Jacqueline Bisset la TIFF: "Relatia cu mama a fost ca si cum as fi carat un sac de 500 de kilograme in spate"
Jacqueline Bisset a venit la Cluj-Napoca miercuri, intretinandu-se in avion cu Monica Barladeanu, iar sambata va primi in cadrul galei de inchidere a Festivalului Transilvania un premiu special. La intalnirea cu presa a admis ca Romania e cam cum si-a imaginat. Cel mai frapant lucru la ea a fost franchetea. Ne-a spus lucruri pe care vedetele le tin de regula ascunse.
Printre altele, ca ultimii trei ani din viata ei au fost foarte grei pentru ca s-a despartit de o mare iubire. Sau faptul ca multa vreme a crezut ca in viata conteaza iubirea romantica si ca acest lucru a tinut pana acum 10 ani, cand si-a dat seama ca oamenii pretuiesc mai mult lucrurile.
Rugata de un jurnalist sa se descrie ca femeie, a spus cu multa placere: „Muncesc foarte mult, sunt energica si intensa. Un iubit de-al meu mi-a spus odata ca fac totul in detaliu. Sunt rapida, dar si putin cam prea romantica.”
Jacqueline Bisset e in acest moment singura mare vedeta invitata la a zecea editie a TIFF-ului. Michael York a anulat in ultimul moment deplasarea din cauza unor probleme de sanatate. Vernisajul expozitiei de fotografie a sotiei sale, Pat York, a avut loc in lipsa cuplului.
Jacqueline Bisset a vorbit la conferinta de presa si despre Michael York, alaturi de care a jucat in doua filme, „Crima din Orient-Express” si „September”. Ne-a spus ca „a stiut sa ridice conditia de actor la un nivel ridicat de eleganta” si ca este un om „care emana calitate”.
Politetea actritei, ireprosabila – dupa conferinta, la iesire, saluta prima pe toata lumea in parte, dupa un dialog la care a luat parte cu multa disponibilitate -, a fost dublata de o franchete care pe unii, probabil, i-a luat prin surprindere.
„Am avut o viata destul de grea, nu cred ca vreti sa auziti.” „Ba da”, au raspuns jurnalistii. Si Jacqueline Bisset a inceput sa spuna ca atunci cand avea 15 ani, mama ei (care avea 50 de ani) a fost diagnosticata cu scleroza multipla si dementa, si ca ea a fost singurul ei sprijin, ajutand-o pana la 82 de ani.
„A fost o calatorie extraordinara pe care nu aveam cum s-o banuiesc la 15 ani. Privind inapoi, cred ca am avut noroc. Am reusit sa fac si cariera, am cunoscut barbati interesanti, dar prioritatea a fost mereu mama. A fost ca si cum ai fi carat in spate un sac de 500 de kilograme.
Daca era in aceeasi camera cu noi si un barbat, mama se intorcea impotriva mea. Mi-am spus atunci: Asta e responsabilitatea mea si asa va fi pana la capat. Fiecare barbat din viata mea trebuia s-o placa pe mama. Ea chiar flirta cu ei si uneori le mai si dadea cate o palma peste fund. Era ca un copil. „
Jacqueline Bisset pare neschimbata de cum o stim din filmele mai vechi. E in continuare o femeie frumoasa si rasata. A venit imbracata simplu, in alb, si a raspuns amabil la toate intrebarile. Mai „scurta” a fost la una legata de anul 1977, cand revista „Newsweek” e declarat-o „cea mai frumoasa actrita din lume”.
„Mai intai a trebuit sa cred si eu acest lucru. Pe urma, era parerea unui singur jurnalist”, a raspuns ea foarte pe scurt. Probabil a deranjat-o faptul ca din 1977 pana acum a trecut ceva vreme.
La fel de directa a fost si in legatura cu premiile. „Am participat la circa 80 de proiecte, dar la fiecare premiu m-am intrebat pentru ce mi se da.”
Jacqueline Bisset a participat joi la proiectia speciala cu „Balanta”, in prezenta lui Lucian Pintilie. Acesta a fost primul film romanesc vazut de ea vreodata. A promis insa ca va lua acasa DVD box-ul proaspat editat de Fundatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu 12 lungmetraje romanesti de la „Marfa si banii” incoace.
Da, s-a discutat si despre filme la conferinta de presa. Actrita ne-a spus ca a jucat alaturi de Dennis Hopper in ultimul film al acestuia, „The Last Film Festival”, film care nu e inca gata. Tot de data recenta e „Two Jacks”, unde o are ca parteneri pe Sienna Miller.
Rolurile cele mai dragi ii sunt insa cele din „Anna Karenina” (telefilm regizat de Simon Langton, unde a jucat alaturi de Christopher Reeve si John Gielgud), „Rich and Famous” (de George Cukor) si „Under the Volcano” (de John Huston).
Despre cum a ajuns in distributia filmului „Noapte americana” de Francois Truffaut a povestit mult, insistand pe faptul ca, desi rolul era mic, si-a dorit sa lucreze cu Francois Truffaut.
Radu Mihaileanu comparat cu Roman Polanski
Jacqueline Bisset a povestit si despre lucrul la „Concertul” lui Radu Mihaileanu unde a filmat cateva zile, materialul fiind pe urma din pacate scos la montaj. „Jucam rolul unei turiste americane care cunoaste pe unul dintre personaje, urmarindu-le tututor traiectoria.
L-am urmarit pe Radu lucrand. Simtul detaliului si energia lui debordanta mi l-au amintit de Roman Polanski.”
Intrebata ce meserie ar fi facut daca nu ar fi fost actrita, Jacqueline Bisset si-a amintit de copilarie si de fratele sau care sapa tunele, si a spus ca i se parea fascinant sa gasesti lucruri in pamant.
„Mi-au placut dintotdeauna casele si textilele, mai ales textilele vechi. Sunt de asemenea obsedata de anumite forme de arta. Imi place desigur arta contemporana, dar am acasa cosuri, unelte, colectii etnografice din Mexic, India sau Turcia.
Menajera din casa mea de la Hollywood spune: In casa asta numai becurile sunt americane. Adevarul e ca nu m-am simtit niciodata englezoaica, am iubit mereu culturile straine.”
In onoarea lui Jacqueline Bisset, care va primi sambata seara, in cadrul galei de inchidere a festivalului (ora 20.30, Teatrul National) Premiul pentru Contributia Adusa la Cinematografia Mondiala, Festivalul Transilvania organizeaza sambata, de la ora 18, o proiectie speciala cu „Ceremonia”, in regia lui Claude Chabrol.