Sari direct la conținut

VIDEO Primul jurnalist american acuzat de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece rămâne în arest pe durata procesului

HotNews.ro
Ziaristul american Evan Gershkovich, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
Ziaristul american Evan Gershkovich, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, arestat de Rusia la finalul lunii martie, sub acuzația de spionaj în favoarea Washingtonului,, a apărut marți în fața unei instanțe din Moscova după ce a contestat măsura și a cerut să fie eliberat pe durata procesului, solicitarea fiindu-i însă respinsă de către tribunal, conform The Guardian și Sky News.

Corespondentul publicației Wall Street Journal a fost ținut într-o boxă cu pereți din plexiglas, procedură obișnuită în tribunalele din Rusia. Acesta a fost fotografiat stând cu mâinile încrucișate și a rămas tăcut pe durata ședinței de judecată.

Max Seddon, șeful biroului FT din Moscova, a postat pe Twitter imagini din instanță, menționând că „jurnaliștii au voie să facă fotografii și videoclipuri cu Evan [Gershkovich] în cușcă, dar nu și să vorbească cu el. Nici el nu le poate spune nimic”.

Jurnalistul a cerut ca arestul preventiv să fie înlocuit de arestul la domiciliu, solicitarea fiindu-i însă respinsă.

Evan Gershkovich, ai cărui părinți au fugit din Uniunea Sovietică în 1979, a fost reținut de FSB pe 29 martie, într-un restaurant din Ekaterinburg. El a fost transferat în închisoarea Lefortovo din Moscova, care pe timpul Uniunii Sovietice era folosită de KGB, dar acum a devenit locul în care sunt închiși suspecții acuzați de FSB de spionaj sau de alte infracțiuni grave.

Evan Gershkovich este primul jurnalist americanacuzat de spionaj în Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.

Kremlinul susține că Gershkovich spiona sub acoperirea meseriei de jurnalist, dar publicația Wall Street Journal, pentru care acesta lucrează, a negat că Gershkovich ar fi implicat în astfel de acțiuni. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că jurnalistul ar fi fost „prins în flagrant” în timp ce încerca să obțină informații secrete.

Ambasadorul SUA la Moscova, Lynne Tracy, a declarat luni că l-a vizitat pe Gershkovich la închisoare. „Se simte bine și rezistă. Reiterăm apelul nostru ca Evan să fie eliberat imediat”, a spus ambasadoarea. De altfel, ea a fost prezentă și marți în instanță, unde a fost adus jurnalistul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro