TIFF la final: "Sin retorno" ia Trofeul Transilvania, Constantin Popescu – Premiul de regie. Lucian Pintilie i-a predat o stafeta simbolica lui Corneliu Porumboiu
A 10-a editie a TIFF-ului se incheie duminica la Cluj-Napoca, dar premiile au fost acordate in aceasta seara. Ceremonia gazduita de Teatrul National a cuprins in mic cinematografia romana – de la Lucian Pintilie la Cristi Puiu sau Corneliu Porumboiu, dar si o farama din cea mondiala – prin Jacqueline Bisset.
Iata cateva momente ale acestei ceremonii la care toti cei care au urcat pe scena au fost emotionati:
- Membrul juriului Uberto Pasolini a tinut sa se imbrace in costumul de fotbal cu numarul 10 al Nationalei, cel in care a fost imbracat Corneliu Porumboiu pe afisul celei de-a X-a editii de TIFF
- Michael York, vorbindu-ne ragusit si cu ochelari de soare din Los Angeles, intr-un mesaj video de multumire pentru Premiul dat de TIFF pentru intreaga activitate. Din pacate, o problema de sanatate l-a facut sa anuleze venirea la Cluj- Napoca
- Topul neoficial de popularitate (pentru toate filmele din festival) a fost condus de „Vitus”, „Pina” si „Balanta”
- Cand a urcat pe scena sa inmaneze Premiul editiei a X-a a festivalului lui Oleg Mutu, Cristi Puiu l-a corectat pe Tudor Giurgiu: „Regizorul care a schimbat radical fata cinematografiei romane nu sunt eu, ci e Lucian Pintilie. Si, daca mai exista dubii, filmul care in opinia mea, cel putin, a lansat noul val e ‘Reconstituirea'”.
- Oleg Mutu, primind diploma: „Mie nu-mi prea place sa vorbesc. De aia sunt si mut, probabil.”
- Primind Premiul editie a X-a a festivalului, producatorul si distribuitorul francez de origine romana Marin Karmitz, care a parasit Romania la 9 ani, in 1947, a spus in romana: „Va multumesc foarte mult!”
- Eugen Serbanescu, presedintele CNC, inainte de a inmana Premiul de regie, a spus despre TIFF ca e un „festival serios si glamoros, o manifestare care deja devine un fenomen proteic”
De emotie pentru ca urma sa ii inmaneze lui Jacqueline Bisset Premiul pentru contributia la cinematografia mondiala, Monica Barladeanu i-a spus „Bisette”, iar actrita britanica i-a ridicat moralul imbratisand-o relaxat si spunand salii: „Pe aceasta doamna incantatoare am cunoscut-o in avion si asa ne-am imprietenit”. Pe urma a pomenit-o, multumindu-i, pe Ozana Oancea, care e sefa Guest de la TIFF.
Jacqueline Bisset a adaugat apoi: „Am fost emotionata de oameni si de arhitectura Clujului. Ea mi-a furnizat imagini ale unor potentiale filme. E vorba de gradini, de sali mari, de porti. Va trebui sa vad mai multe filme romanesti.” Apoi emotia a invins-o si pe ea: „Am nevoie de ocheari, nu va vad foarte bine. Trebuie sa admit ca sunt emotionata. Muah. Va multumesc!”
Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov si Corneliu Porumboiu i-au inmanat lui Lucian Pintilie Premiul de Excelenta. A fost cel mai emotionant moment al serii. O sala intreaga in picioare l-a aplaudat indelung pe cineast. Prezentand premiul, Corneliu Porumboiu a spus : „Daca cineva m-ar fi intrebat cand eram student la Regie ce as vrea sa devin cand ma fac mare, i-as fi raspuns: ‘Lucian Pintilie’. Sunt onorat ca il cunosc si ca pot discuta cu el proiectele mele”.
Urcand pe scena, Lucian Pintilie a spus la randul sau, raspunzand printr-un gest generos, dar deloc gratuit: „E o zi aproape fericita pentru mine, din mai multe pricini pe care nu le destainui si din una care o destainui: faptul ca acest premiu imi este oferit de Corneliu. Daca nu e cumva confuzie. E premiul meu sau al lui? In sfarsit, daca e al meu, il primesc cu multumiri. ”
Palmaresul celei de-a X-a editii a Festivalului Transilvania
- Trofeul Transilvania – „Sin retorno”/”Fara cale de intors” de Miguel Cohan (Argentina-Spania)
- Premiul Special al Juriului – „O viata insemnata”/”La vida util” de Federico Veiroj (Uruguay-Spania)
- Premiul pentru regie ex-aequo: Runar Runarsson pentru „Vulcanul” (Islanda) si Constantin Popescu pentru „Principii de viata” (Romania)
- Premiul pentru scenariu – Ana Cohan si Miguel Cohan pentru „Sin retorno”/”Fara cale de intors”
- Premiul pentru interpretare (feminina sau masculina) – Elodie Bouchez pentru „The Imperialists Are Still Alive!”/”Imperialistii nu au murit!” de Zeina Durra (SUA)
- Premiul pentru imagine – Linda Wassberg pentru „Apflickorna”/”Maimute” de Lisa Aschan (Suedia)
- Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru lungmetraj – „Morgen” de Marian Crisan
- Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru scurtmetraj – „Bora Bora” de Bogdan Mirica
- Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru debut – „Periferic” de Bogdan George Apetri
- Premiul Publicului (pentru un film din competitie) – „Oxygen” de Hans Van Nuffel
- Premiul de Excelenta – Lucian Pintilie
- Premiul pentru contributia adusa la cinematografia mondiala – Jacqueline Bisset
- Premiul pentru intreaga activitate – Michael York
- Premiul pentru inteaga cariera – George Motoi
- Premiul pentru editia a X-a a TIFF-ului – Marin Karmitz
- Premiul pentru editia a X-a a TIFF-ului – Oleg Mutu
- Premii pentru prietenii festivalului – Lucian Georgescu si Marius Iurascu (director RADEF RomaniaFilm)
- Premiile Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF: Matei-Alexandru Mocanu pentru scenariul „O crima banana” (documentar), Marian Enache pentru „Burnt Out” (scurtmetraj) si Paul Cioran pentru „De aici va descurcati singuri” (lungmetraj).
- Premiul pentru cineastii locali: „Jucaria” de Laura Punkosti si „Casa Blanca 1 PM” de Octavian Fedorovici