Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cine va fi noul sef al Loteriei Romane?; Orasele secrete ale Rusiei, locuite de zeci de mii de oameni, care nu apar pe nicio harta; Ce a declarat Victor Ponta la televiziunea maghiara ATV despre autonomie, drapelul secuiesc si Viktor Orban; Misterul din jurul Zarazei. Dama de consumatie sau exemplu de virtute?

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Preda Mihailescu: „Cine e cu capul in nori vede primul cand se insenineaza”. Faceti cunostinta cu Preda Mihailescu (57 de ani), fratele mai mic al antropologului Vintila Mihailescu. Preda Mihailescu este profesor universitar de matematici in Germania si una dintre mintile stralucite ale Romaniei care a ales Exilul. El este cel care, acum zece ani, a demonstrat Conjectura lui Catalan, o problema la care oamenii s-au tot gandit incepand din secolul XIX. Daca ar mai fi avut varsta pana la care putea sa o primeasca, probabil ca ar fi fost recompensat cu Medalia Fields, echivalentul Nobelului in matematica. Acesta este al doilea interviu pe care Preda Mihailescu il da presei din Romania. Integral in Adevarul.

Cine va fi noul sef al Loteriei Romane? Potrivit surselor EVZ, Mihaita Mitroi, fost director adjunct la AVAS, va fi numit noul director interimar al Loteriei Romane. Mihaita Mitroi a lucrat, din martie 2002 si pana in februarie 2005, pentru Guvernul Romaniei, in cadrul mai multor departamente: Directia Control Persoane si Institutii cu Regim Juisdictional Special, Directia Control Fapte de Coruptie si Crima Organizata, Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene (OLAF). Este licentiat al Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative. Din 2002 este asistent universitar la disciplina Drept Penal in cadrul universitatii Romano-Americane.

Orasele secrete ale Rusiei, locuite de zeci de mii de oameni, care nu apar pe nicio harta. Intr-o lume deschisa si conectata precum cea de azi, exista oameni care prefera sa traiasca izolati in orase despre existenta carora nu se stia pana la mijlocul anilor ’80. Zeci de mii de rusi traiesc in prezent in orase izolate pe care Uniunea Sovietica le-a creat in secret pentru dezvoltarea de tehnologii nucleare. In aceste zone nu sunt autobuze care sa opreasca si nici indicatoare care sa arate drumul catre oras. Unul dintre aceste orase este Ozersk din regiunea Celiabinsk, aflata in Urali, la aproximativ 1.600 km de Moscova. In 1957, aici a explodat un container cu 80 de tone de deseuri radiocative. Mii de locuitori din zona au fost evacuati, iar multi au decedat. Deoarece orasul era secret, dezastrul a fost mutat la cativa kilometri departare intr-un oras denumit Kyshtym. Continuarea in Capital.

Emil Boc: Este utilizata o aripa din partid, care s-a aflat in cercul lui Vasile Blaga, pentru a destructura PDL. Intr-un interviu acordat Evenimentului zilei, fostul premier al Romaniei, Emil Boc vorbeste despre plecarea fostului prim-vicepresedinte al PDL, Mihai Stanisoara, la PNL. Totodata, Emil Boc comenteaza si noul esec al Guvernului Ponta privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Reporter: Care este scopul tradarii lui Mihai Stanisoara? Emil Boc: Este clar ca utilizeaza o aripa din PDL care s-a aflat in cercul domnului Blaga, inca de la candidatura din 2011, pentru a destructura intr-o forma sau alta PDL. Eu sper ca toti cei care comploteaza la asemena structura sa nu aiba sansa de izbanda in PDL.

Ce a declarat Victor Ponta la televiziunea maghiara ATV despre autonomie, drapelul secuiesc si Viktor Orban. Prim-ministrul Victor Ponta i-a acordat, joi, un interviu in exclusivitate jurnalistului maghiar Juszt Laszlo, interviu difuzat vineri seara in Ungaria pe postul ATV. Juszt Laszlo: Luni v-ati intalnit cu ministrul de Externe al Ungariei, Martonyi Janos. Acesta a declarat intr-o conferinta de presa ca extinderea automata a dublei cetatenii peste granite pentru minoritatea maghiara nu reprezinta o solutie nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere legal. E drept ca aceasta declaratie a fost facuta in 2001… Victor Ponta: E foarte important sa vorbim despre prezent si despre viitor in relatiile romano-maghiare. Daca vorbim despre trecut, o sa gasim tot felul de declaratii si in urma cu mai multi ani, poate si in urma cu mai multe zile sau luni care nu ne duc pe drumul bun. Interviul integral in Adevarul.

Referendumul din 2009, piatra de incercare a USL. Dezbaterea Constitutiei demareaza greu din cauza faptulu ca actorii politici nu indraznesc sa abordeze deschis si transant subiectele dificile. La Academie s-a desfasurat saptamana aceasta o dezbatere pe tema modificarii Constitutiei la care au participat toti demnitarii importanti ai statului inclusiv presedintele Traian Basescu. A fost evident cu aceasta ocazie ca nu exista posibilitatea unui compromis. Presedintele pretinde ca referendumul din 2009 referitor la monocameralism sa reprezinte punctul de plecare al reformei constitutionale, in timp ce majoritatea politica se pronunta pentru bicameralism, punand relevanta referendumului la indoiala, scrie Deutsche Welle.

Misterul din jurul Zarazei. Dama de consumatie sau exemplu de virtute? Se spune despre ea ca ar fi fost una dintre prostituatele de lux ale localurilor bucurestene din perioada interbelica. Un personaj misterios, despre care nu se stie inca daca a existat, sau este doar o frumoasa himera. Multi o considera mai degarba o tanara fermecatoare care a fermecat Micul Paris, si nu o femeie usoara. Ramane Zaraza doar un nume de neuitat, si totodata doar o melodie nemuritoare? Putini sunt cei care stiu ca creatia originala ii apartine lui Benjamin Tagle Lara, si este un tango specific Uruguayului, devenit celebru. A fost preluat de compozitorii romani din acea perioada: superbul tango „Zaraza” raspandind pasiune cantat de melodioasa voce a lui Cristian Vasile, chiar el protagonist al legendei legate de Zaraza. Integral in EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro