Sari direct la conținut

G. ​Ialomitianu: Garda Financiara va merge in cadrul MAI, daca va lucra in continuare in scopul instrumentarii dosarelor penale

HotNews.ro
Gheorghe Ialomitianu, Foto: Agerpres
Gheorghe Ialomitianu, Foto: Agerpres

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a declarat la B1 tv ca Garda Financiara ar trebui mutata la Ministerul Administratiei si Internelor daca se va ocupa in continuare de instrumentarea dosarelor penale.

„In timp s-a indepartat mult de finante. Ea a mers mult spre instrumentarea dosarelor penale. Daca vor sa lucreze in scopul instrumentarii dosarelor penale locul lor e la ministerul de interne. Se ocupa de asta trebuie sa mearga acolo. Daca se ocupa de recuperearea creantelor, lucru care reprezinta reducerea evaziunii, va ramane la ANAF. Noi vrem ca Garda sa ramana la ANAF, dar trebuie sa se ocupe de incasari. Asa cum isi desfasoara acum activitatea, nu este eficienta nici pentru ANAF nici pentru instrumentarea dosarelor penale”, a spus Ialomitianu.

Gheorghe Ialomitianu a afimat ca in anul 2009, multe masuri nu au putut fi luate din cauza coalitiei din care facea parte PSD-ul, care „nu a dorit sa se reduca cheltuielile cu salariile, au dus o politica sociala, dar excesiva pentru Romania care nu-si putea permite finantarea acestor cheltuieli”.

PSD-ul declara ceva, iar cand se lua o decizie au venit cu foarte multe masuri sociale. Pot sa fiu de acord doar cu o masura necesara, legat de acea pensie sociala de 350 de lei. Aproape 800.000 de oameni o primesc. Acea coalitie nu a fost cea mai buna varianta. Daca era o coalitie de dreapta, se luau masuri mult mai dure iar Romania, acum era in crestere economica.

Cred ca dreapta trebuie sa guverneze o perioada lunga ca sa avem un stat eficient iar mediul de afaceri sa aiba incredere„, a declarat Ialomitianu.

Ministrul de finante a admis ca in ministerul sau „s-a practicat un sistem periculos”, unde stimulentele au ajuns sa existe intr-o pondere mult mai mare decat salariile de incadrare, insa schimbarea va veni odata cu implementarea Legii salarizarii.

Existau intrebari „Mai primim stimulente daca l-am suparat pe sefu'”? Oamenii din finante trebuie sa aiba o alta atitudine. Ei primeau aproape doua salarii si s-a ajuns la medie. Ministerul de Finante, fara aceste stimulente se situeaza pe ultimul loc in ierarhia institutiilor in ceea ce priveste salarizarea. Salariu mediu poate ajunge la aproape 3000 lei, insa aici vorbim de vechime„, a mai spus Ialomitianu.

In legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca Ministerul de Finante nu si-a inceput inca restructurarile, Ialomitianu a declarat ca in acest moment, exista 32.000 de oamenii are lucreaza in Finante, insa 20% dintre acestia trebuie sa plece, acesta fiind un pas important pentru simplificarea procedurilor de depunere, in special in cazul Trezoreriei.

Acesta a mai spus ca se pregateste un ordin pentru simplificarea birocratiei in cadrul firmelor meci, „care vor face o singura declaratie anuala, in locul celor trimestriale”.

Gheorghe Ialomitianu a mai spus ca a votat pentru urmarirea Monicai Ridzi si ca si in cadrul partidului, majoritatea a votat ca justitia sa-si faca datoria.

Consider ca asa e corect. Votul a fost insa secret. Nu as vrea sa fac speculatii, dar in partid s-a pastrat linia de a nu obstructiona justitia„, a mai spus Ialomitianu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro