Alexandru Rafila, secretar de stat: Parintii care au dat in judecata Ministerul Sanatatii pentru vaccinul BCG au tot dreptul s-o faca
Parintii care au dat in judecata Ministerul Sanatatii din cauza reactiilor adverse ale vaccinului impotriva tuberculezei au tot dreptul la acest demers, situatia produsului va fi analizata de o Comisie nationala si internationala, a declarat duminica secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, citat de Mediafax.
Reprezentantul ministerului precizat ca o Comisie de experti internationali va analiza, impreuna cu specialistii romani, situatia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca.
„As vrea sa precizez faptul ca, din pacate, s-a creat panica in ceea ce priveste vaccinarea, reactiilor parintilor sunt perfect justificate, iar Ministerul Sanatatii a hotarat ca expertii romani sa se consulte cu experti internationali in privinta reactiilor adverse grave. Fac mentiunea ca toate vaccinurile utilizate in Romania au autorizatie de punere pe piata din Uniunea Europeana”, a declarat Alexandru Rafila.
Secretarul de stat in MS a precizat ca in cadrul campanie nationale de imunizare impotriva tuberculozei au fost vaccinati peste 200 de mii de copii, iar reactiile adverse grave au fost constatate la 115 bebelusi.
„Ponderea celor care au dezvoltat reactii adverse grave dupa vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 1 la mie”, a precizat Rafila.
Amintim ca Ministerul Sanatatii a anuntat joi, intr-un comunicat, ca a decis sistarea temporara a vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei, dupa ce zeci de bebelusi au fost internati in spital cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) importat din Danemarca.
Potrivit comunicatului, Ministerul Sanatatii a solicitat joi expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.
„Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca expertii ECDC si OMS vor ajunge in Romania in maxim doua saptamani.
Astfel, pana la finalizarea raportului si clarificarea situatiei create, Ministerul Sanatatii a decis sistarea temporara a vaccinarii BCG, se arata in comunicat.
„Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania”, a mai spus Raed Arafat.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.
Zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internati la Institutul „Marius Nasta” din Capitala, unde, in intervalul martie-noiembrie, au fost tratati din acelasi motiv alti 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci, potrivit Mediafax.
„Reactiile adverse apar dupa cateva luni, poate chiar cinci luni. Acum, sunt internati zece bebelusi cu reactii adverse grave. Ei au intre doua si patru luni”, a spus miercuri medicul de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Ultimele stocuri de vaccin BCG romanesc au fost epuizate in 31 ianuarie 2010. Pentru ca producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizatie de productie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sanatatii, achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF.
Vaccinul BCG realizat de Institutul Cantacuzino nu a inregistrat nicio reactie adversa la administrarea din perioada 2005-2011, au declarat luni, pentru Mediafax, oficiali din Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie