Tariceanu: Stiti ce va face fregata in Mediterana, nefiind echipata? Valuri, la propriu
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca fregata „Ferdinand” nu si-a finalizat programul de inzestrare si ca, neechipata fiind, aceasta va face in Mediterana doar valuri, la propriu, scrie Mediafax.
Tariceanu a precizat ca fostul ministru al Apararii Teodor Melescanu a admis, raspunzand intrebarii unui ziarist, ca fregata „Regele Ferdinand” nu si-a incheiat programul de inzestrare.
Fostul premier a sustinut ca inarmarea unei fregate nu se face in 30 de zile, pentru ca sunt echipamente care ar trebui procurate si testate, iar militarii ar trebui sa invete sa le foloseasca.
„Fregata urmeaza un program de pregatire pentru misiune, dar nu se face un program de inzestrare cu armament in 30 de zile. Luati nota de declaratia fostului ministru al Apararii, care stie situatia mai bine decat o stiu eu”, a spus Tariceanu.
El a precizat ca a existat si exista probabil in continuare un program de dotare a fregatelor, pentru ca, atunci cand au fost receptionate nu erau echipate cu arme necesare pentru indeplinirea misiunilor.
„Fregatele nu au echipamente necesare pentru ca programul de inzestrare nu s-a realizat la nivelul pe care l-a dorit Marina militara”, a spus Tariceanu.
El a apreciat ca decizia CSAT de a trimite in Mediterana o fregata incearca sa echilibreze lipsa de atitudine politica pe care Romania ar fi trebuit sa o aiba si sa contrabalanseze atitudinea gresita avuta de Romania, prin presedintele Traian Bsaescu, la Consiliul European.
Romania va participa la operatiunile militare din Libia cu fregata Ferdinand si 207 militari, a decis marti seara Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Costurile participarii se ridica la 4,5 milioane de euro. Anuntul a fost facut de catre presedintele Basescu.
Fregata Regele Ferdinand, reprezentand participarea Romaniei la monitorizarea embargoului decis de NATO in cazul Libiei, a fost lansata la apa in 1986, a iesit din serviciul Marinei Britanice in 2002, in 2003 a intrat intr-un proces de refacere, in 2004 fiind preluata de Fortele Navale Romane.