Sari direct la conținut

Kelemen Hunor se declara solidar cu primarul din Miercurea Ciuc: Consider ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare este justificata si legala

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, se declara solidar cu Raduly Robert, primarul municipiului Miercurea Ciuc, dupa ce acesta a fost amendat pentru ca a impus cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea functiei de arhitect-sef al orasului. „Utilizarea limbii maghiare in administratia locala este un drept garantat de lege”, a declarat Kelemen Hunor, precizand: „consider ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare este justificata si legala”. Reactia presedintelui UDMR publicata pe site-ul formatiunii vine dupa ca primarul din Miercurea Ciuc a afirmat ca „toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna”.

Intr-o reactie publicata pe site-ul UDMR, Kelemen Hunor se declara solidar cu primarul din Miercurea Ciuc si anunta ca ii ofera asistenta pentru solutionarea spetei in mod favorabil in instanta. „Utilizarea limbii maghiare in administratia locala este un drept garantat de lege, nu constituie exceptie de la acest caz nici arhitectul-sef al primariei Miercurea Ciuc, in a carui fisa a postului s-a inclus si obligatia de a acorda audiente”, sustine liderul Uniunii.

Potrivit lui Kelemen Hunor, „la audiente se prezinta cetateni care au o serie de probleme curente. Intre acesti cetateni, se afla si persoane a caror limba materna este limba maghiara, mai mult, in cazul municipiului Miercurea Ciuc acestia din urma sunt majoritari. Din acest motiv consider ca introducerea conditiei cunoasterii limbii maghiare este justificata si legala”.

„In ultimii 23 de ani UDMR a lucrat si pentru a ne putea utiliza in mod liber limba materna, iar in acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici cei din Miercurea Ciuc si nici din alte localitati. Apararea limbii materne si libera utilizare a acesteia este un subiect fata de care nu suntem dispusi sa facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii care au adoptat aceasta decizie ar trebui sa constientizeze ca ei nu trebuie sa lupte impotriva maghiarilor si a legii, ci impotriva discriminarii” – a declarat presedintele UDMR.

Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoasterea limbii maghiare e obligatorie pentru toti cei care traiesc din impozitele secuilor

Reactia lui Kelemen Hunor vine dupa ce primarul municipiului Miercurea Ciuc a participat la un eveniment organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) in centrul orasului si in cadrul caruia a fost ridicat un steag secuiesc avand dimensiunea de 4,8 m x 3 m. Evenimentul s-a desfasurat luni, 25 februarie, si la ceremonie au luat parte aproximativ 400 de persoane. Cu aceasta ocazie, primarul Raduly Robert s-a adresat asistentei spunand ca limba maghiara trebuie sa fie obligatorie pentru toti cei care traiesc in asa-zisul Tinut Secuiesc, inclusiv pentru corespondentii de stiri. Raduly a criticat si faptul ca a fost amendat pentru discriminare, intrucat a impus cunoasterea limbii maghiare drept conditie pentru ocuparea unui post la primarie.

Ziua de azi este importanta pentru noi (…) este ziua in care trebuie sa spunem clar ca cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativa, ci obligatorie. Incepand de la prefect, corespondentii televiziunilor si ai radiourilor romanesti, toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna„, a declarat Raduly Robert.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, si Agentia Nationala a Functionarilor Publici au primit o amenda de cate 600 de lei de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), intrucat au impus cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea functiei de arhitect-sef al orasului. Sesizarea a fost facut in toamna anului trecut de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM), iar CNCD a stabilit ca este vorba de o masura discriminatorie.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro ca CNCD nu s-a autosesizat cu privire la declaratiile primarului din Miercurea Ciuc. „Autosesizarea nu depinde de presedintele CNCD, atat timp cat oricare membru al Colegiului Director poate intocmi o nota de autosesizare”, a afirmat Csaba Asztalos, explicand ca „oricare dintre cei 9 membri ai Colegiului Director poate oricand sa redacteze o nota de autosesizare care este apoi luata in discutie in sedinta”.

„Pana acum am primit mai multe scrisori pe aceasta tema, insa niciuna nu este semnata sau nu este o petitie, astfel incat sa poata fi luate in considerare ca sesizare pe acest caz. In cazul in care va exista o sesizare in acest caz, ea va fi luata in discutie la urmatoarea sedinta a membrilor Consiliului”, a afirmat presedintele CNCD.

Potrivit acestuia, sanctiunile pot merge de la avertisment la amenda minima de 600 de RON si maxima de 8.000 de RON.

„Imi exprim ingrijorarea cu privire la tensionarea relatiilor dintre cele doua parti, iar declaratiile trebuie sa fie foarte responsabile indiferent din partea cui vin”, a declarat Csaba Asztalos referitor la declaratiile facute luni de primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro