Ion Ariton nu-l schimba din functie pe directorul general de la Hidroelectrica, in ciuda acuzatiilor lui Traian Basescu: Deocamdata, nu avem in plan asa ceva
Dupa atacul virulent al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la adresa conducerii Hidroelectrica, au aparut o serie de zvonuri privind iminenta schimbare a directorului general, Mihai David. Aceste zvonuri sunt, insa, respinse de ministrul economiei, Ion Ariton. „Deocamdata, nu avem in plan asa ceva. Daca se va intampla sa luam o asemenea decizie, va vom anunta la momentul respectiv”, a declarat pentru HotNews.ro Ion Ariton. La inceputul lunii noiembrie, Traian Basescu a afirmat ca Mihai David nu ar mai trebui sa ocupe functia de director general al Hidroelectrica, acuzandu-l ca tranteste „niste minciuni de proportii” in ceea ce priveste contractele cu baietii destepti.
Basescu a afirmat ca David a ajuns la Hidroelectrica sustinut de Mircea Geoana, sub influenta lui Sorin Ovidiu Vintu care avea interese in domeniul energetic. Acuzatiile lui Traian Basescu s-au indreptat si catre directorul general adjunct al Hidroelectrica, Traian Oprea.
Traian Basescu a facut aceste declaratii pe 4 noiembrie, la emisiunea „Nasul” de pe B1 TV. La scurt timp dupa aceste declaratii, pe 12 noiembrie, Traian Oprea a fost inlocuit, in baza unei decizii a CA, dar a ramas consilier in companie. In schimb, Mihai David a ramas in continuare director general.
Ce a spus Traian Basescu despre sefii de la Hidroelectrica
- Il vedeam intr-o zi pe directorul de la Hidroelectrica, care nici mai mult, nici mai putin trantea niste minciuni de proportii printr-un studiou de televiziune. L-am vazut intr-o reluare, noaptea, cum explica el ca „sigur, domne, trebuie sa vand acestor giganti externi ca sa-mi dea banii inainte”. Pai minciuna mai mare ca asta n-am auzit si nu stiu de ce domnul acela inca mai e director. Pai ce consumator mai mare gaseste el in exterior decat ALRO Slatina? Ce garantie de consum mai mare sa ai decat ALRO Slatina, Sidex Galati…iar ALRO traditional plateste energia inainte. Nu stiu de ce mai e director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu. Baiatul asta vine si ne explica de ce trebuie sa dam noi intermedierea de energie la baietii destepti, dar nu si la ALRO Slatina, ditamai uzina, care este un mare consumator de energie continuu si este un producator in economie. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la piticul Alro nu poate sa dea direct. E un joc mediatic si o mizerie fara margini.
- Domnule, nu vine din eternitate (n.red. Mihai David). Vine de curand. Pentru ca inainte a fost Oprea Traian si a trebuit sa rog ministrul Industriilor sa-l schimbe pe Oprea Traian, care facuse toate contractele cu baietii destepti, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit si asa mai departe. Si a fost schimbat in cele din urma, ganditi-va, pe influenta pe care eu o am asupra Guvernului, spunand: Ma, schimbati odata directorul ala de la Hidroelectrica, care a si prelungit contractele cu baietii destepti si, de cate ori ceri contractele, spune ca sunt secrete ca si cum Hidroelectrica este mosia mamei lui si contractele sunt secret”. Deci cu toata influenta politica pe care o am, in cele din urma am reusit sa fac sa fie schimbat domnul Oprea Traian. Domnule, a fost greu, pentru ca a disparut in spital, a nu-stiu-ce si a ajuns foarte rau: e director adjunct.
Cum a fost numit Mihai Daviddirector general la Hidroelectrica
Mihai Ciprian David a fost numit director general la Hidroelectrica in iulie 2009 la solicitarea PSD. Numele acestuia a fost destul de controversat in urma cu multi ani. In 2002 a fost cercetat penal, alaturi de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, pentru modul in care a fost efectuata privatizarea societatii Turism Bucuresti. David a fost in perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. Din iunie 2007 este presedinte al organizatiei municipale PSD din Brasov. Mihai David a mai fost implicat si in scandalul „Aerotravel” cand a fost acuzat ca a plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor copii premianti la olimpiada.
Si de numele fostului director general, Traian Oprea, sunt legate scandaluri. Oprea a fost cercetat, in 2006, si trimis in judecata, in 2007, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si prejudicierea Hidroelectrica cu aproximativ 1,8 milioane de euro. Dupa numirea lui David in functia de director general, Traian Oprea a trecut pe postul de director general adjunct.
Cum au fost prelungite contractele bilaterale
Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu cei care si-au castigat numele de „baieti destepti” au fost prelungite pana in 2017-2018, a declarat, recent, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/MWh. In ceea ce priveste Alro, preturile variaza de la luna la luna, intre 98 lei si 120 lei MWh.
In cazul contractelor directe, pentru energia vanduta in 2010, a avut loc o majorare a pretului cu 28-31% fata de anul trecut, a mai spus David. Acesta nu a vrut sa precizeze care va fi ajustarea pentru 2011. Preturile au crescut, insa si costurile de productie au fost mai mari. Potrivit unor informatii detinute de HotNews.ro, pretul de productie a crescut de la 70 la 93 lei/ MWh. In total sunt 17 contracte directe, a spus directorul Hidroelectrica. Contractele care nu au fost prelungite vor expira in 2011-2012.
- Mihai David nu a vrut sa dea numele firmelor care au contracte prelungite. Pana acum, contractul despre care se stia ca a fost prelungit pana in 2018 este cel cu Alro Slatina, la inceputul lunii aprilie, pentru o cantitate de 3 Twh (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului. Un alt contract care a fost prelungit este cel cu Energy Holding. Mihai David a confirmat faptul ca acesta este un contract care a fost prelungit pana in 2017. Energy Holding este cel mai mare cumparator de energie cu o cantitate de circa 4 Twh.
- Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. Pe lista „baietilor destepti” se mai afla si alti comercianti pe piata energiei, ca EHOL Distribution, preluata de elvetienii de la Alpiq si Buzmann Industries, preluata tot de Alpiq. Despre EHOL, David spune ca „i s-a terminat contractul”. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.
Companiile care iau direct energie hidro sunt: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vanzare, CEZ Distributie, E.ON Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei. Multe dintre acestea sunt contracte incheiate in perioada 2002-2004.