Sari direct la conținut

SUA ar urma sa trimita Romaniei un nou document privind esalonarea platii pentru avioane F16 – surse

HotNews.ro

SUA ar urma sa trimita Romaniei un document privind esalonarea unei eventuale plati pentru achizitionarea de avioane F16 in uz urmand ca, in cazul in care partea romana va fi de acord, sa fie transmisa oficial o noua oferta de achizitionare de avioane, au declarat pentru Mediafax surse militare. Documentul care va contine informatii despre modalitatile de plata este asteptat la Bucuresti in luna aprilie sau la inceputul lunii mai.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie 2010 propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz. Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari. Ministerul Apararii preciza la acel moment ca cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt varianta Block 25, revitalizate si complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative.

Emil Boc a declarat, insa, la inceputul lunii august 2010 ca Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, raspuns oferit la doar doua zile dupa expirarea termenului pana la care Romania trebuia sa achite o prima transa de bani.

Ulterior, ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein a declarat, la Pro TV, ca Romania a luat deciza „de natura pur economica” de a renunta la programul de achizitionare de avioane F16, deoarece SUA voiau sa vanda si nu sa finanteze vanzarea acestor aparate catre Romania.

Intrebat ce opinie are despre faptul ca Romania a renuntat la programul de achizitionare de avioane F16, Gitenstein a spus: „A fost o decizie de natura pur economica. Fortele dumneavoastra aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi voiam sa vindem F16, nu vroiam sa finantam vanzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem si tinand cont de „credit rating”-ul dumneavoastra nu am dorit sa facem acest lucru. Asa stand lucrurile, Romania a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumparat F16″, a explicat ambasadorul.

Intrebat daca i s-a transmis vreo data la care Romania ar putea relua acest program, el a spus ca este o problema dificila, legata de regulile aplicabile in acest caz. „Este o intrebare complicata legata de modul in care pot fi redeschise discutiile. Teoretic este posibil, poate chiar si in cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia. (…) Cred ca este un subiect la care sa ne uitam din nou peste sase luni pe baza „credit rate”-ului dumneavoastra”, a mai spus diplomatul.

Pe de alta parte, pana la rezolvarea problemei legate de avionul multirol, Fortele aeriene modernizeaza MiG-urile aflate deja in dotarea Armatei. Potrivit unor surse din domeniu, Fortele Aeriene au identificat 24 de avioane MiG care sa fie modernizate in urmatorii ani pentru suma de un milion de euro bucata. Informatia nu a fost confirmata oficial de MApN. Totusi, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului, Guvernul va proroga, pentru al treilea an consecutiv, termenul de plata a TVA datorata companiei Romtehnica, iar cu fondurile astfel obtinute Ministerul Apararii va moderniza avioanele MiG 21 LanceR.

Concret, termenul de achitare a TVA va fi prorogat cu un an, pana la 31 august 2012, potrivit unei ordonante de urgenta al carei proiect a fost publicat pe site-ul MApN la inceputul anului. Din datele care fundamenteaza proiectul de ordonanta rezulta ca achitarea in anul 2011 a TVA amanata la plata din anii 2009 si 2010, precum si plata celei aferente anului 2011, in conditiile onorarii obligatiilor financiare multianuale angajate in anii anteriori, scadente in anul 2011, determina necesitatea alocarii din bugetul Ministerului Apararii Nationale a sumei minime de 558,160 de milioane de lei, in conditiile in care suma alocata de la buget este mai mica cu peste 100 de milioane, respectiv 412,926 milioane lei.

MApN spune ca fondurile disponibilizate prin aprobarea acestui act normativ vor fi utilizate pentru initierea si desfasurarea procedurilor de achizitie necesare refacerii resursei tehnice pentru avioanele MiG 21 LanceR, precum si a navelor aflate in dotarea Fortelor Navale, astfel incat sa poata fi mentinuta protectia spatiului aerian si naval al teritoriului national pana la momentul inceperii inzestrarii Armatei cu aceste tipuri de tehnica militara. De asemenea, fondurile disponibilizate vor fi utilizate si pentru achizitionarea de transportoare blindate pentru trupele dislocate in teatrul de operatii din Afganistan, precum si pentru alte echipamente necesare onorarii angajamentelor asumate fata de NATO si UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro