Eugen Nicolaescu: Vom sista finantarea din bani publici a spitalelor private
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.
Ministrul Sanatatii a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite Mediafax.
„In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici – vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate – sa mearga catre spitalele publice. Circa 10% exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10% va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema”, a spus Nicolaescu.
El a afirmat ca se va stradui, impreuna cu Raed Arafat, sa analizeze si sa prioritizeze fiecare problema din sistem si „usor-usor” sa gaseasca „solutie fiecareia”, fiind clar ca nu pot fi rezolvate toate odata, intrucat nu exista banii necesari.
Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata „nu si-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe „ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta”.
„Eu sunt liberal si ar fi trebuit sa fiu primul care sa spun ca da, sa le dam, sa facem, sa… Nu. Sunt liberal, raman in continuare liberal, dar consider ca banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta – sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat”, a spus Nicolaescu.
El a aratat ca „cine va vorbi” din sistemul privat impotriva acestei masuri „nu va sti ce vorbeste”.
Intrebat daca nu crede ca va continua capusarea sistemului public, prin medici care lucreaza in sistem privat si de fapt isi duc bolnavii pentru tratamente in spitalele publice, el a spus ca intentioneaza exact reducerea acestui fenomen, prin „solutii si metodologii”.
„Nu exclud ca o asemenea posibilitate poate sa existe, dar noi vom incerca sa gasim solutii, metodologii, ca sa micsoram acest fenomen, care exista. Prin toate sistemele informatice pe care vrem in continuare sa le facem reale, in sensul sa functioneze, pentru ca ele sunt asa, imprastiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom incerca sa facem acest lucru si atunci sigur ca datele se vor vedea cu ochiul liber si cei care gresesc vor plati”, a spus el.
In aceeasi conferinta de presa, Nicolaescu a precizat ca nu exista servicii medicale care sa nu fie oferite de spitalele publice din Romania. El a adaugat ca nu stie inca daca le va permite in continuare medicilor sa lucreze simultan si in sistem public si in sistem privat.
- Eugen Nicolaescu: Descentralizarea spitalelor a fost facuta „fara cap, fara logica si fara principii”. Analizam readucerea spitalelor judetene de urgenta in subordinea ministerului
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai declarat sambata, la Targu Mures, ca se rediscuta posibilitatea readucerii Spitalelor Judetene de Urgenta in subordinea ministerului, intrucat decentralizarea s-a facut „fara cap, fara logica si fara principii”, transmite Agerpres.
„Am o critica foarte serioasa pe descentralizarea facuta fara cap si fara logica si fara principii. Eu consider ca in continuare medicina de urgenta, cea care se manifesta in sistemul spitalicesc prin Unitatile de Primiri Urgente in special trebuie sa fie a Ministerului Sanatatii, pentru ca este responsabilitatea constitutionala a statului, a Guvernului. Faptul ca spitale judetene de urgenta au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fara margini facute de unii dintre predecesorii mei”, a afirmat Nicolaescu.
Ministrul a spus ca i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, sa faca o analiza, „o reasezare a principiilor” pentru a se stabili ce decizii trebuie luate.
„L-am rugat pe Raed sa facem o analiza, o reasezare a principiilor dupa care discutam, si dupa asta sa vedem ce decizii luam – readucem spitalele judetene de urgenta la Ministerul Sanatatii, acolo unde eu cred ca le este locul, impreuna cu cele regionale, impreuna cu SMURD si cu ambulantele, astfel incat sistemul integrat de urgenta sa functioneze firesc si nu fragmentat, si nu pe interese locale, deci este de discutat pe tema asta”, a sustinut ministrul.
Nicolaescu a precizat ca exista si judete in care spitalele judetene de urgenta au fost „tratate foarte bine”, in care consiliile judetene au investit, dar sunt si unele „in care este jale”.
„Superpozitiv exemplu este cel de la Oradea, in care Consiliul Municipal a preluat un spital judetean si investeste in el ca si cum ar fi un spital municipal, cu toate ca este un spital judetean, si asigura servicii pentru toata populatia judetului si pentru altii chiar. In aproape restul tarii este jale”, a spus ministrul Sanatatii.
- Eugen Nicolaescu: Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata
Eugen Nicolaescu a mai declarat in conferinta de presa sustinuta la Targu Mures ca, din punctul sau de vedere, Romania nu este pregatita in aceasta perioada pentru o trecere la alt sistem, care sa cuprinda coplata si ca, daca aceasta va fi in cele din urma introdusa, va fi doar in baza unei decizii politice.
„Cu coplata cred ca este o problema care trebuie discutata. In acest moment, din punctul meu de vedere, Romania nu este pregatita pentru o trecere la alt sistem care sa cuprinda coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau sigur, va fi o decizie politica. Va aduc aminte ca decizia politica, cand PNL-ul si PSD-ul erau in opozitie, a fost sa nu accepte coplata. Bun, acum PNL-ul si PSD-ul sunt la putere nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. In consecinta nu va pot spune daca e o alta pozitie in sensul in care devine afirmativa pozitia. Dar eu cred ca trebuie facuta o analiza serioasa, dar parerea mea personala e ca Romania nu e pregatita pentru trecerea la un asemenea sistem de coplata”, a aratat Nicolaescu, citat de Agerpres.
Ministrul a aratat ca Romania nu este pregatita pentru acest sistem in conditiile in care circa 70% din populatie este saraca, „cand populatia nu are educatie sanitara si nu s-a facut nimic pentru asta, cand contractul-cadru este in continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor pacientilor si medicilor”.
Nicolaescu considera ca existe multe alte lucruri care ar trebui rezolvate inainte si apoi sa se stabileasca daca exista un cadru in care sa se poata discuta de o „coplata mare sau de o coplata mica”.
„Nu cred ca exista toate informatiile care sa ne ajute la o decizie corecta. Ca in fond si la urma urmei de asta discuta, daca decizia este rationala sau nu, daca este rationala, atunci este acceptata, daca e irationala, sa fie criticata si respinsa si n-o sa-si produca efectele. Cred ca pana la urma orice ceea ce facem trebuie sa facem odata cu ceea ce asteapta cetateanul si doi, cu ceea ce asteapta si sistemul. Si sistemul, in ciuda criticilor pe care toata lumea le face, are si el asteptarile lui. Si sistemul trebuie motivat ca din asteptarile sistemului care se realizeaza sa poata sa se nasca calitate. Ca de asta discutam pana la urma”, a mai spus ministrul Sanatatii.