Sari direct la conținut

Ministrul Apararii din Israel dezminte intentiile de a ataca Iranul: Nu vrem razboi

HotNews.ro

​Ministrul Apararii din Israel, Ehud Barak, a dezmintit speculatiile care au creat dezbateri in ultimele zile referitoare la intentia Israelului de a ataca programul nuclear al Iranului, spunand ca nu s-a decis o operatiune militara in acest caz, relateaza Reuters.

„Razboiul nu este ceva usor. Noi vrem ceva usor. Nu vrem razboi”, a spus Barak la Israel Radio.

Agentia Internationala de Energie Atomica urmeaza sa publice, marti sau miercuri, raportul asupra activitatii nucleare din Iran, pe care Teheranul deja l-a negat.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele israelian Shimon Peres a declarat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formule la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijiniul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

„Israelul nu a decis sa porneasca nicio operatiune”, a spus Barak.

El a facut aceste declaratii in contextul in care pe aceasta tema s-a starnit o dezbatere la nivel international.

O actiune militara impotriva Iranului ar fi „o greseala foarte serioasa, cu consecinte imprevizibile”, a avertizat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul de la Moscova a spus ca diplomatia, si nu bombardamentele cu rachete, reprezinta singura cale de a rezolva dosarul nuclear iranian.

De asemenea, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a precizat ca discutiile privind o lovitura militara impotriva Iranului sunt periculoase si intaresc conducerea Republicii Islamice in loc sa o slabeasca.

Duminica, ministrul de externe al Frantei, Alain Juppe, a declarat ca un atac militar asupra programului nuclear al Iranului ar crea o situatie „total destabilizatoare” in regiune. „Putem sa intarim sanctiunile, pentru a pune presiune si vom continua pe acest drum, pentru ca o interventie militara ar crea o situatie total destabilizatoare in regiune”, a spus el la postul de radio Europe1. „Trebuie sa afacem tot ce putem pentru a evite ireparabilul”.

Saptamana trecuta, presedintele Nicolas Sarkozy a criticat ceea ce el a numit „dorinta obsesiva” a Iranului de a dezvolta arme nucleare si a afirmat ca Franta nu va sta deoparte daca Israelul este amenintat.

Puterile occidentale suspecteaza Teheranul de faptul ca urmareste sa obtina arme nucleare si au impus mai multe sanctiuni in incercarea de a pune capat programului. Iranul neaga acuzatiile si insista, pe de alta parte, ca programul sau are doar o componenta civila si anume generare de energie electrica.

Vineri, presedintele Shimon Peres a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica.

El si-a reluat pozitia si duminica, intr-un interviu pentru cotidianul Hayom, precum si la postul de radio public.

„Agentia (Internationala pentru Energia Atomica) are dovezi ca iranienii vor produce armament nuclear, in pofida dezmintirilor lor. Pana in prezent, Agentia a acordat prezumtia de nevinovatie Iranului. Acest raport, daca va fi publicat, va inlatura indoielile”, a adaugat presedintele, preconizand o inasprire a sanctiunilor „economice si petroliere” impotriva Teheranului.

AIEA urmeaza sa isi publice raportul marti sau miercuri, iar Iranul deja a respins, in avans, acuzatiile din el, afirmand ca sunt bazate pe „documente false”, potrivit ministrului iranian de externe, citat de presa.

Ipoteza unui atac preventiv al Israelului impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului a castigat teren in ultimele zile, in contextul scurgerilor de informatii organizate catre presa privind o dezbatere care divizeaza membrii cabinetului lui Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Potrivit Haaretz, majoritatea celor 15 membri ai cabinetului israelian de securitate se opun in prezent unui atac impotriva Iranului. Numai aceasta instanta poate opri o decizie atat de grava.

Numerosi oficiali israelieni subliniaza ca Israelul nu este in masura sa lanseze o asemenea operatiune fara aprobarea si coordonarea prealabila cu Statele Unite.

Haaretz citeaza in editia de duminica oficiali americani care spun ca, in timpul vizitei efectuate in Israel, la 3 octombrie, de secretarul american al Apararii, Leon Panetta, Netanyahu si Barak au raspuns in termeni vagi cand acesta le-a cerut sa se coordoneze cu Washingtonul inaintea oricarei actiuni impotriva Iranului.

Opinia publica israeliana este divizata practic la egalitate intre sustinatori (41 la suta) si opozanti (39 la suta) ai unui atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, conform unui sondaj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro