritatea analistilor, care sustin ca regimul de la Phenian nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare (citeste aici ce cred analistii despre capacitatile reale ale rachetelor nord-coreene).
Racheta Taepodong-2, care are o raza de actiune de pana la 10.000 km, este inca in faza de dezvoltare. Intr-un test realizat in 2006, o racheta Taepodong-2 s-a prabusit in mare dupa ce a zburat doar cateva sute de km.
Racheta cu raza medie de actiune Rodong, care poate atinge tinte aflate la 1300 km, ar putea fi insa lansata asupra bazelor americane din Japonia, a declarat Narushige Michishita, expert in cadrul National Graduate Institute for Policy Studies din Japonia.
Nu este exclus insa ca Nordul sa incerce atacarea Statelor Unite fie printr-o operatiune cibernetica de amploare, fie chiar printr-un atentat terorist. „In astfel de momente trebuie sa ai putina imaginatie si sa fii pregatit pentru lucruri care pareau imposibile din simplul fapt ca nu s-au intamplat inainte”, a declarat Barry Pavel, director in cadrul Brent Scowcroft Centre on International Security.
* Continuarea testelor cu rachete si efectuarea altor teste nucleare. Expertii cred ca acest lucru e posibil in viitorul apropiat. Inclusiv actuala atitudine belicoasa a regimului de la Phenian poate sa faca parte dintr-o strategie prin care se forteaza aducerea inapoi, la masa negocierilor, a diplomatilor din Seul si Washington. Strategia are insa sanse minime de reusita.
* Implicarea Fortelor Speciale americane. Analistii cred ca cea mai dificila misiune o vor avea, fara doar si poate, Fortele Speciale ale Statelor Unite. Ele vor fi trimise in Coreea de Nord cu misiunea clara de a securiza armele de distrugere in masa pe care le detine regimul de la Phenian. Potrivit unor estimari din decembrie 2012, Coreea de Nord ar avea, printre altele, sub 10 focoase nucleare, precum si cantitati neprecizate de arme chimice si biologice.
„Va fi foarte dificil” de indeplinit aceasta operatiune, a declarat Howard.
Fortele militare ale Coreei de Nord
* cea mai mare organizatie militara din lume, avand un personal de 9.495.000 (cadre active, in rezerva si trupe paramilitare)
* personal activ: 1.106.000 (estimare pentru 2010 – a cincea forta ca marime din lume)
* personal in rezerva: 8.200.000 (estimare din 2010 – prima forta de acest gen ca marime din lume)
* bugetul pentru armata este estimat intre 2.3 miliarde si 10 miliarde de dolari (intre 15-25% din Produsul Intern Brut)
* armata este constituita din: Fortele Terestre, Marina (include Flota de Est stationata la T’oejo-dong si Flota de Vest, cu baza la Nampho), Fortele Aeriene si de Aparare, Fortele de Rachete Strategice (controleaza rachetele nucleare si conventionale, fiind echipata cu rachete fabricate de sovietici si chinezi, dar si cu rachete cu raza lunga produse pe plan intern), Garzile Rosii (militii echivalente cu Garda Nationala).
* potrivit unei estimari Global Fire Power din 2012, Coreea de Nord dispune printre altele de:
– 5400 de tancuri
– 2580 de vehicule de lupta blindate
– 2000 de sisteme de mortiere portabile
– 38000 de vehicule logistice
– 1667 de aparate de lupta
– 237 de elicoptere
– 708 vase de razboi (intre care 3 fregate si 273 vase de asalt)
– 70 de submarine
Intr-un informare primita recent de Kim Jong-un de la generalii sai, erau mentionate 40 de submarine, 13 vase de debarcare, 6 dragoare, 27 vase de sprijin si 1.852 aparate de lupta.
Surse: The Christian Science Monitor, FoxNews, Global Times, war.163.com, Wikipedia, Global Fire Power