Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "The Great Debaters" – de la tribuna politica

HotNews.ro
Imagine din film, Foto: New Films Romania
Imagine din film, Foto: New Films Romania

Cu un titlu romanesc ingrat – „La inceput a fost cuvantul…”, filmul regizat de Denzel Washington in 2007 se inspira din realitate, reconstruind povestea unor studenti de culoare care in 1935 au castigat mai multe concursuri de dezbatere in care subiectele s-au referit aproape exclusiv la emanciparea rasiala.

Acesta este al doilea film regizat de actorul Denzel Washington. Primul a fost „Antwone Fisher” (2002), care aprofunda relatia dintre un marinar (Derek Luke) si psihiatrul (Denzel Washington) la care e trimis in tratament, dupa un episod de furie necontrolata.

Furia e un sentiment pe care Denzel Washington il exprima foarte bine. Scriind despre „The Great Debaters” si despre jocul regizorului-actor care aici interpreteaza rolul profesorului echipei de dezbateri a Colegiului Wiley din Texas, Melvin B. Tolson, devenit mai tarziu un mult mai cunoscut poet, un critic american spunea ca acesta este exemplul perfect de „furie interioara controlata”.

Melvin B. Tolson e un tip voluntar, autoritar si curajos. Pe langa slujba de profesor de engleza si sarcina de antrenor al echipei de dezbateri – pe care o educa mai ceva ca un antrenor de rugby, inculcandu-le elevilor spiritul de competitie – dar cu orgoliul propriilor pledoarii -, el desfasoara si activitati secrete, ca lider al fermierilor (albi si de culoare), activitate care il pune pe lista neagra, fiind suspectat de comunism.

Daca interpretarea lui Denzel Washington e ferma si fara drept de apel, facandu-te la modul aproape fizic sa simti importanta fiecarui cuvant din argumentatie, mana regizorului Denzel Washington e la fel de ferma ca cea a unui tata autoritar si prea putin liric.

Produs de Oprah Winfrey si de compania acesteia, Harpo Films, „The Great Debaters” este o asumata pledoarie in favoarea tolerantei si o portavoce a minoritatii de culoare.

„The Great Debaters” este lipsit de subtilitati, dar construieste un convingator portret al epocii anilor 30, facandu-te sa percepi gradul de nesiguranta al vietii cetatenilor de culoare din sud, cand linsajele erau frecvente, iar cetatenii negri avuti erau umiliti de albii saraci.

Doua dintre cele mai importante scene ale filmului se refera la aceste momente. Intr-una din ele, studentii si profesorul lor abia scapa cu viata dupa ce au vazut cadavrul unui negru ars de o multime de albi.

In a doua, tatal unuia dintre studenti, un preot cu stare sociala si materiala buna (interpretat de Forest Whitaker) e umilit in fata familei sale de catre doi albi saraci, dupa ce le-a calcat din greseala porcul cu masina.

Filmul a avut in general cronici bune in America, unde presa nu ridicat obiectii referitoare la latura militanta ce pune in umbra subtilitatea abordarii si rafinamentul scenariului. Unii critici au observat, pe drept cuvant, ca filmul urmareste exact schema unui film sportiv, terminandu-se, fireste, cu victoria eroilor (desi victoria impotriva echipei de la Harvard e una fictiva).

Daca interpretarea lui Denzel Washington e sigura pe ea, acelasi lucru se poate spune si despre cea a tinerilor actori pe care acesta ii trece rampa marelui ecran.

Nate Parker, Jurnee Smollett şi Denzel Whitaker (care nu e ruda cu Forest Whitaker, dar care promite) sunt la fel de persuasivi pe scena cat sunt in restul filmului. In ceea ce il priveste pe Forest Whitaker, e de admirat retinerea cu care interpreteaza rolul unui om care pe parcursul filmului isi pierde frica.

Aceasta a fost si prima data cand doi dintre cei mai importanti actori americani de culoare ai momentului, Denzel Washington si Forest Whitaker, au impartit ecranul.

„La inceput a fost cuvantul…”/”The Great Debaters” – regia Denzel Washington, cu: Denzel Washington, Forest Whitaker, Jurnee Smollett, Denzel Whitaker, Nate Parker, John Heard. Premiera romaneasca – 6 mai 2011

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro