Sari direct la conținut

Circul Globus vrea sa construiasca o sala de spectacole de 400 de locuri in Parcul Circului. Locuitorii din zona protesteaza

HotNews.ro
Parcul Circului fara gard, Foto: Ce-Re
Parcul Circului fara gard, Foto: Ce-Re

Circul Globus vrea sa construiasca pe 11.000 mp din Parcul Circului o sala de spectacole de 400 de locuri si sase adaposturi pentru animale potrivit proiectului de management al Circului, aprobat in aprilie 2012 prin dispozitie de primar de edilul sef al Capitalei, Sorin Oprescu. Pentru ridicarea constructiilor si amenajarea peisagistica Primaria Capitalei ar trebui sa plateasca 4 milioane de euro. Cei 11.000 mp din parc au fost dati in folosinta Circului Globus in 2012, pentru ca institutia sa-si poata continua activitatea deoarece menajeria a fost retrocedata, insa aceasta era o solutie provizorie, pe o perioada de 5 ani. Proprietarii din zona sunt impotriva acestei decizii si au aununtat ca vor protesta sambata. Intre timp, Primaria Capitalei a inceput sa demoleze gardul cu care era imprejmuit terenul.

Potrivit proiectului de management al Circului, pe cei 11.000 mp din parc ar urma sa se construiasca 6 adaposturi:

– Un adapost pentru 8 cai si 6 feline (parter plus pod);

– Un adapost pentru 16 feline (etaj cu parter liber);

– Un adapost pentru 10 ponei (parter plus pod);

– Un adapost pentru 10 lame (parter plus pod);

– Un adapost mixt pentru 40 de capre si 10 catei (parter plus pod);

– Un adapost mixt pentru animale exotice (parter plus pod);

„Avand in vedere ca amplasamentul este in parc, solutia propusa de noi se bazeaza pe integrarea in peisaj a unor casute in copaci, lasand partial liber terenul pentru vegetatie, dar si pentru adapostirea animalelor la umbra in aer liber. Casutele vor avea si un pod cu rol de izolator termic, dar si ca depozit de furaje. Aceasta zona va fi un mini parc zoo spre deliciul celor mici si al parintilor. Animalele artist vor putea sa fie admirate nu numai in timpul spectacolelor la circ ci si pe parcursul zilei”, se arata in proiectul de management al Circului.

Plan de amenajare Menajerie si Sala de Spectacole

Plan de amenajare Menajerie si Sala de Spectacole

Foto: Hotnews

Desi in 2011, Consiliul General a dat in folosinta acest teren doar pentru amenajarea unei noi menajerii, provizoriu, in proiectul de management este prevazuta si construirea unei sali de spectacole de maxim 400 de locuri. „Deoarece spatiile de repetitie ale animalelor sunt insuficiente si improprii propunem construirea pe acest teren a unei sali de spectacole, pentru un numar mai mic de spectatori, pana in 400, cu rol dublu. Aceasta sala va putea gazdui spectacole special create pentru cei mici. Tot aici, acest spatiu va putea fi ofertant pentru repetitiile animalelor, dar si o parte din repetitiile acrobatice ale artistilor”, se mai arata in document.

Referitor la designul acestor constructii reprezentantii Circului spun ca „atat interiorul cat si exteriorul intentionam sa-l aducem cat mai aproape de o imagine naturala astfel incat se va folosi lemn natur”. Suprafata ocupata la sol de constructii este de circa 3.000 mp.

Potrivit raportului de management al Circului, valoarea adaposturilor si a salii de spectacole se ridica la circa 3,5 milioane de euro. Pentru amenajarile exterioare se estimeaza inca 500.000 de euro.

Legea spatiilor verzi a fost modificata la inceputul acestui an si permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi pentru cauza de utilitate publica.

Locuitorii din zona, uniti in asociatia Grupului de initiativa Lacul Tei, sunt impotriva distrugerii unei suprafete atat de mare din Parcul Circului si impotriva acestui proiect. Acestia au anuntat in urma cu doua zile ca vor protesta sambata. Pentru a-si sustine cauza riveranii au trimis municipalitatii, pe 10 mai, si o petitie semnata de 1.300 de oameni. In urma aparitiei in presa a cazului, de ieri, Primaria Capitalei a inceput sa demoleze gardul cu care era imprejmuit terenul. „Demolam gardul doarece nu se respecta hotararea de Consiliul General prin care terenul a fost dat in administrare Circului, si anume, sa nu fie afectate aleile”, au declarat reprezentantii Primariei Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Proiectul insa ramane, iar oamenii s-au aratat mai suparati ca niciodata: „Proiectul de mai sus contravine HCGMB nr. 155 din 27.07.2011 prin care se da in administrare Circului suprafata de 11.050 mp din parc, unde se stipuleaza clar ca terenul se da in administrare pentru o perioada limitata de 5 ani, pana la gasirea unei solutii pentru menajerie, ca Circul poate amplasa constructii usoare, fara fundatie si ca nu are sa afecteze starea actuala a arborilor si a aleilor parcului. Trebuie sa recunoasteti ca prin noile amenajari propuse de Circ, zona respectiva va disparea ca parc public. Mai mult, nu credem ca primaria face investitii de aproape 4 milioane de euro pentru o perioada limitata de timp, amenajarile vor ramane definitive. Intelegem problemele create Circului de retrocedarea fostei menajerii, dar nu intelegem graba cu care se aproba planurile pentru modificarea parcului, in conditiile in care chiar PMB a anuntat ca a reluat procesul privind retrocedarea fostei menajerii si ca poate administra probe noi care ar duce la revenirea la starea initiala. Aveti sprijinul locuitorilor din cartierul Lacul Tei pentru demersurile pe care le faceti in instanta”, se arata intr-o scrisoare trimisa, vineri, de Grupul de Initiativa Lacul Tei primarului Sorin Oprescu.

Menajeria Circului, impreuna cu o fasie de teren paralela cu cladirile administrative ale institutiei, au fost restituite pe Legea 18/1991 familiei Tonolla in luna august 2006, fara ca administratia Circului sa fie instiintata. Ulterior, terenul a fost vandut unui anume Gheorghe Stelian. Circul a contestat in instanta actul de proprietate, dar a pierdut procesul pe motiv ca nu avea calitate procesuala, terenul respectiv fiind in proprietatea Primariei Capitalei si in administrarea Circului.

Noul proprietar s-a adresat si el instantei si a cerut Circului, incepand cu luna iunie 2007 pana in noiembrie 2011, daune de 56.000 de euro pentru ca a folosit acest spatiu. In noiembrie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel dosarul prin care i s-a restituit lui Gheorghe Stelian terenul, iar plata despagubirilor a fost sistata pana la judecarea procesului. La momentul restectiv, Circul Globus avea de platit reclamantului daune de 3 milioane de euro.

Pentru continuarea activitatii Circului de Stat, pe 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat alocarea unei suprafete de 11.050 metri patrati din Parcul Circului pentru mutarea menajeriei. Proprietarii terenului au impus evacuarea terenului iar daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primariei Capitalei, nu lua aceasta decizie animalele circului de stat nu mai aveau unde sa stea. In vara anului 2011, animalele au fost mutate intr-un spatiu din Tei Toboc.

La inceputul anului 2009, Consiliul local Sector 2 a aprobat pe terenul menajeriei Circului, din strada Dinu Vintila nr. 12, un turn de 19 etaje.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro